1/4 от децата до 7 клас напускат училище

Пари ще се дават и според успеха на учениците, каза Клисарова
10 юни 2013 17:06,
44
1/4 от децата до 7 клас напускат училище
Министърът на образованието Анелия Клисурова. Снимка: БТА

25% от учениците между 4 и 7 клас отпадат от училищата и именно това е един от основните проблеми, на които трябва да се обърне внимание и да бъде решен. Това коментира във Варна министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. По нейни думи в родното образование трябва да се наблегне не само на обучението, но и на възпитанието.

“Важно е да успеем да мотивираме децата в критичния период, 4-7 клас, да останат в класните стаи. Затова смятам, че в новия закон за образованието трябва да залегне освен знанието и възпитанието”, обясни тя. 

Министър Клисарова каза още, че вече се разработва система за т. нар. принадена стойност в образованието, според която делегираните бюджети на училищата вече няма да се формират само на база броя на учениците, а и на качеството на образованието им.

"Ако при оценяването след четвърти клас успеваемостта в учебното заведение е 32%, а след седми – 53 на сто, това означава, че за времето от четвърти до седми клас учителите са работили качествено със своите възпитаници”, посочи като пример просветният министър.

Тя уточни, че има вероятност това да бъде въведено през 2014 г. Пак догодина, с влизане на новия закон, учениците ще получават средно образование след завършен 10-и клас.  Според проф. Клисарова е необходимо да се наблегне на професионалното образование.

“Държавата няма да финансира частните училища. Нямам нищо против частното образование, но приоритет е държавното", каза в отговор на въпрос министърът. Тя допълни, че ще даде по-големи права на регионалните инспекторати по образование, за да могат сами да определят броя на децата в паралелките. 

Във Варна проф. Клисарова даде началото на срещите си с директори на училища, които ще се проведат в редица градове на страната.  "Започвам оттук, защото съм варненка", с усмивка каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
28
 
! Отговори
N преди 10 години
Ами,че как няма да напускат училище след като 1/4 са *** и то благодарение на комунистите и *** от ДПС.Нали трябва да има гласове за изборите.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам какво е показало последното преброяване,но горната информация ми звучи стряскащо.Ако 25% са от ромски произход,още толкова от турски и около 5% други етноси,българчетата само 45% ли са?Вероятно за това се чувстват,като чужденци в собствената си родина.
15
1
 
13
 
! Отговори
леля Мара преди 10 години
Поредните глупости!Знае ли министърката ,че сега при начални учители с 24 деца в клас има разлика в основната заплата до 150 лева , в зависимост от това в кое училище е паралелката ?Различно ли работят?
14
3
 
33
 
! Отговори
Тина преди 10 години
Решението е много просто - задължително образование до 12 клас. Безплатни учебни пособия за социално слабите. Питате откъде ще се намерят пари за тях? Спират се социалните помощи на всички цингамарски семейства, ако децата им не ходят на училище. Също така гласуването да се разрешава само на хора, които имат завършено средно образование в БЪЛГАРИЯ. (Децата завършили в чужбина имат възможност за приравнителни изпити). Ей ти го края на изборния туризъм и купуването на гласове!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след 5 години ще са 56 %
12
0
 
33
 
! Отговори
курч преди 10 години
Да се чете: всяко 4-то дете в България е бразилец!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубави идеи (да се мотивира оставането на децата в училище), тъпо изпълнение (да имат значение оценките).
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, поредното "гениално" хрумване, та сега родителите да си тормозят денонощно и да ги лишат от детство заради пустите пари/оценки.
9
1
 
5
 
! Отговори
33 преди 10 години
1/4 sa siganite zashtoto im spirate pomoshtite
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възпитанието е работа на родителите. Държавата може единствено да се осе*е, това не го ли разбрахте?
7
7
 
19
 
! Отговори
10 преди 10 години
Дори и да са ромчета тези 25%, образованието ни пак си е пародия! Учениците пушат и пият в час и междучасията, учебниците се пишат по отвратителен и неясен начин...Учителите не са достатъчно квалифицирани...няма достатъчно големи стипендии за стимул, както е на запад! Срам! На всичкото отгоре, се учат един брой глупости...а за Новия Световен Ред, за ваксините, за депопулацията, за химическите следи, за истинската история, контролирана от Семейство Ротшилд, както и за куп други неща...нищо!
6
6
 
16
 
! Отговори
гб.гб преди 10 години
Да бе н5 , при гербавите направо цъфнахме и *** бяха без помощи ???,а защо ли *** толкова обичат герб ?
5
7
 
29
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Вие продължавайте да давате на *** от нашите пари, пък и 2/3 може да станат. Трябва да свалим комунистическо-турското правителство, което се опитва да ни направи *** държава.
4
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не беше ли образованието ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16 г.? Спирайте помощите на майките на *** и ги дръжте в училище преди да са излюпили 2-3 на по 14 годишна възраст. Никакви шоф. книжки и работа, И помощи за хора без основно образование, защото с това насърчавате неграмотността и безработицата. Превърнахте ни по-бетер и от страна от третия свят.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи 1/4 от децата са ***.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-накрая някой го каза:"Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. По нейни думи в родното образование трябва да се наблегне не само на обучението, но и на възпитанието." Подкрепям наистина училището трябва да поеме поне малка част от възпитането на учениците.
1
1
 
36
 
! Отговори
100 преди 10 години
А сега за да е по-ясно напишете колко от тези деца ако не и всички са от т.н ромски произход.