Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
190,ясно е,че заедно с бандюгите от Африка трябва да гоним и бандюгите от кастата на политиканите,заедно с хрантутниците от т. нар. администрация.ВЪН ОТ ТУК ,***!
159
4
 
31
 
! Отговори
кутин преди 10 години
Вече ми е ясно защо Асад ги изтребва тези нагллеци.
158
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам пълен отчет : Как харчат парите за бежанците - по 1 100 лв/ човек !!!
157
6
 
35
 
! Отговори
bg преди 10 години
ТАЗИ СЪБОТА СУТРИНТА В 9:00 СЕ ОРГАНИЗИРА ПЪРВИЯТ МИТИНГ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА И СПИРАНЕ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ ИМИГРАНТИ !!!ТОВА Е И МИТИНГ ПРОТИВ ЧЕТИРИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ - ПРОДАЖНИЦИТЕ, ЕНИЧАРИТЕ, ИСЛЯМИЗАТОРИТЕ ОТ ГЕРБ, ДПС, БСП и АТАКА!РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ И ДА ГИ МАХАМЕ НАЙ-ПОСЛЕ !!!
156
1
 
46
 
! Отговори
Жицата преди 10 години
Най-големия майтап от всичко е, че всички нелегални, бежанци или както искате ги наречете са ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ от държавата :) и спокойно могат да се лекуват тук. За разлика от над един и половина милиона българи :)Найс а?
155
1
 
40
 
! Отговори
Koffkathecat преди 10 години
Бабите на село живеят в 70-годишни полусъборени кирпичени къщи, но на никой не им пука за тях. Никое правителство не се сеща за тях- Нямат лекари, живеят с някакви 100 лв на месец, оставени ей така да си изживеят последните години бедно, мизерно и нещастно. Като си помисля, че и мен това ме чака ми се изправя косата, всеки един от нас това го кача, не съм убедена, че разсъжденията от типа на ''на мен това няма да ми се случи'' може да избягаш от всеобщата съдба да си българин в България.
154
2
 
12
 
! Отговори
353 преди 10 години
До АнонименНай-добре да ги заселят Луната или Марс с тях. И така, докато отработят успешно технологията за заселване на други планети.
153
3
 
6
 
! Отговори
Top_Gun_Rosenberg преди 10 години
Please, take them all out of Europe - they are simply islamic spys.
152
2
 
37
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Ей,СТИГА СТЕ НИ ЛЪГАЛИ! В България в МОМЕНТА БЕЖАНЦИ НЯМАА! Преди да се произнесат ОРГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ,ако има ТАКИВА и им се даде статут на бежанци ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ И ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ТАКИВА,а това означава включително и връщане по държавите им !! Кой и кога им даде статут на БЕЖАНЦИ? "Бежанец"-звучи някак си милозливо,съжалително,живи да ги оплачеш,друго е "нелегален емигрант".Играете си с чувството на БЪЛГАРИТЕ да помагат на ВСИЧКИ в беда!А на НАС, КОЙ и КОГА??
151
3
 
16
 
! Отговори
Koffkathecat преди 10 години
Сега ако не падне правителството съставено единствено от к..рив.ви, ще е след 4 г. , а дали ще има българи тогава след като само за тази година прибрахме 2000 селяци от майната си. 2014 г. поне да се трепят и в Африка, и в Чили и оттам ли трябва ли трябва да събираме, защото няма къде да идат, свят широк , защо решиха да се заселят в най-бедната държава в ЕС? Какво очакват да намерят тук ? Приготвени специални за тях златни дворци? Сякаш в в разкош са живеели досега като им чета за претенциите.
150
4
 
24
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
По-големи крадци от БСП и ДПС - няма.
149
1
 
14
 
! Отговори
акуд преди 10 години
:):):):) машалааа тея роми и с претенций
148
0
 
5
 
! Отговори
nayna преди 10 години
nqma takava durgava. za da registriram sobstvenite mi deca v novoto mi giliste me nakaraha da predstavq naturalen akt v obstinata. kak tak se nastanqvat po adresi.ama nali bulgarina e gladen dava im gilisteto si pod naem.mislq che ako mileesh za bulgariq ne trqbva da pravish tochno tova. gilista pod naem na nelegalni.
147
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да си ходят там откъдето са дошли!Малко ли са ***,които хрантутим,ами трябва и тях да обгрижваме ние,най бедната страна в евросъюза.Нашите бащи и майки вегетират със 180лв пенсии а ние от нашите данъци и осигуровки ще ги храним всеки месец.Не стига че са ни са натресали,ами имат и претенции:от храната не били доволни,не искали дрехи втора употреба?!При тази безработица бедните българи не могат да си купят дори и втора употреба стоки!
146
1
 
28
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
Тези не са никакви бежанци!!! 100% нелегални емигранти, на които на всичко отгоре ще дадем статут!!!
145
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искали да живеят в София,а ние искаме да живеем в Ню Йорк примерно,ни не ни искат.И какво сега? Най-добре да ги заселят на места където има работа за тях,нали искаме да ги интегрираме.Добре би било някой от управляващите да обясни на европейците,че ние си имаме ***,които те ни връщат периодично,а сега си имаме и сирийци,които искат да живеят в София.Колко е тъжно да си българин,дори и в собствената си страна!
144
1
 
36
 
! Отговори
vivi преди 10 години
Да са ни честити 2 000 безработни, нищо не умеещи, не знаещи езика селяни. Сега всичките ни здравно осигуровки ще отидат за лечението на децата им, а ние ще се лекуваме с бабини лекове, защото няма да има уж направления.
143
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОЛЯМА НАГЛОСТ ,ИСКАЛИ В СОФИЯ ,АМИ КОЙ ГИЕ КАНИЛ , НЕСТИГА ЧЕ ГИ ХРАНИМ И ТРЯБВА ИДАГИ ТОПЛИМ ТЕЗИ НЕКАНЕНИ ГОСТИ ,МИ И НАГЛИ , ХА ЕДИН БЪЛГАРИН ДА ПРЕСЕЧЕ ТЯХНАТА ГРАНИЦА НЕЗАКОНО ДАВИДИМ КАКВО ЩЕСЕ СЛУЧИ ,ПРОСТО ЩЕ БЪДЕ УБИТ КАТО КУЧЕ , Я ГИ ВРЪЩАЙТЕ ОБРАНТО ТАМ ОТ КАДЕТОСА , ОСТАВИХАСИ ПАРИТЕ В ТЕХНИТЕ БАНКИ А НИЕ СЕ ЧУДЕМ КАК ДАГИ ХРАНИМ
142
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, това вече преля чашата на търпението ми. ИСКАМ И ЩЕ СЕ МАХНА ОТ ТАЗИ НЕНОРМАЛНА ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ ДЪРЖАВА! Кога, обяснете ми, в България ще се зачита интереса на и без това малкото останали БЪЛГАРИ? Докога ще се защитават чужди интереси???? Баси... Вървете си протестирайте, оправия обаче няма да има.
141
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано да ви се върне това,дето изгонихте 400 000 през 89 година.Господ тояга няма.