Безвъзмездната помощ за саниране на жилища вече е 75%*

Собствениците ще трябва да осигурят 25% от всички разходи по ремонта
Обновена: 4 апр 2013 16:25 | 4 апр 2013 11:12,
213
Безвъзмездната помощ за саниране на жилища вече е 75%*
Снимка: архив Булфото

Безвъзмездната помощ за саниране на жилища с европейски пари по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" ще бъде увеличена на 75% от разходите за проектирането на ремонта, самите строителни дейности, надзора и таксата за въвеждането на сградата в експлоатация, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Управляващият орган на оперативната програма „Регионално развитие“, с пари от която се финансира проектът, е започнал процедурата, в рамките на която ще бъде одобрено увеличаването на безвъзмездното финансиране за програмния период 2007 - 2013 година.

Припомняме, че в момента правилата за саниране на жилищни сгради с европейски пари предвиждат собствениците на жилища в сградите, които бъдат одобрени за саниране по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, да получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 50% от разходите за обновяването.

Останалите 50% от необходимите суми собствениците трябваше да осигурят сами с лични средства, средства на етажната собственост или кредит, включително заем от Фонда за жилищно обновяване, с който при по-ниски лихви се финансират собственици, които не могат да осигурят сами съучастието си при заплащането на ремонтните работи.

С промяната обаче собствениците вече ще трябва да осигурят 25 на сто от всички разходи по ремонта.

От ведомството припомнят, че техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ.

Още през миналата седмица стана ясно, че размерът на безвъзмездното финансиране за саниране на жилищни сгради с европейски пари може да бъде увеличено. За това се договориха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на посещението на Захариева в Брюксел.

От министерството уточниха за Investor.bg, че промяната в размера на безвъзмездното финансиране няма да се отрази негативно на броя сгради, за които ще бъдат отпуснати пари, тъй като повечето, които са одобрени, са предимно малки и средни блокове. Големите блокове, одобрени за финансиране, са не повече от 5, посочвато от ведомството.

"Изчисленията, които са правени за определяне на показателя „брой сгради“, са на базата на по-големи, съответно при по-голям размер на инвестицията за една сграда, тъй като това беше желанието и очакването на министерството на регионалното развитие и благоустройството преди стартирането на проекта", посочват от министерството.

Към момента са подадени общо 173 заявления от етажни собственици с интерес към санирането с европейски средства. Одобрени са 102 заявления и са изготвени 27 индикативни бюджета, които също сочат, че парите ще стигнат за обновяването на около 130 сгради.

Още новини за строителство и имоти четете в Investor.bg

*Актуализирано към 16,20 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
5
 
! Отговори
aaa преди 11 години
Хайде да санираме най-напред Лувара, Бундестага, Българска Народна Банка ......" техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ." -- къде ли отиват парите за тези измислици..... ПАРИТЕ ОТ БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ФИНАНСОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ДА СЕ ОБЛЕПЯТ СГРАДИТЕ С КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ.
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
spinderman KVORIII OBRAVETE MI PANELKATA
186
1
 
3
 
! Отговори
ivo преди 11 години
A edin tapanar iska da pravi Belene
185
3
 
14
 
! Отговори
ИМА ЯКИ ВРЪТКИ !!!! преди 11 години
аз съм санирал яка изолация отвън и вътре и 5 камерна дограма. Отоплението ми е с климатик черпи от 200 до 400 вата инвертор и пак сметката ми е над 200 лева. требе да се откача от енергото и да сложа перка на покрива и ще решим проблема с тия разбойници. ИЗВОД - САНИРАНЕТО НЕ ВИ ПАЗИ ОТ РАЗБОЙНИЦИТЕ ПРОДАВАЧИ НА ТОПЛО И ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И НЕ ГАРАНТИРА ПО-НИСКИ СМЕТКИ. ПЛЕВНЯТА ВИ ЛЪЖЕЕ И ЛОБИРА ЗА СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ!!!!!!!!
184
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безвъзмездната помощ достига до 75 %, но сумите, които се очакват от всеки собственик, остават същите. Никакви икономии не се постигат със саниране, не си правете илюзиите - саниран, несаниран, сметките за ток и парно са едни и същи.
183
5
 
