Краят на BG културата – в дъното на коридора

Как ценен роял "Блютнер" стана на трески от невежество
23 сеп 2013 17:40,
79
Краят на BG културата – в дъното на коридора
Клавишите на натрошения роял. Снимка: YouTube

Изключително ценен роял "Блютнер" бе насечен на трески заради това, че краката на музикалния инструмент били паянтови и можели да осакатят дете.

Историята е от преди дни, от Димитровград, а заповедта за унищожаването на скъпия музикален инструмент е на директора на Младежкия център в града.

Клип в YouTube показва и разказва историята - как музиканти от духовия оркестър на града, пристигайки за репетиция, сварват хамали, които изнасят натрошения роял.

"Събирахме се на репетиция, а стана като погребение, все едно  – на рояла. Поне аз за пръв път виждам такова нещо - роял на двайсетина години, което за такъв инструмент не е много, да се разчупи и една част, включително клавишите, отиват за варене на компоти", казва във видеото маестро Борис Вълканов, диригент на духовия оркестър в Димитровград и почетен гражданин на града.

Директорката на центъра Христина Ташева, цитирана от bTV, обаче твърди, че предприела крайна мярка, защото крачетата на рояла били паянтови, инструментът не се водел по описите й, а в последните 10 дни стоял в коридора и бил опасен за преминаващите край него деца.

"Не беше отремонтиран и ще ви кажа защо – защото за нас беше въпрос на време да бъде махнат. Както когато ми се развали на мене хладилникът, аз не му купувам нова вратичка, нали?", отсича тя.

"По-добре да ме уволнят заради рояла, отколкото да лежа в затвора, защото някое дете е пострадало", настоява още Христина Ташева и признава, че няма документи, които да удостоверяват, че роялът е бил негоден за употреба или опасен.

Според музиканти обаче натрошеният инстуремнт е бил в перфектно състояние, ръчно производство, от средата на миналия век. По мненията им роял от тази марка струва над 15 000 лв., понякога стига и до 20 хиляди евро, стига да е добре запазен.

На "Блютнер" са свирили Брамс, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов.

Край отломките на рояла, разхвърлени из коридора на Младежкия център, Иван Габров от общинския оркестър коментира, че роялът е ценна марка и само материалът не може да бъде изплатен.

На тези му думи, заснети на клипа, млад работник отвръща с усмивка, че от полирания плот ще си направи маса.

"Краят на културата е в дъното на коридора", гласи финалният надпис в клипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
birata преди 10 години
Деградирала директорка да бъде уволнена и глобена колкото струва рояла.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само културата, цялата БГ е на дъното!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopЗа сведение на вече характеризираните от мен глави - виждал съм роял не само на картинка, понеже свиря на три инструмента. Така че знам и колко тежи. Но за разлика от някои "умници" знам и колко струва! А по въпроса за децата под него - едно от служебните задължения на въпросната директорка е да осигурява безопасността им. Но изглежда и тя е от една порода с главите, които описах!Май бях прав с "...надали"...
63
4
 
2
 
! Отговори
Neven преди 10 години
Nerazbiram ot musika, vse pak ste zastitq direktorkata pone na baza izneseni fakti. Royala e bil brakuvan ot pone 6 godini i ne e bil v opisite. Ne se e svirelo na nego, imalo e i shans da udari nqkoe dete. Za vest, koqto ne se vodi na vedomost i koqto ako e bila zdrava/rabotesta struva 15 hilqdi, tq trqbwa da razbiva na 3 etaza steni, sled towa da se izidvat i towa kak da se vpishe v razhodite? Vinagi sym se vuzmustaval ot prostotiqta na upravlqvasti, v tozi sluchaj bih kazal bravo.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве цървили.. кой от вас е виждал роял на живо или скоро е ходил някъде да чуе такъв. Вие пет пари не давате за културата, само лаете когато някой ви подаде кокал във фейсбука.
61
2
 
24
 
! Отговори
Иванчо от вицовете преди 10 години
Това са представителите на т.нар. "пролеткултура" - предназначена за народните маси у нас, а те завършили главно института за културно-просветни кадри в Хасково. За тях всъщност са нужни една гайда и един тъпан, па да скачат като улави по коридорите.
60
17
 
8
 
! Отговори
dikov преди 10 години
Много преувеличавате значението на този роял. В Продавалник продават перфектен роял марка Блютнер за 7200 лв., предполагам се намират и по-евтини ... Този таралясник да е струвал около 1000 лв.
59
3
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 10 години
Драга Ташева,Заслужаваш 3в1 - освен да бъдеш дисциплинарно уволнена, ще издължиш сумата за рояла и може да отлежиш зад решетките за да обмислиш постъпката си! Такива *** гъски като теб са наистина рядкост! Можеш да се гордееш с това и за 15-те минутки слава в ефир!
58
1
 
