Лавина помете четирима алпинисти под Вихрен

Всички те са със сериозни травми, но няма опасност за живота им
Обновена: 5 апр 2013 18:05 | 5 апр 2013 18:05, Красимир Ангелов
34
Лавина помете четирима алпинисти под Вихрен
Пострадали са четирима алпинисти. Снимка: Булфото

Лавина се стовари върху четирима български алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена.

Голямата снежна маса се откъснала малко след 14 часа днес и помела надолу мъжете, като според спасителите ги е влачила близо 40 метра. Макар и със сериозни наранявания, алпинистите са подали сигнал в ПСС-Банско. Веднага към мястото на инцидента тръгнали над 30 спасители.

Алпинистите са катерили върха по така наречения тур Кулоара. Изведнъж се е откъснала "козирка" от сняг и ги е повлякла надолу. Сред пострадалите е преподавателят в НСА и покорител на връх Еверест Дойчин Боянов, който е със счупен таз, съобщиха за БТА планинските спасители.

Към 17 часа те са пристигнали при ранените алпинисти и са започнали да ги транспортират с помощта на шейни и на ръце към най-близкия медицински център. Заради силния вятър в района е било невъзможно да се ползват услугите на хеликоптер.

От другите трима пострадали единият е със счупена подбедрица, вторият е с наранявания по главата, а последният е със съмнение за счупени ребра и контузия на белия дроб. Според първоначалния преглед на лекарите няма опасност за живота на пострадалите.

Групата на катерачите е била от над 10 души, сред тях е имало преподаватели и студенти от НСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
34
 
! Отговори
HCC до Провинция преди 11 години
Дух на провинция в главата ти витае дори в Париж да си роден, защото си *** човек. В София 95% са икономически пришълци, но Софиянец е състояние на духа, а не на рода. Този който се грижи за своя град, където работи, където е семейството му и където си плаща данъците е истинския софиянец, независимо от къде е дошъл в града. Ати, ти комплексарьо Провинция, ще си останеш в пустинята на своята простотия, у твоето нисше и невзразно, злобно битие!Толкова за смотльовците, стига толкова внимание!
28
0
 
37
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
До 29 ; Планинарите са хора великодушни,широко скроени.Точно това усетих,когато имах късмета преди много години,от хижа Вихрен,до връх Вихрен и обратно,да бъда заедно с еднокракия планински водач Дуцин.Няма да забравя неговата ведра и широка усмивка,благият му и разбиращ поглед,точните напътстващи думи,които казваше на нас начинаещите планинари.Показа ни еделвайс,но каза да не го късаме.Времето което е минало е без...значение,когато се докоснеш до истински човек.Благодаря ви,че също го помните.
27
0
 
38
 
! Отговори
До №15 преди 11 години
До до 9Откъде тази злоба? Кой знае какъв алпинист си? Тенсинг? Хилари, Ерцог, Лашенел, сър Джон Хънт? Планинарите са хора великодушни, широко скроени. Ти, може и да си бил някога там през зимата, нямаш право на такъв език! Гошо *** ми напомни за този еднокрак планинар, за което му благодаря - той е и в моите детски спомени. На момчетата желая скорошно оздравяване! И по-скоро да катерят заедно чудесната планина! Орлетата са създадени да летят, червеите - да пълзят!
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Край, за планинар няма..........
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГИДПри тях лавина няма,но ще им се срути на главата някой МОЛ..........
24
3
 
31
 
! Отговори
do 21 преди 11 години
ela pi4 do Rz pak da te vidim kav majaga si kato ti izgigraq tri kola mamata ti da ***
23
0
 
36
 
! Отговори
Турист преди 11 години
Дано бързо се оправят.И ПАК ДА КАТЕРЯТ! И не обръщайте внимание на такива като номер 6.Те са свикнали да седят в собствените си ла*на и не познават радостта от покоряването на един връх.А Дуцин е легенда.Старите туристи от Пловдив го помним.
22
0
 
36
 
! Отговори
ДО 23 преди 11 години
Да ти се връща тройно шопеее :))))))))АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
21
6
 
35
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 11 години
Свалихте ме от власт и няма вече хеликоптери. А аз си хвърчах нагоре надолу за мачове и какво ли не, щях да им пратя един хеликоптер от личните ми на АО28. Ама нейсе, като не ме щете ще си влачите труповете по планината с шейни. Айде мислете за кой ще гласувате ако искате да хвърчите в хеликоптер другия път.
20
12
 
45
 
! Отговори
Провинция преди 11 години
Софиянец ли е не ми е жал за него ама виж ако е Българин ми е жал!
19
6
 
41
 
! Отговори
Брат преди 11 години
До "6" Ако те барна, ще забравиш майки, бащи, лели...
18
5
 
42
 
! Отговори
БВ преди 11 години
Бързо да се оправите! Бъдете здрави, а планината ще ви очаква! Късмет
17
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми ко търсят там тия главочи??! Дето каза един по-надолу щом са софиянци да не ги мислим, той Боко ке им помогне.
16
1
 
44
 
! Отговори
Мария преди 11 години
до 6-доста си простичък,не си бил там,не знаеш какво е станало,и сигурно половината не са от София(поне брат ми със сигурност)и това не са хора осиращи планините,а алпинисти,скиори,сноубордисти,ходещи на места,където ти дори не подозираш,че существуват !!!!!!
15
4
 
39
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Е аз съм само турист и не споря с никого по темата.Просто разказах един мой...спомен и се радвам че един от коментиращите,ми припомни името еднокракия планински водач.За...катерач признавам само Силвестър Сталоун.
14
9
 
39
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Може и да не си Гошо, но верно си ***.. Между ходене по туристическата пътека до Вихрен лятото и катене на северната стена зимата разликата е колкото да се изcepeш и нacepеш. Т.е. огромна.. Кулоара е най-лесния тур, ходиш пеша по наклонен сняг, проблема е че са били според новината над 10 човека на влакче и са направили някоя тъпотия. Освен че там осигуровки се слагат трудно и не са съвсем задължителни, зависи от обстановката. Казвам ти го като катерач, туристи от хижата да не се обаждат ;)
13
1
 
37
 
! Отговори
Х преди 11 години
ДО 10 ИЗКАЧИ И ТИ ЕВЕРЕСТ,ТЪПЧО.
12
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гошо ТъпотоПомним го! Фамилията му е Дуцин, а името съм го забравил- катереше Вихрен най-редовно!
11
0
 
48
 
! Отговори
тя преди 11 години
познавам Дойчин Боянов, много свестно момче.Моля се за него и колегите му, да се възстановят напълно.
10
0
 
31
 
! Отговори
brosbg преди 11 години
Леле, за някои това значи край...