Проверяват реставрацията на крепостта "Кракра"

Росица Янакиева: Лаици да не дават "компетентни" мнения
Обновена: 26 сеп 2013 18:19 | 26 сеп 2013 18:17, Веселина Йорданова
16
Проверяват реставрацията на крепостта "Кракра"
Снимка: Община Перник

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева разпореди спешна проверка на крепостта "Кракра" по повод появилите се в медиите твърдения, че средновековната крепост в Перник се реставрира с пластмаса и полимерни плоскости, с цел да се пестят пари.

По нареждане на зам.-министъра Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” при Министерството на културата ще извърши спешна проверка на място и по документи на изпълнението на консервационно-реставрационните работи на обекта „Средновековна крепост "Кракра" – недвижима културна ценност с национално значение".     

Резултатите от проверката ще бъдат обявени до 10 дни, уточняват от министерството.

Според кмета на Перник Росица Янакиева, общинските съветници от ГЕРБ се опитват да политиканстват с национално културно богатство, каквото е крепостта „Кракра”. В съобщение до медиите, Янакиева отхвърля нападките на местните законотворци, че уникалната крепост е заприличала на цирк с реализирането на  проекта „Подобряване на туристическа атракция – Средновековна крепост „Кракра Пернишки” в Перник и свързаната с нея инфраструктура”.

Тя уточнява, че визуализацията на крепостната стена заедно с осветлението струва 1,9 млн. лв.  Останалите средства до 3,7 млн. лв. са за строителство на посетителския център, инфраструктура, електронния гид и други дейности по проекта.

Янакиева пояснява, че този Общински съвет не е взимал никакви персонални решения за крепостта „Кракра”, тъй като това е станало през периода 2010 и 2011 година, тоест преди неговото конструиране. По думите й това, което се вижда, е част от реставрационни дейности. Първоначално било предложено да се надгражда с ломен камък, но от Националния институт за културно наследство категорично заявили, че не може. „Затова бяха предложени три варианта и от Министерството на културата одобриха това да стане с полимер-бетон”, поясни Янакиева.

Кметът на Перник моли лаици да не дават „компетентни” мнения за неща, от които нямат и понятие и да изземват функциите на държавата. „Още повече, че това става въпрос в период, в който въобще не може да се говори, че община Перник е била любимка на централната изпълнителна власт. Ако някой има претенции, да заведе съдебни искове към Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са подписали тези договори”, заявява Янакиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
bokaco преди 10 години
Дебелата червена крадла пак иска да гепи народни парици.Както и с тъпата им "китариада"!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен: (7)*** ***, като те гледам освен за дървен философ по политически въпроси в кварталното кръчме за друго не ставаш. За последно се качвах там на нова година, по простата причина че тогава се прибрах за 7 дни в БГ. Ти кога си се качвал последно, радетелю за историята?А ако си от Трън, 75% е шанса че си ***. Много ми се ще да видя как ще ми хвърлиш някой "кютек". Едно от забаленията които ми лиспват тука - че след расизма най-много мразим ***.
13
1
 
1
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Точно така, г-жо. Янакиева!Лаици да не коментират! Това е направено за отбрана група посветени в ТАААЙНАТАА. А не за широката публика лаици, които нищо не разбират от крепости. А вие, бе? Вие, дето не ви харесва, вие виждате нещо грозно. Виждате го, щото сте не достатъчно интелигентни. Ако не ви стана ясно, моля прочетете "Новите дрехи на царя"
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поместената снимка е преди "компетентната" намеса на лаицата кметица.Покажете сега снимка от "Крепост Кракра" - няма нищо общо с това. Ходете и снимайте "Кракра-Янакиев ленд" най-новия атракцион на гр.Перник.
11
2
 
8
 
! Отговори
Цацаров преди 10 години
Скоро я чакам при мене. Още малко да окраде и да се усере. Явно е писнало на перничани тая да краде и *** града.
10
2
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 10 години
Елате в Перник да видите новия "Кракра-Янакиева-Дисни ленд". Типично чалга-комунистически интериор от железа, фаянсови плочки/македонско и турско производство/ закрепени с болтове и гайки. Уникално. Такома нещо няма в света. Кракра Пернишки - последния владетел паднал под византийско робство в гроба ще се обърне, ако види това пост-комунистическо-чалга-култура.Българи - помогнете тая обра/окраде Перник
9
1
 
11
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Тази година полимер-бетон!Догодина винкел-бетон!Честито инженер Янакиева!
8
2
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Минавах покрай крепостта, от далече ги видях тези "полимер-бетон" или там каквото е, не бих казал, че хубаво ако мога изобщо да ползвам тази дума, по-скоро е странно, как изглежда... нещо като цирт нз от далече така изглежда прилича на пластмаса. Иначе, че всички са некадърни е ясно... не били любимци на тоя на оня... *** вие да не сте били авономна територия тогава бе??? Мъка мъка... може ли да се крадът толкова пари на поразия... направо да се чуди човек как още сме "държава"....
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алекс, ***, размърдай си смръдливия *** от гъбата или заведението на котараците и се качи да видиш прошляко смотан. Като вашата кумичка котарачкова лапна дървото и не стана кметица, сега бълва огньове ламята смотана. Ивайло кварталният гербераст да вземе да свърши нещо полезно, че само и той *** парички. Много прости граовки кратуни. Требе ви по един трънски кютек. За герберастията в Перник нема шанс!
6
4
 
16
 
! Отговори
Лаик преди 10 години
Аз съм от лаиците, но за това нещо, дето го видях - нямам думи. Грозното си е грозно както и да го наричаш. Това е подигравка с историята.
5
4
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Каква реставрация бе?! Аз съм от Перник и не съм видял промяна в тая купчина камъни за последните 10 години. Какъв е тоя археологически проект на който се прави ежегодна рокерска сбирка? Или после ще гръмнат че бирата в кенчета е открита преди 800 години?Аман от простотии.
4
0
 
23
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Хич да не е от този "проект", поне 3 милиона са откраднати съвсем законно :)
3
3
 
17
 
! Отговори
Перник преди 10 години
Е те такава грозотия нема никаде!!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Всичко е опоскано от черепа-Васил Божков
1
3
 
12
 
! Отговори
ПИРОТЬ преди 10 години
Пернишкото лего хахах