Цената на зърното пада, на хляба - не

Ниските цени на зърното ще повлияят на цената на земеделската земя
Обновена: 13 сеп 2013 14:21 | 13 сеп 2013 09:46, Веселина Йорданова
24
Цената на зърното пада, на хляба - не
Снимка: архив, Булфото

Рекордно богата е зърнената реколта тази година както в България, така и в световен мащаб. Според данни на земеделското министерство зърното от новата реколта у нас е около 4 милиона и 700 хиляди тона. Свръхпроизводството предизвика срив в цените на световните борси, достигащ до 40%. Такава е тенденцията и в България.

Очакванията за добра зърнена реколта в световен мащаб понижиха прогнозните цени още през пролетта. В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция. Точно преди една година тон жито се продаваше у нас за 450 лева.

"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", пояснява директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова пред БНТ.

Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година.

"Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.

Според пазарната логика свръхпредлагането "диктува" и ниските цени на тазгодишната реколта. Логичният въпрос е очакват ли се фалити сред зърнопроизводителите у нас.

"Има хора, които не са си структурирали добре производството, такива, които са направили рискови инвестиции благодарение на предходните две сравнително успешни години за българското земеделие и това ще им изиграе лоша шега тази година", смята Тодорова.

Изненадващо обаче цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу.

"През последните две години и половина-три хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.

Огромният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: хлябземеделиезърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"През последните две години и половина-три хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.Демек, досега се окрупнявахме и ужким реформирахме (разбирай субсидирахме), сега ще се напапаме, пък вие да го д***хате... , леле тоя ако ми падне...
19
0
 
1
 
! Отговори
Планиран пазар преди 10 години
Да сте чували за планиран пазар? Не сте, нали. При планирания пазар, се определя максимално висока цена на продукта от регулатора. Целта е, който иска да печели повече, да внедрява най-нови технологии, които ще му обезпечат по-евтина продукция, която пък ще конкурира останалите производители. Естествено е хората да купуват по-евтината продукция. Това не искат Комсомолците капиталисти или пък въобще си нямат понятие, що е това планиран пазар.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе тикви аз като ви разправям че това чудо пазарната икономика не съществува и е песничка за наивници като конкуренцията и демокрацията вие се лезехте - сега духайте да дойдат соломончо, дянков, костов, боко тиквата и др."демократи " пак да ви обяснятама народа тъъъп тъъъп до безумие
17
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Спекулантите - В ТРУДОВИ ЛАГЕРИ!
16
0
 
10
 
! Отговори
bolka преди 10 години
То е повече от ясно, че цената на хляба няма да падне.Но поне да подобрят качеството на хляба! Защото хляб с тегло 750 г. има обем колкото беше преди хляба с твегло 1 кг!Господа хлебопроизводители, правете хляба от качествено брашно и с по-малко набухватели, за да не мирише на вкиснато още при изпичането им!Как ухаеше преди на хляб, а как сега няма никакъв вкус - напомпен като пандишпан, тестян и плесенясва за 2, максимум 3 дни.
15
0
 
1
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Опс - екстремална. В бързината..
14
0
 
1
 
! Отговори
Kiks преди 10 години
Има едни такива прибори - за показване на екстермална стойност.Напримеркато се вдига живака в термометъра бута стрелката нагоре, падне ли пада само живака - стрелката си сочи каквото трябва. И така... до новата по-висока стойност. Между впрочем май и цената на тока мръдна надолу, ако не се лъжа.
13
0
 
18
 
! Отговори
гг преди 10 години
Няма такана нация като нас, ако цената скочи със 40% веднага вдигат и цената на хляба, но ако падне, остава същата
12
0
 
10
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Ако прокуратурата не беше толкова натоварена, може би щеше да поиска и да разбере кой и как определя цените на хрантелните продукти в България, но явно заплатите им са доста над средните и затова още не са разбрали какви са цените им. Пък и как ще разследват големите зърнопроизводители и хлебопроизводители,нали и те са спонсори на партиите? Така,че най-правилното решение е чужди производители сами да си продават стоката в българия а не да я препродават на нашите търгаши.
11
5
 
9
 
! Отговори
иха преди 10 години
Значи цената на земята ще падне заради зърното.Е няма по голяма глупост.
10
0
 
15
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Като започнат от Румънско да внасят хляб и когато разбият монопола на големите хебо-производители ще има направо война за тази цена . До тогава ще плащаме по скъпо .
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Внасяйте румънски хляб!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената на хляба не е обвързана с цената на зърното ,защото в хляба просто няма брашно продукт от зърното. Цената на набухвателите вложени в хляба не паднала, затова е така скъп.
7
0
 
28
 
! Отговори
Чудейко преди 10 години
Да им се не начудиш на добрината на тия хлебопроизводител! Да поемат щялата тежаст и да работят на загуба ей така за едно потупване по рамото, ако и него го е имало де!Малко и лошо зърно - цената на хляба скача, много и все хубаво зърно - цената пак ще скочи. М да и аз така съм го учил в часовете по икономика :DИ да си припомним една смешка от близкото минало:Скока в цените на горивата е породен от повишения разход за пренос на горива в следствие предходното увеличение на горивата.
6
0
 
16
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Би трябвало и цените на месото да паднат наполовина догодина ако има някаква логика.Сега остава и да няма къде да се продаде и всичко си идва на мястото.Да не забравяме,че по време на социализъма житото бе 10 стотинки,хляба 30 ст.Как ще е при комунизъма предстои да разберем.Така стоят нещата и с доматите,дините,тиквите и всичко в Мутрагения.
5
0
 
26
 
! Отговори
? преди 10 години
През последните две години и половина-три хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят...това някаква шега ли е?
4
1
 
19
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Глупости - добрата реколта означава голямо количество. Като не могат от цена ще изкарват от количество. А цената на земята няма да падне защото е дълготраен актив. Никой не купува земя за краткосрочна инвестиция. А наема (рентата) си зависи от договора.
3
0
 
28
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Естествено каквото се качи един път после никога не пада в тая скапана държава .
2
0
 
24
 
! Отговори
гном преди 10 години
Е как да падне?!Тук нещо падало ли е някога?Все пак живеем в България,нещата не са такива,каквито са...а и за какво да свалят,след като схемата е да се цоца народа колкото може повече...нали си плаща...
1
0
 
36
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Пристанищата на Сомовит,Байкал,Никопол винаги се пълнят със жито!!По 8 шлепа на док седят по цял месец навътре в Дунава после се връщат обратно!!Сещайте се защо!!!Всички камиони изкупуващи жито в Северна България са с варненска регистрация!!Отново се сещайте защо и кой!!!Да продължавам ли??!Или имаме толкова *** проста и ограничена полиция,че не вижда с години, какво става с това жито!!Нееее, подкупна до мозъка на костите си и прогнила държава, до немай къде!!!