21
 
! Отговори
Лелее преди 10 години
ЗА какво спорите? Дали да се уволни или не една женица, която очевидно няма нищо общо с културата, музиката и т.н. Виновна е- най-малкото можеше да отвори един гугъл, да напише блютнер и да разбере, че този роял не е хладилник с развалена вратичка. Окаяно или не, роялът е можел да се поправи и да се продаде за доста пари. Очевидно обаче дамата даже не е викала "акордатори" по нейните думи, а просто е решила да се отърве. Толкова е глупава, че даже не се е усетила как да извади някой лев.
57
0
 
1
 
! Отговори
Нощен скитник. преди 10 години
До emineКато гледам колко си грОмотна..по-добре вземи се застреляй. И без това никой не те иска.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогавашният директор на комплекса решава, че може да се оправи и го взема. Оказало се невъзможно - имал специфичен дефект и, ако е нужен такъв инструмент, по-добре да купим нов"От 12 години съм в тази зала и никога не сме ползвали рояла. Не е отварян откакто съм там. Не ми е пречел, но не е вършил и работа, затова преди десетина дни го преместих в коридора - да го вземат духовият оркестър или други, но когото трябва", категоричен е ръководителят на Денс клуб Галаксико" Тихомир Митев, в чиято репетиционна зала доскоро е стоял инструментът.
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopА преди да стои в коридора е бил в залата на "Галаксико", където и там са се катерили по него и са го ползвали за поставка на разни чантички. Според мен се вдига много шум за няма нищо. Май някой се опитва да подлее вода на директорката на Детски и младежки център, от самото клипче, което е пуснато в youtube може да ти стане ясно.
54
7
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До АнонименДо Анонимен 53 Тъпите разсъждения са от хора, които са виждали роял само на картинка и мислят, че е красив лакиран сандък без нищо вътре. За сравнение, роялът тежи поне колкото две перални, така че ако дете се завре под него и бъде затиснато, може и да не излезе живо.
53
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Културата в България е забранена преди 23 години. Когато няма култура е много лесно тези дето ликвидираха децата, да казват че рояла е унищожен за да не нарани някое дете. Нож в гърба на първия задал се евреин!
52
1
 
2
 
! Отговори
........... преди 10 години
До 13939Не слуша чалга ама хайде, интересно как коментирате без да знаете...
51
2
 
7
 
! Отговори
Atinapala преди 10 години
Мисля, че ппроблема е много преди посичането на рояла - самият факт, че е стоял в коридора като *** говори, че покрай него всеки ден са минавали десетки и може би стотици ***. Тая развръзка отдавна е била на път, но сега добива известност. А като си помисля колко ли други такива случаи има по разни затънтени места, направо ужас ме хваща, че пълно със знайни и незнайни ***.
50
3
 
19
 
! Отговори
Асан преди 10 години
Чалга столицата на България се изяви адекватно. Изоставаме с нашите възвишени идеали. Добре, че са братята в този град, да ни напомнят кое е новаторско и актуално сега. Напред, ***!За хората с мозък в главата да напомня в този град, с характерното име, лъхащо на мухъл е модерно мъжете да ходят на кичури, с обеци, клипси, ***, жените с повечко силикон и циганийки. Всичко се достъпва лесно от великият пазар там, някъде между паметниците от времето на пълната безбожност, диктатура и простотия. Една неописуема смес!
49
4
 
18
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Прогонете с камъни тази димитровградска *** ! ! ! Тя не заслужава да бъде и чистачка на градските нужници ! ! ! !
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopЕдин пожарникар (сакън, не е ББ!!!) кандидатствал в Консерваторията. След като не могъл да отговори на нито един въпрос, го попитали каква е разликата между цигулката и рояла. След дълго мислене той отговорил:"Роялът гори по-дълго време!"Та дано някои дървени шопски глави, които се навират във всички форуми с тъпите си разсъждения, да са разбрали нещо от горния анекдот. Или, както гласи краят на друг:"Обущарю, не по-горе от обувките!"Дано има полза, но надали...
47
13
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
За кво да я съдят, аз съм сигурен, че рояла е бил в окаяно състояние. Самите музиканти-пияници са го разбрицали, сигурно са качвали танцьорките върху него като се напият. Не мога да разбера как всички са убедени, че рояла ставал за нещо, при положение, че е стоял в коридора и децата са се катерели по него.