Стойнев съзря престъпна симбиоза в "Ораново"

Министърът намекна за отнемане на концесията
1 авг 2013 14:15,
27
Стойнев съзря престъпна симбиоза в "Ораново"
Министър Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото

Куп нарушения на концесията и в работата на миньорите в рудник "Ораново" разкри икономическият министър Драгомир Стойнев, който пристигна в мината след вестта за новия трагичен инцидент - смъртта на 49-годишния миньор Асен Грънчаров, който е получил инфаркт и е починал в рудника. 

"Рудник "Ораново" не плаща концесията си и работи без одобрен план и обхват на дейностите. Администрацията е знаела това и си е затваряла очите. Освен това не са плащани заплати за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г.", каза той.

Още по темата
По думите му тази "престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес" ще бъде пресечена.

Стойнев намекна и за възможно отнемане на концесията на собственика на минута.

"Като извадим двете затрупани момчета, остават само няколко метра, ще вземем мерки. Има правила и държавата ще си дойде на мястото", категоричен бе той.

По инициатива на министъра са създадени работни групи от Министерството на икономиката, МВР, социалното министерство и експерти от Минно-геоложкия университет, които ще работят по изменения и допълнения на действащия правилник за минно-спасителни и газо-спасителни дейности, както и по правилник по безопасността на труда.

"Виждаме резултатите от тези дупки в законодателството", допълни той.

В момента представители от Инспекцията по труда и НОИ са тръгнали към мястото, където е починал 49-годишният Асен Грънчаров, за да направят проверка.

Предстои да бъде направен оглед на мястото, ще бъдат разпитани и свидетелите.

Очакват се и резултатите от аутопсията, която се извършва в болницата в Благоевград.

Междувременно търсенето на двамата затрупани миньори все още продължава в галерия "А".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
В България се работи като през феодализпа.
24
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
ЖАЛКО, ЖАЛКО ,МНОГО ЖАЛКО !
23
0
 
1
 
! Отговори
ПИТАМ преди 10 години
БОГ ДА ПРОСТИ ТЕЗИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЗАГИНАХА, РАБОТЕЙКИ КАТО РОБИ, ЗА ДА ИЗКАРАТ НАСЪЩНИЯТ...СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВАТА ИМ...Какво означава Стойнев намекна и за ВЪЗМОЖНО отнемане на концесията??? Правилното словосъчетание не ли отнемане на концесията ВЕДНАГА? Да не спазваш правилата, но държавата да ти дава възможност да продължиш да смучеш го има само в България!!! Защо държавата се показва засрамено, само когато белята вече е станала? Къде е превантивната и и регулаторна роля преди това?
22
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен и Огорчен преди 10 години
Та за този селски тарикат,може да се напише КРИМИНАЛЕ ,достойно за Поаро!!!МЯСТОТО му е в ДРАНГОЛНИКА,АМА ДА кОпа *** в Бобов Дол в Първи отряд!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен и Огорчен преди 10 години
Мина ОРАНОВО е за ЗАКРИВАНЕ още от 1994г.!!!На миньорите ВЪОБЩЕ не се дава НИКАКВО работно облекло!!!Това което носят е от бащи ,дядовци и познати от времето на Бая ви Тошо и които могат-купено,но не дадено от оня БАНДИТ МИХАЙЛОВ-ПАРГОВ,с пияндуро-мутренската физиомутра и тъмните очилца,наподобяващ КВАРТАЛЕН тарикат от Бруклин!!!На този *** концесийката Му я урежда не кой да е ,а Агент гоце,краде при сереГейчо(не плаща за НИЩО!)
20
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен и Огорчен преди 10 години
Къде е СПАЛА досега т.н.Инспекция на труда!!!???Тези МЕХЛЮЗИ освен да получават ДЪРЖАВНИ(народни)пари за заплати,ДРУГО нещо вършат ли???Държавата е ПОТЪНАЛА в НАРУШЕНИЯ на КТ ,а тези ГАГАУЗИ все едно ,че ги НЯМА!!!Не е САМО мина Ораново!В която и фирма да се разрови ВСИЧКО СМЪРДИ на БЕЗЗАКОНИЕ!!!Да не говорим за работа в ПОЧИВНИТЕ дни!!!Я да се РАЗРОВЯТ в ОХРАНИТЕЛНИТЕ и ИНКАСОВИ ФИРМИ ДА ВИДИТЕ КАКВИ *** ЩЕ ИЗЛЯЗАТ!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Докога 18Ако има някой *** това си ти.Не намесвай политическите си пристрастия в този трагичен случай.Всичко ,което казва Стойнев е истина.
18
0
 
