Като го спрем – тогава ще разберем!

Министерството не знае колко хора остават без цифров тв сигнал
Обновена: 30 сеп 2013 10:05 | 30 сеп 2013 10:05,
56
Като го спрем – тогава ще разберем!
Снимка: cifrovizacia.bg

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма точна информация колко души ще останат без цифров сигнал от днес - деня, в който е планирано преустановяването на аналоговия сигнал.

Министър Данаил Папазов обяви пред БНТ, че ведомството му не притежава точен разчет, тъй като на този етап такъв е трудно да се изготви.

"Едва след като се изключи аналоговият сигнал, тогава ще разберем. Но ние направихме твърде много, за да успеем", настоя той.

Според него в България едва 16,5% от гражданите гледат единствено аналогова телевизия. Друг е въпросът колко души от тази група живеят в региони, попадащи в обсега на места "в сянка".

Само преди седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков заяви, че след днешната дата между 350 хил. и 1 млн. души в страната най-вероятно ще останат без достъп до цифрова телевизия. 

"Няма как един милион човека да останат без сигнал. Такъв вариант няма", опонира му днес Папазов.

"Разбира се, че винаги има крачка назад, но аз съм сигурен, че няма да има хаос. Разбира се, че хората се вълнуват. Аз също се вълнувам. Вие как мислите, че не се вълнувам ли?", попита министърът.

Данаил Папазов уточни, че министерството му планира да направи анализ и да предложи решения на Министерския съвет.

"Трябва да се види какъв е проблемът. Може в някои от населените места да се организира получаване на сигнал по сателитни чинии или по друг начин. Решенията са много", каза той, но без да ги посочи.

Министърът допълни, че вече са правени изследвания на база опита на други страни в Европейския съюз. По негови думи винаги при процеса на цифровизация са се появявали проблеми.

"Надявам се днес да няма хаос", изрази надеждата си Папазов.

По повод появилите се вече сигнали, че роми масово разпродават получените от тях безплатно декодери, транспортният министър обясни, че социалните служби трябва да се погрижат за казуса.

"Министерството на транспорта трябваше да достави декодерите на социално слабите. Кой получава декодер, решава социалното министерство и неговите органи трябва да следят за тази вторична продажба", категоричен бе той.

Раздаването на ваучерите за декодери ще продължи до 30 октомври. Право на безплатни устройства имат повече от 210 хиляди души, до момента обаче едва 75 хиляди от тях са се снабдили с декодери.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
В Македония може и да няма проблеми защото там на власт не е Станишев.Тук при нас има заради него.Ние се мъчим да го махнем,ама той се е запил като кърлеж и не пуска.Пирува заедно с другите кърлежи-Местан и Сидеров.И най накрая май ние ще избегягаме ама те пак ще си останат щото вече са се насмукали проклетниците.
47
0
 
4
 
! Отговори
Makedonec преди 10 години
Makedonija odamna ima samo digitalna televizija. Nemase vakvi problemi !
46
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
стара приказка е,че на такъв народ,такива управници.решават и спират.в Италия от шест години преминават на този сигнал и още има райони дето са на стария сигнал то бяха реклами,то бяха приказки по всички канали,и го правят постепенно.а в Бг.кво става Батал,както и държавата.
45
0
 
5
 
! Отговори
Прав е 1234 преди 10 години
Животът е много по-интересен без телевизия ! Тъкмо световната зомби-машина няма да ви влияе ! Програмите /по-точно предаванията/ , които си струва да се гледат се броят на пръстите на едната ръка , но и без тях може.Както пеят Щурците ......вървя , и ми беше ужасно приятно , че без толкова работи мога...."
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Wikipedia: wiki/Digital_television_transitionЕдинственото синьо на картата(което ще продължава да излъчва аналогова телевизия) е Северна Кореа.
43
1
 
0
 
! Отговори
цифрово кодиран преди 10 години
То е ясно. Цяла БГ.
42
0
 
0
 
! Отговори
зов за помощ преди 10 години
с DVB-T тунер съм на телевизора намира каналите а ми пише няма сигнал,моля помагайте.
41
0
 
