Кабинетът започва да търси работа на хората от ВМЗ-Сопот

Дянков си мечтае да е българският Балцерович
29 яну 2013 19:26,
65
Кабинетът започва да търси работа на хората от ВМЗ-Сопот
Вчера премиерът Борисов и икономическият министър Делян Добрев бяха във ВМЗ-Сопот. Снимка: БТА

От утре правителството започва да търси възможности за пренасочване на работници от ВМЗ-Сопот към други предприятия, заявили свободни работни места в региона. Това стана ясно след днешната среща при премиера Бойко Борисов на представители на синдикатите и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на труда и социалната политика Тотю Младенов. 

„На синдикатите ще бъде предоставен от бюрото по труда в Пловдив списък със заявки на компании, за свободни работни места, за да може хората, които искат  по-сигурна работа, извън ВМЗ, да бъдат пренасочени на друга”, съобщи икономическият министър.

По думите му по време на разговора е обсъден и вариант за преминаване на четиричасов работен ден на част от работещите в машиностроителното дружество.   

„В бюрата по труда в област Пловдив от анкетираните над 225 частни фирми са заявени близо 400 свободни работни места”, съобщи социалният министър Тотю Младенов. 

Според него социалните партньори  КТ „Подкрепа”, КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал имат проекти по Националния план за заетост, които също ще се включат в мотивирането на хората от ВМЗ, в тяхното обучение, квалификация и  допълнителна преквалификация.

Още по темата
„Българо-германските центрове също са заявили над 300 души за допълнителна квалификация и преквалификация”, допълни още министърът. Той беше категоричен, че в оздравителната програма правителството се стреми да запази всяко работно място във ВМЗ, а на работниците, на които им се наложи да бъдат пренасочени, задължително трябва да им бъдат предоставени алтернативи.”   

Становището на КНСБ за бъдещето на дружеството е обособено около два варианта, стана ясно още след днешната среща.

По думите на президента на синдиката Пламен Димитров единият вариант е Агенция „Отбранителна промишленост“, към която да бъдат интегрирани държавните структури и с публично-частно партньорство да бъдат подкрепени от частния сектор, а другият - финансово-промишлен холдинг с подкрепяща търговска банка, който също да може да организира в себе си отношенията между всички структури и да гарантира сериозни поръчки и договори към цялата промишленост, в това число и към ВМЗ.

По-късно финансовият министър Симеон Дянков пък коментира в Казанлък, че проблемите на ВМЗ са от 12 години и досега никой не е намерил решение за тях. Вицепремиерът уточни, че сред виновните е и последното правителство. ВМЗ-Сопот е сред малкото оръжейни фирми в света, които работят на загуба. Като положителен пример Дянков посочи ТЕРЕМ, която има сериозна печалба.

Симеон Дянков отбеляза, че икономическите реформи в България сериозно са закъснели и са започнали едва през 2009 година. Според него причина за това е фактът, че нашата страна е управлявана дълго след промените в Източна Европа от бивши комунистически и комсомолски секретари, от техните деца и роднини.

"Аз бих искал да бъда българският Балцерович (Бел. ред. Лешек Балцерович е бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша, провежда Плана „Балцерович“, който довежда до бърза финансова стабилизация и поставя началото на период на непрекъснат икономически растеж в страната), но той действа в началото на 90-те години - време, по-тежко от сега. За мен той е един герой на икономическия преход", заяви вицепремиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: работнициВМЗ-Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
кики преди 11 години
Бойко е голям *** и много ***.
45
5
 
3
 
! Отговори
непукист преди 11 години
Само мазохист/патриот може да поеме управлението на държавата на прага на най-голямата криза, евала на Бойко, че удържа фронта. Много по-богати държави са в колапс.
44
3
 
4
 
! Отговори
Той е преди 11 години
До хората от ВМЗ,Надявам се,че разбрахте,какво ви очаква,и трябваше оня ден да изгоните мутрата от завода си с камъни,а не да му ръкопляскате!Защото всичко е умишлено направено,за да бъде завода закупен на безценица от свой човек на ГЕРБ,тиквата не мисли за вас!И ако ви подхвърли ония пари,които сте си ЗАРАБОТИЛИ,то е,за да тушира недоволството,все пак не сте малко хора!Сега ще ви съкратят един по един,ако не се противопоставите, като един!От вас зависи,не бъдете овце!
43
4
 
