Абсурдни знаци и безмилостни катаджийски палки

Глобяват шофьори заради 90 пътни знака, АПИ ще ги сменя
31 авг 2013 17:47,
48
Абсурдни знаци и безмилостни катаджийски палки
Има и невидими пътни знаци. Снимка: Булфото

Над 90 знака за скорост, които не отговарят на пътната обстановка и нормативните изисквания, има в цялата страна, но въпреки това хиляди шофьори отнасят глоби заради тях.

"Има обаче хора, които се осмеляват да обжалват в съда електронните фишове, издадени въз основа на такива знаци. Според закона, след като има поставен знак, той трябва да се спазва", коментирапред "24 часа" адвокат Явор Нотев.

Един от проблемните участъци е нареченият от шофьорите "Път на абсурдите". Това е международното трасе София-Калотина.

"Пътят към Калотина е изключително натоварен. По него преминават денонощно тирове, коли и чужденци, каращи с бясна скорост. Навсякъде са поставени знаци за ограничаване на скоростта, които не отговарят на изискванията на наредба №18. Не е странно за никого, че на метри от тях винаги има пост на КАТ, който контролира спазването им", допълва юристът.

Според закона поставянето на ограничителен знак за скорост за повече от 20 км/ч трябва да се предхожда от поредица от други знаци, които постепенно намаляват с по-малки ограничения - например 70, 50, и т. н. Това е записано в чл. 79 ал. 2 от наредбата.

На въпросния участък обаче шофьорите остават изненадани. Докато карат с разрешените 90 км/ч по международния път, изведнъж се натъкват на ограничение от 50 км/ч.

Заради многото сигнали за нередности стопанинът на пътя "Пътна инфраструктура" и КАТ направиха пълен оглед в страната по основните пътища преди два месеца.

Експертите обходиха основните международни участъци и заснеха най-проблемните знаци и райони, където има фрапиращи абсурди. Според нормативните изисквания обаче, за да бъдат премахнати, е необходимо да се направи специален одит, което ще отнеме доста врeме.

Сменят сгрешените табели заедно с ремонтите

Грешните знаци по шосетата се сменят основно при ремонтите, обясняват от пътната агенция.

Няма точна статистика обаче за вида и броя на знаците, които не отговарят на обективното положение на пътя, предупредиха обаче от пътната агенция. Защото състоянието на републиканската пътна мрежа било динамично, всекидневно се извършвали текущи ремонти, строят се нови пътни участъци, извършват се рехабилитации и при повечето от тези дейности се подменят и пътните знаци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРАхааьхахьа пич, направо *** застреля... Отворих видях снимката прочетох статията тръгнах по коментарите, прочетох твоя върнах се да видя кое е трепача, видях стопа, пак се върнах допрочетох коментара и пак с върнах да видя синият знак. до преди коментара не бях видял нито един от двата знака. :))))
15
1
 
40
 
! Отговори
СМЯХ СМЯХ преди 10 години
Ами просто е смешно това как така 90 знака бе?? Това ли е резултата от труда на няколко стотин служители в АПИ? Открили 90 знака! И петокласник може да ви каже че релно неправилно поставените знаци са над 1000!!!!Ами на колко места липсва маркировка?
14
5
 
61
 
! Отговори
Мики Маус преди 10 години
Вчера ми написаха фиш за шофиране без къси светлини. Това е абсурдно, аз съм съвестен шофьор. Спазвам ограниченията на скоростта, не паркирам по тротоарите, всичките ми документи са редовно изрядни и за едни забравени фарове - 20 лева. Бесен съм. омръзнали са им безсмислените им ограничения, нарочно забравените знаци и това просташко финансово изопачаване на контрола по пътищата. Като видя кола на КАТ и ми се повдига. *** ЖАЛКИ И БЕЗПОЛЕЗНИ !!!
13
2
 
43
 
! Отговори
val4o преди 10 години
Да не говорим за културата и образованието на катаджийте.Те незнаят,че не са на пътя само за да пишат глоби.Те незнаят, че трябва и да помагат на шофьорите като организират движението.Те незнаят как и къде да спират нарушителите без да създават опасност за себе си и другите учасници в движението.
12
1
 
21
 
! Отговори
ЗАКОН за движението преди 10 години
Разбрахте ли ?ДА БЪДАТ ЛЕСНИ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ гАспАда милиционери
11
1
 
10
 
! Отговори
ЗАКОН за движението преди 10 години
представляват единна система съгласно Конвенцията за пътните знаци и сигнали и се изработват и поставят така, че да бъдат лесно разпознавани.
10
1
 
29
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Снимката е трепач :DАко забелязвате там отдолу има друг знак :DБраво за снимката!
9
1
 
9
 
! Отговори
ЗАКОН за движението преди 10 години
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства. (2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) За организиране на движението по пътищата се използват светлинни сигнали, пътни знаци и пътна маркировка върху платното за движение и крайпътните съоръжен
8
4
 
29
 
! Отговори
val4o преди 10 години
Другия абсурд е движението на къси светлини.В цяла Европа се признават LED светлините, защото се забелязват по-отдалече, а в България това не важи.
7
1
 
27
 
! Отговори
val4o преди 10 години
В цяла България е пълно с абсурдни знаци. А там където се правят ремонти са сложени такива знаци, каквито е имало. Как да се спазят следните знаци, които са поставени заедно най-отгоре забранено за трактори, под него забранено за каруци, надолу следва ограничение на скоростта 30 км/ч и най-отдолу ЗАБРАНЕНО ВЛИЗАНЕТО В ДВЕТЕ ПОСОКИ.Ако може някой от експертите нека отговори.Знаците са сложени на входа на село Искър откъм Долни Дъбник. Пътя е в ремонт, но обходен маршрут няма.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаците не трябва да се поставят,защото не се спазват от никого!Особено лъскавите коли въобще не ги виждат - нито за скорост,спиране или паркиране!Така ще се направят икономии - няма да се дават пари за изработването им :)))
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На много места липсват знаци за предимство и знак СТОП...Да не мислят само как да прецакат хората, ами да сложат знаци където е необходимо...
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то в много градове (особено по-малките) на места знаците липсват.Ние тука си знаем кое къде е било и си го спазваме, ама ако някой външен кара из града и не се съобрази може да стане беля.
3
1
 
39
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Турците ни наричат ***, заради простите ченгта не лъжа, като види немска табела простото ченге веднага вдига палка и иска чорба параса.
2
1
 
41
 
! Отговори
художника преди 10 години
Такива са знаците и в Равда. Като дойде летния сезон така объркват знаците, че трябва да си ясновидец, за да знаеш накъде да тръгнеш. И куките лапат ли лапат!!!
1
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кучетата си лаят, кервана си върви! Нищо няма да променят.