2
 
! Отговори
usa do sidney 36 преди 10 години
Abe priatel ti shto si mislish,che si na nai hubavoto miasto ne znam I zashto mislish che niakoi iska da de dogonva.Stoi si tam -pri kengurata i pluvai v okeana zaedno s akulite.Kato ne iskaj da si v pumiata,shto se rovish v tozi sait.Malko v povechko ni idvat tvoite kompeksarski izkazvania..
40
0
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
"Според него в България едва 16,5% от гражданите гледат единствено аналогова телевизия. Друг е въпросът колко души от тази група живеят в региони, попадащи в обсега на места "в сянка" Това е една добра новина за България. Докато мине традиционната неразбория, голяма част от населението няма да бъде зомбирана с Бай Брадър, турски сериали, чалга канали и парламентарен контрол. Колкото по-дълго продължат неуредиците, толкова по-добре.
39
0
 
1
 
! Отговори
брррр преди 10 години
И като го спрат, пак няма да разберат! В градовете сигнал може и да има като хората, но по селата се случва една къща да има, друга да няма в зависимост от това дали е на хълма или е под него.
38
1
 
3
 
! Отговори
югославия преди 10 години
вижте какво стана в бивша югославия, скоро и унас, ама два пъти по-лошо...
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купих си декодер и ще си гледам. Каква е драмата, имаме свободен избор в свободна страна.
36
0
 
3
 
! Отговори
работя - няма преди 10 години
щом не сте част от системата, направете своя с-***.само това ще ги заболи, даже и да имитирате истинска с-***.Дори да нямате пари направете фалшива с-***, това дразни истинскатга с-***.Ако всеки безработен започне да го прави, накрая с-мата ще се огъне пред реалността, която само Вие хората може да създавате. "Човекът" е истинския, с-мата не е живо нещо. Не се предавайте.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цифровата телевизия е измислена 1990 още. Тука 2013 се чудим дали да минем на цифрова..В Япония са с 30 години на пред, а тука се жалвате що в Англия имало и двете...В Англия топлата и студената вода им текат от различни чучури и още карат на обратно, какво се сравнявате с тях.
34
0
 
1
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Както казваха другарите: Ааааа........................ причините са от обективен и субективен характер!
33
1
 
6
 
! Отговори
купувайте преди 10 години
Българи, купувайте устройства и антени за дигитална телевизия. Скоро и без друго ще преминем на следващо поколение и всичките тези пари, които сега сте дали или скоро ще дадете, са пари хвърлени на вятъра. Българи, само овцете следват останалите от стадото. Не виждате ли какво става в другите EU страни. Всяка година преминават на следващо поколение и старите устройства стават непригодни. Бъдете умни. Вие сте хора, а не овце. Лъжат и ви крадът и на всичкото отгоре и работа няма.
32
1
 
4
 
! Отговори
до антимутрата преди 10 години
И как точно избиват, че не ми е ясно? Сигурно нещо което са правили твоите съпартийци след 9 септември, щото само те са избивали...Ако не знаеш или пък знаеш , но нарочно лъжеш, Румъния е до края на годината заедно с Кипър и Гърция. Ние сме последните държави и трябва да приключи до края на годината. За другите ЕС страи това приклюи края на миналата. Но такива сте от Позитано- лъжи , лъжи и пак лъжи.
31
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 10 години
До АНТИМУТРА за пост 25С предложения от Вас начин всеки може дефинитивно да реши всичките си проблеми !!! Ха-ха.
30
1
 
1
 
! Отговори
Вертикално преди 10 години
На много места сигнал може да има, а първоначално да не можете да го ловите. Казвам го от личен опит. Трябва външна антена и ако тя е от старите, да се монтира вертикално, т.е. да гледа към небето и след това като се завърта по оста, да се търси по посока на сигнала. Ако антената стои хоризонтално като преди, е възможно да не ловите сигнал.
29
0
 
6
 
! Отговори
???? преди 10 години
Вчера си купих устройството за 55,00 лв. и си го поставих на вилата и се указа ,че няма сигнал . И сега какво да го правя за какво друго мога да го ползвам може ли някой да ме посъветтва !