Нивото на Дунав при Лом се покачи с 5 сантиметра

То е най-високото от началото на годината
13 апр 2013 15:16, Петя Славова
6
Нивото на Дунав при Лом се покачи с 5 сантиметра
Снимка: Булфото

Нивото на Дунав при Лом се е покачило с 5 сантиметра за последното денонощие и остава високо - 799 сантиметра над морското равнище, съобщиха от община Лом. Нивото е най-високото от началото на тази година, пише БТА.

Местната администрация е в готовност за действие в случай на следващо покачване нивото на реката. Въведена е втора степен на опасност "денонощно наблюдение". Екипи от общината и фирма "Напоителни системи" обхождат постоянно дигите и следят за разкъсвания на целостта им. За сега защитните съоръжения издържат и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи, обявиха от общинската администрация.

Високото ниво на Дунав, което се задържа такова вече две седмици, доведе по покачване нивата на подпочвените води. В момента през канализацията и шахтите водата се връща обратно към ниски части от Лом. Заблатени са части от Дунавския парк в града, които се намират зад построената през миналата година защитна стена. Терени около брега, ползвани от пристанището, също са във вода. Няма заливане на складове и работата в пристанището върви нормално, увери директорът му Константин Костадинов.

Ако Дунав се покачи с още 4-5 сантиметра ще бъде залят един от кейовете на пристанището в Лом, а ако реката премине 840 сантиметра - то водата ще премине над защитната стена, изградена в дунавския парк през последните три години. Общинският кризисен щаб ще бъде свикан при ниво от 820 сантиметра, уточниха от местната администрация.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката бе отчетено в Лом на 23 април 2006 година - 979 сантиметра. Тогава бяха залети части от крайречните квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги водата не заля централната част на Лом.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сансан жман
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези на снимката май покачват нивото на Дунав с още малко.
2
2
 
5
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Държавата ще помогне ли на бедстващите?Ако ГЕРБ е загрижен, вместо да прави скъпи концерти нека помогне на хората или изборите за тях са по-важни? Най-вероятно да, няма какво повече да се очаква от тях, показаха, че не могат.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мен ми се удължи с 5 см.