Събор отбелязва 97 години от Тутраканската епопея

Възпоменанието ще е в село Шуменци
Обновена: 1 сеп 2013 17:36 | 1 сеп 2013 09:56, Петя Славова
16
Събор отбелязва 97 години от Тутраканската епопея
Снимка: БТА

С национален събор-възпоменание днес ще бъде отбелязана деветдесет и седмата годишнина на Тутраканската епопея.

Проявите по случай това събитие от военната история на България са традиционни и основната част от тях се осъществява в мемориала "Военна гробница - 1916 година" край тутраканското село Шуменци.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, немци, участвали в битката за Тутракан през 1916 година, пише БТА.

Тази военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история, е известна като Тутраканската епопея. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

На малък обелиск във военната гробница на четири езика пише: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Казуса преди 10 години
До фен на хан КрумНяма данни за наличие на "малко на брой турци и руснаци". Там се бият българи и немци срещу румънциОстаналото са нелепи подмятания като твоето, не почиващи на никакви данни и целящи само да внушат неверни неща.Както и глупостта, че ген. Колев "изколва до крак казашката конница, което практически слага край на историята и". Само незапознат с историята лапнишаран, готов да повярва на всичко, което му сервират, може да приеме такива "категорични изводи" за достоверни )))
9
1
 
3
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
Битката е между българи и румънци. Има малко на брой - турци, руснаци. Района на бойните действия е основно до село Шуменци, но разстоянието между него и Тутракан е много малко около 5 км. Българите наказват румънците за *нските им действия по време на Балканската война - нападат България, която им отстъпва Силистра предварително с условието да не се намесват във война, която не е тяхна и не ги засяга. Заради Румъния изхода от Балканската война е лош за нас. Получиха си го при Тутракан.
8
0
 
1
 
! Отговори
Янко преди 10 години
До ShopО-о ***, ти си бил и историк! Всички знаем и за ген. Колев, и за бляскавите му победи. Да, имало е мъже тогава - и ген. Тошев, и генералите-братя Георги и Владимир Вазови, и ген Киселов, запомни последното име! За да не умреш съвсем непросветен, ще ти кажа, че при Тутракан не е имало нито един руски войник. Да, в Северна Добруджа е имало казашки конни отряди, изпратени от Николашка II, за разстрела на когото от лошите болшевики в Екатеринбург толкова рИвете. ***, хайде изповядай се!
7
1
 
9
 
! Отговори
Крум преди 10 години
Изколването до крак на казашката конница (което практически слага край на историята й) от българската кавалерия, водена от генерал Колев не е ли 1917-а година?
6
0
 
18
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
От Първата Световна война имаме пленени руски бойни знамена! Имаме победи не само на сухопътните ни части, но и на нашата кавалерия, която в директни битки с руската е постигнала победи! Интересното е и това, че през двете Световни войни, като и Балканската и Междусъюзническата война наше знаме няма пленено, а са се водели стотици битки през тези години, постигнали сме невероятни победи, като много от маньоврите на нашите армии по-късно са се изучавали в западните военни академии!
5
8
 
9
 
! Отговори
Казуса преди 10 години
Няма данни да е имало руски части да са участвали в боевете за Тутракан.Българите воюват само срещу румънци.
4
4
 
16
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Срещу румънци и руснаци.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
срещу румъния
2
0
 
8
 
! Отговори
любопитен преди 10 години
Срещу кого е била тази военна офанзива?
1
4
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
е от тогава е лафа - валасите се давят на края на Дунава ... разбира се под къртечен обестрел ;)