Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!

Производители от Сливенско няма на кого да продават
Обновена: 29 юли 2013 10:09 | 29 юли 2013 07:07,
137
Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!
Миналата година само търговците на праскови бяха на сметка от задръстванията по пътя Бургас-София, но сега мизерстват. Снимка: Булфото

"Направо ни заклаха с тази магистрала. Знаехме, че клиентите ни ще намалеят, но не очаквахме, че ще стане чак така”. С тези думи Велико Георгиев от село Злати войвода коментира пред "24 часа" положението на търговците на праскови по стария път към морето в Сливенско.

2 седмици след пускането и на последната отсечка от магистрала "Тракия" сергиите за праскови до овощните градини стоят пусти, а цената на свежия плод падна до 60 ст. за килограм.

Производителите определят положението като плачевно: колите вече бръмчат по магистралата и при тях почти никой не се отбива.

Още по темата

Не могат и да чакат до безкрайност клиенти, защото прасковите се развалят много бързо, след като са откъснати от дървото.

По най-общи сметки около 150 души, производители на праскови, и техните семейства разчитат на търговията на път II-66, както е официалното наименование на отсечката между Нова Загора - Сливен и Петолъчката, за да се изхранват.

Пътуващите към Бургас по новата магистрала също трябва да забравят стария си навик да купуват по пътя свежи плодове. Няма откъде. Е, може, но ако се отбият от аутобана и свърнат към стария път, който пустее.

А магистралата е на 10-12 километра на юг от Калояново. Там са сега софиянци и пловдивчани, тръгнали за морето, на които производителите на праскови от Сливенско доскоро са разчитали. И мечтата им е щом шофьорите вече не идват при тях, те да отидат при шофьорите с продукцията си.

Дори опитали за няколко дни, като се пренесли по собствена инициатива на паркинг на магистралата край ямболското село Кабиле. Смятат мястото за много удобно за търговска дейност, тъй като паркингите от двете страни на магистралата са свързани с надлез и търговците лесно могат да се настанят и в двете посоки.

"Продавахме там няколко дни, но дойде полиция и ни прогониха, като ни съставиха и предупредителни протоколи. Който повтори, ще плаща глоба от 1000 до 5 хил. лв.", разказаха търговци от Калояново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да гният - цената според колата, и все едно ги купуваш от партера на ЦУМ.
17
6
 
22
 
! Отговори
Хм преди 10 години
до 19мда - и системата произвеждаше такива образУвания като тебе... :)))
16
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До номер 6Като казваш на черното бяло чустваш ли се щастлив ?Фактите са че каквото и да си говорим преди 89г имаше много недостатаци, но имаше земеделие, промишленост, здравеопазване, култура, образувание ...
15
1
 
44
 
! Отговори
Хм преди 10 години
еее - отишли на магистралата, *** ги прогонили... ми няма как мили хора - плащате си наема на магистралата, издавате касови бележки и сте шест - няма кво да се оплаквате...трябва кооператив да направите - заедно да произвеждате и продавате! А не всяка коза за свой крак - естествено, че ще виете от глад - не се прави така бизнес!
14
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямат място покрай пътя тези бараки.Никъде го няма в западните страни като тръгнеш да минаваш покрай някакви биваци...
13
1
 
21
 
! Отговори
er преди 10 години
не сдържах-злорадкак няма да те гледат нагло ,като си спрял насред пустинята домат за 6 лв. да купуваш направо си бил за снимка а иначе чудя ви се на акъла защо спирате да купувате и тези почивки по пътя и без магистрала Б-С 4 часа с днешните коли е нищо
12
6
 
65
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 10 години
Капитализъм, деца...Пък и не знам кой е този *** шоп, който ще си купи праскови от Калояново - ще ги ядат в колата ли и да се оплескат до ушите, или ще ги друсат в багажника още 200 км. и да станат на конфитюр...
11
7
 
65
 
! Отговори
* преди 10 години
Да гният , тъкмо догодина ще се научат да не лъжат клиента
10
4
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О я стига ! Тия са такива гадняри и мошеници , цени няма - според колата, и там половината праскови са турски, няма вече будали да возят праскови по 2лв. от сливен до софия, ограничения по пътя заради техните чадъри-ужас.Ура за магистралата !
9
3
 
83
 
! Отговори
злорад преди 10 години
Може дъ съм злорад но когато купувах от тях домати по 6 лв. те ме гледаха нагло и се подсмиваха....
8
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива катуни край пътя не се виждат в западните страни.Грозна гледка.И там има производители държавата е решила проблема.
7
1
 
62
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ТАЗИ ТЪРГОВИЯ трябва да бъде регламентирана от съответната община, както всяка друга търговия- да се определи място за продажбите и търговците да плащат данъци и такси, да използват кантари, отговарящи на метрологичните изисквания и т.н.Така е, ако искаме да имаме държава- законите трябва да са за всички. За съжаление, законите се нарушават на най-високо ниво /министерства, съд, прокуратура, общини/, а това води до анархия на пазара.
6
51
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоест сегашното правителство, чрез полицията, желае да унищожи Българските производители на плодове. Коло типично за комунистите и доган. Къде е сега Атака да защити Българското... От зората на демокрацията комунистите се опитват да унищожат всяко начинание, на което не са абсолютни господари. Лицемера Волен ...
5
4
 
65
 
! Отговори
. преди 10 години
То това се отнася и за всичко друго по пътя - бензиностанции, заведения, закусвални. Защо точно тези сергии с 10 лв. инвестиция се оплакват - просто да си намерят по комуникативно място и да действат.
4
26
 
68
 
! Отговори
Българка преди 10 години
А в същото време в магазнната мрежа в София плодове от Турция и Гърция..... тъпанарска държава сме, сами се унищожаваме. Тези хора как биха могли да дойдат до София и да продадат стоката си в Кауфланд или Фантастико, наример?!? Ще им бъде ли приета? Освен да бъдат гонени и глобявани, на нещо друго имат ли право?!?....
3
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SEGA NEMA KOI DA DERETE
2
11
 
95
 
! Отговори
Adv преди 10 години
Спряха им нелегалната търговия и айде рев.
1
2
 
102
 
! Отговори
koko преди 10 години
предлагам да затворим магистралата