4
 
! Отговори
germanetz преди 11 години
hahahha, pak darjavata nameri nachin da ograbi bednia balgarin. Tuk ostana samo loshia matrial, nisko obrazovani y ni6sko plateni nekadarnitzi. Kadarnite kato men izbyagaha na Germaniata i sega vzimam 500 EUR na mesetz, a ne kato vas da rabotya za lev - dva.
182
0
 
4
 
! Отговори
da преди 11 години
v bloka sa pet koito imat gore dolu nekava rabota i ostanaloto vsichko e bednotia i bezrabotica,i kvo she pravim sega...
181
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В главата на българина има само заговори ,но ако погледнем в друга посока ще разберем ,че ще има икономия на ток и по този начин само от първата година ще си върнем половината от заема
180
0
 
4
 
! Отговори
da преди 11 години
ot de she gi zemat tia pari horata be ,nazaem ot bankata li,aide be....
179
0
 
0
 
! Отговори
da преди 11 години
be kak nikoi ne vidi che toia model dvaiseti pet godini nishto hubavo za nikoi ne donese ,ni gledai navan be te sa zakasali poveche i ot nas pak sa napred s materiala,nie gi sledvame i naivno mislim che neshto she se promeni uza nas,nie sme poslednata im grija,te pomagat na garciq,ispania,italia,veche i nemcite zakasvat ,puk nas ...nie sme mnogo dobe.
178
1
 
1
 
! Отговори
da преди 11 години
nov trik da izmuchat pari ot bednia balgarin,nakraq she ni vzemat i imotite ,tva e poslednoto deto ni ostana i ...stavame zapadnqci otvsqkade,,robi bez nishto svoe ,vsichko na kredit,razbirai rob kam bankite do grob.
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще се създадат нови работни места ще живне държавата .
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре и ние ще заприличаме на европейските държави,само да не започнат да надуват цените
175
0
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Работа на българска бригада: 1.Съвестен майстор изкъртва фугите и започво да заварява,маже с антикар и подмазва. 2.Идва колегата му и казва, какво си играеш бе,те повечета заварки са добре,замазвай и да свършваме по- бързо. 3.Идва бригадирът и казва: Вас кой ви каза да къртите тука бе,я се захващайте по-активно съсстиропора. - Шефе а дупките? - Какви дупки бе, аман значи като не питате как се прави. Давай със озолацията, то отдолу не се вижда...........................................
174
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 11 години
До Анонимен Мнооогооо си просссс,да знайшшшш
173
0
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Да но при условие,чебъде извършено от бригада от западна Европа.Всичко друго ще бъде цапотия. Няма начин парите да не минат през бандитски организации, а те да наемат нискоквалифицирани и слабоплатени бригади които ще си оставят ръцете. Това в BG отдавна е доказано. Затова за определението "прости хора" си вземете думите назад. Докато на един панелен блок не се изкъртят всички фуги и не се заварят нови планки за подсилване,и се изолират качествено,всичко останал .
172
0
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
Само определени фирми имат право да го правят това саниране, което автоматично означава надути сметки. Аз се питам при положение, че има толкова работници от строителния бранш на борсата, защо държавата сама не организира екипи, които да извършват това саниране. Много лесно може да се котнролира - назначава се проектов ръководител отговарящ за няколко обекта, технически ръководител за всеки обект с работници, както и независим надзор - например от Стара Загора се прави надзор в Бургас и т.н.
171
3
 
5
 
! Отговори
до 191 преди 11 години
***
170
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета коментарите ми става тъжно , колко *** народ има в България. Живейте си в барлогите *** на мухьл и *** и чакайте някой да дойде да ви ги оправи без пари!!
169
1
 
8
 
! Отговори
Фернандо Торес преди 11 години
Санирането струва 25-28лв.на квадратен метър .самата работа,и трудът по санирането не са кой знае какво.Но тука става дума за други неща.В САЩ закона за етажната собственост се нарича,,закон за общата собственост''нямаш никакви права върху жилището си,не ти дават да забиеш пирон даже.А си се разчукал моментално идва мениджъра.Само да решат саббират подписите на съседите и си аут.С поздрави и уважение на всички българи.