4
 
! Отговори
a преди 11 години
Борисов в Сопот.Бойко помага на всички не плюйте срещо него,той щее пак след изборите министър председател,дано нее късмет дасе появи тройната ламя тогава ще видите бяла мечка на ден пладне във дворът ви,каточели неги знаете какви бяха,раздаваха пари на червените партийците на старите полицаи дс и други червени лешояди.ГЕРБ е истината иначе червената мафия щене помете отново.Бойко трябва дае европейски министър председател.само ГЕРБ.
42
2
 
1
 
! Отговори
kms_07 преди 11 години
И с какво тези работници са нещо по-специално? Ако е наистина така, да си стягат багажа, свят голям, там ще се докажат! Иначе какво, Тиквата ще им плаща заплатите от бюджета, от всички други, дори и от тези които не плащат никакви данъци, като пенсионерите, пак участват в това плащане чрез ДДС ! Навремето съм бил в такова агонизиращо държавно предприятие, но се усетих навреме и взех правилното решение. Сега тия ако имат акъл в главата, да се оправят, ако не, никой за нищо не им е длъжен!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля че кабинета трябва спешно да започне да търси работа на всички безработни, а не само на тези!
40
0
 
2
 
! Отговори
нови министерски кре преди 11 години
Освободиха се нови министерски кресла и кабинетът започва да търси работа на хората от ВМЗ-Сопот.
39
4
 
3
 
! Отговори
клй преди 11 години
Махаите се некадърници герберски
38
1
 
3
 
! Отговори
bau преди 11 години
Само в дивия комунизъм може да се случи това. Държавата да урежда работа на предприятие пътник. Агония...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй ли? А за другите хора, алтернативи няма? Или това е защото наближават избори? Що не дадете алтернативи на милионите българи зад граница и не ги върнете обратно в родината си бе мишки такива?!?
36
0
 
2
 
! Отговори
KT-PODKREPA преди 11 години
KT-Podkrepa izmami 200 rabotnika za rabota v Slovakia v WV Bratislava , i nekvi zaplati ot roda na 400 evro na mesec prez 2007 godina , samo za spravka v WV Germania zapla6taneto e 12 evri na 4as , smetneto kolko e tva na mesec
35
1
 
4
 
! Отговори
Луд ли е? Или да? преди 11 години
Лудостта на величията...."Дянков си мечтае да е българският Балцерович"Тоя няма ли да слезе на земята, да цунка Джиджи и да хване самолета към страната на сбъднатите мечти и неограничените възможности??? Всъщност, Дянков, това пък е мечтата на целокупния ни народи се надявам точно тази мечта да се сбъдне.
34
1
 
6
 
! Отговори
нн преди 11 години
Подмазвачи на ГЕРБ, засрамете се. Стига са тормозили народа! Да си ходят в Банкя.
33
4
 
8
 
! Отговори
нн преди 11 години
Хората от ВМЗ трябва да са готови да приемат подготвяната лъжа за тях, а след това и ликвидирането на завода. Гарантирано от ГЕРБ
32
0
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 11 години
Boiko prastai gi v Garciq ili v Ispaniq sega ima portokali i mandarini pak i pari v BG ste prastat za svoite da ne stoqt gladni
31
2
 
10
 
! Отговори
j преди 11 години
до 44 не искат да намерят пазар за продукцията нарочно водят предприятието до фалит за да го вземат без пари, и после същата тази продукция ще и се намерят добри пазари. и директора и той е в играта защо иначе ще го държат той си върши мисията както трябва умишлен фалит, ама не знам защо работещите търпят тези подигравки
30
3
 
8
 
! Отговори
aligudri преди 11 години
Я я я . че на мен кой ми търси работа ??? Питам се аз , това не е ли подигравка с младите и образованите , за тях няма а за тез ще има.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, симптом не се лекува ако проблема съществува. Това не е ръководител а любител на театри и сензации
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислех, че Борисов можеше да реши проблем 1 на България да спре всички *** превилегии но той се страхува от ЕС и погуби народа си. Няма да гласувам за него никога повече !
27
2
 
6
 
! Отговори
бай Георги преди 11 години
А бе ,жал ми е за хората,но държавно предприятие,всички Ние трябва да им плащаме заплатите,след като не могат да си намерят пазар за тяхната продукция...