Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!

Стоки от Македония, Турция и Гърция сриват родното производство
Обновена: 2 юли 2013 14:49 | 2 юли 2013 14:49,
108
Доматите: На борсата 20 стотинки, на пазара 2 лева!
Снимка: БТА

Над 200 зеленчукови производители блокираха пътя Пловдив-Пещера. Те протестират срещу ниските изкупни цени на доматите, които в момента се продават за 20 стотинки на килограм.

Производителите изсипаха 10 тона домати на шосето край Ново село. Те настояват държавата да се намеси и да спре вносните домати, които на борсите се търгуват по 17 стотинки.

Земеделските производитеи искат министреството да гарантирана минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм български домати, защото в момента той се изкупува от прекупвачи на три пъти по-ниска цена, а по пазарите върви между 1,50 и 2 лева за килограм. Розовите се търгуват за 2,60 лв.

„Цялото село се изхранва с отглеждането на домати, с тези изкупни цени не можем да си покрием дори труда”, оплакват се производителите. Те твърдят, че борсите са залети със стока от от Македония, Гърция и Турция и че по този начин се срива българското производство.

В същото време от Асоциацията на земеделските производители в България се разграничиха от протестите, защото са получили уверение от земеделския министър, че започват проверки по борсите. Вчера производителите имаха среща с Димитър Греков, който ги увери, че по тържищата и границите пуска инспектори, които да следят за нарушения при вноса на зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
26
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
До 2: То мито за турските и македонските си има и за всички изобщо извън ЕС!!Задай си въпроса що с транспорта и митото уж са по-евтини!!И пак си задай въпроса що се избиват кой да сложат на митницата!!И ще стигнеш до отговорите а именно:ПАралелни разтрелли на 2-3 хиляди човека :)
11
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
В нашия град централния пазар започва с цена от 50 ст до 1.50 - мисля нормална цена за домати .Краставици - от 80 ст до 1.20 .Праскови от 50 ст до 1.50.Зелен пипер 1 лв,Ягоди между 2 и 3 лв.Е малините скъпички - 8 лв /кг
10
7
 
23
 
! Отговори
7 преди 10 години
Ми що не дойдете да продавате на пазарите нали сте производители, ама се иска да се плаща цяла година наем,да се сметне и фирата която се получава при складирането на голямо количество зеленчук,много е лесно да кажат искаме 60 ст. а пък аз искам да вземат да инвестират в капково напояване и нови сортове семена за да могат да вадят повече проукция но по-малка себестойност.Не може на Грък, Турчин или Македонец да му се връзва сметката,а на нашите не.
9
2
 
11
 
! Отговори
до Иван преди 10 години
Ало господине, вземи се в ръце и започни да работиш нещо за да се прехранва семейството ти! Когато дойде време да пласираш произведеното и да чакаш заслуженото си, така да се подиграят с теб! А ти, като си жалостив - подари труда си, всичкия на някой! За да не си ***!!!
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми да дойдат в София и да ги продават по 60 стотинки - хората ще имги купуват.
7
2
 
41
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
На борсата пред Народното събрание и Министерският съвет плащат повече за хвърлен домат. Ей там ги изсипете, за да ви чуят.
6
17
 
7
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Споко,земеделски производители,споко!!!!! Като дойдат младите,красивите ,интелигентните на власт или излъчат правителство не 0.60 по 1.20 ще ви ги изкупят.Търпение му е майката сега!!!
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи висши държавни чиновници приемат подкупи и комисиони положението да е такова. Кога ли ще видим фермерски пазар и в България, може би никога.
4
4
 
13
 
! Отговори
макето преди 10 години
голема грешла е да произвеждаш домати в тонове освен ако немаш сигурни договори при тия мафиоти прекупвачи не ке да стане не сме дорасли до там кат дръжава Ерфоган у туция плаща по 60 куруша комай 60 стотинки да произведеш кило домати което покрива разходите че и артисва после и за 10 ст. да ги продадеш си на печалба пусто чудо не съм варил още ракия от домати
3
7
 
31
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Айде социалното правителство да субсидира, нали затова гепи властта - да вдига доходи. Ама едно е да си дрънкаш врели некипели в платената телевизия, друго е като ти завлиза отзад
2
4
 
64
 
! Отговори
ДАА преди 10 години
НИЕ ДЪРЖАВА НЯМАМЕ !! ТУК СЕ РАЗПОРЕЖДА МАФИЯТА !!
1
5
 
50
 
! Отговори
gun преди 10 години
мито за чуждите стоки