16
 
! Отговори
afera преди 10 години
Ама не пречете на частния собственик на мината! Мефистофелската му мутра показва, колко му е за хората. Галерията падна заради лош и недостатъчен крепеж. Пестене от живота на наемния работник. Как иначе тати ще купи Ламборгини на отрока. Този гад веднага трябва да отиде под съд. Ало, прокурора! Четири души, четири българи ги няма. А правителство и парламент се чешат, правят каксийкини зрелища, дърлят се просташки, вместо сън да не ги хваща и да извикат помощ от Русия, Франция, Чили. Пука им им за затрупаните, сега гонят милиарда.
17
2
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Човек сам си избира дали да има достойнство или да бъде обикновен лъжец.Този рудник е олицетворение на БСП.Съчетание на фалш ,лицемерие безгранична наглост.Жалко за хората.
16
6
 
14
 
! Отговори
Докога преди 10 години
Докога ще показвате този *** пелтек!
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mного частници не плащат заплати, а за извънреден труд да не говорим. Докато държавата не се справи с тези нагли нарушители и безсърдечни обирджии на труда на хората ще се сблъскваме непрекъснато с трагедии. Те искат само да лапат и за нищо да не дават пари.
14
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има хора, които искат да си вършат работата в това правителство, за разлика от некадърниците на Герб !
13
2
 
31
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
така така, ега да проверим кой даде концесията за Ораново - опаааа Другаря Георги Първанов. Изводите си направете сами...
12
0
 
12
 
! Отговори
666 преди 10 години
До гражданин Имат синдикати но те не седят от страната на управляващите и капиталистите(у нас им викаме галено работодатели)а са твърдо до работника и отстояват техните права а не като тук за да имитират някаква синдикална дейност раздадат *** знаменца на стотина души и айдее на "протест" А лидерите иначе си пафкат дебелите пури у чужбина.
11
6
 
13
 
! Отговори
mind twist преди 10 години
БСП трябва да съкрати 3500 миньора, затова търсят удобни случаи като този. Така причините ще бъдах хвърлени другаде, че хората ще останат без раборта.
10
0
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
"Администрацията". Хитро. А поименно???Чувал съм, че в някои по-напреднали държави имали едни неща, синдикати им викат... ама то там и прокуратура имат.
9
0
 
20
 
! Отговори
666 преди 10 години
Господа депутати, защо поне един от вас само от любопитство не слезе долу в мината, за да види при какви условия се работи сега там?Дали тези хора имат нужното работно облекло и обувки, дали имат нужното оборудване за подземна работа и отговаря ли то на стандартите, дали получават храна и напитки навреме и дали има охрана на труда ?Дали средствата за производство отговарят на изискванията или господинът- собственик работи с такива дето са от Живково време и гледа да вади по-голяма печалба ?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да им отнемат концесията, този рудник не за пръв път взима жертви! Явно управлението на рудника е порочна практика, управляващите не си вземат забележка и поука от трагедиите, които се случват там. Държавата трябва да се намеси, българите не са роби и не бива да работят в такива опасни условия иначе ще последват още много трагедии.Явно за концесионерите живота на работниците им яма никаква стойност.Чудя се как до сега не е затворен този грохнал рудник, какво още чакат, колко хора трябва да умрат
7
1
 
29
 
! Отговори
на дали преди 10 години
Драгомирчо,хубаво момче си,изглежда има морал в теб но едва ли ще можеш да промениш нещо ако си твърде мек.Господина михайлов си позволява в ефир да пита кой бил министър Стойнев за да взима отношение?Е как може такава наглост?Че с министъра като не се съобразяваш,тогава с кой?То си е и до човек де,но ако аз бях министър щях да му разгоня фамилията,каквото и да ми струва това,още повече че са констатирани 160 нарушения.Трябва твърда ръка.Тези *** се самозабравиха....
6
7
 
18
 
! Отговори
Симбад преди 10 години
Това политическо недоразумение е "горд социалист" и много се дразни, когато го наричат червен ***. Но си е въздух под високо налягане и сега като се е напънал, може само да си представим пушилката, която ще се вдигне. Защото концесията е отдадена от благодетеля му при твърде неясни и непрозрачни условия.