Не може само да раздаваме одеялца, трябват и пари!

За седмица в лагера в Харманли са настанени 400 души при капацитет 450
17 окт 2013 19:03,
33
Не може само да раздаваме одеялца, трябват и пари!
Лагерът в Харманли. Снимка: Булфото

"Ако капацитът ни за бежанци е изчерпан, трябва честно да заявим това и всеки, който тръгва от Турция за България, да знае, че тук не го чака нищо по-добро. Не става въпрос да се хлопнат вратите, както някои други предлагат", обяви в Харманли президентът Георги Първанов (2002 - 2012).

Това стана по време на дискусия, посветена на политиката на централната и местната власт по проблемите с бежанците, която се проведе в южния град.

Според Първанов, ако продължаваме да приемаме бежанци, но не можем да им осигурим достатъчно добри условия на живот, можем да си навлечем тежки беди особено през предстоящата зима.

Георги Първанов е на мнение, че бежанската маса не носи заплаха за националната ни сигруност. "Никой не може да каже дали няма единици, които идват с користни цели на наша територия. Затова призовах да бъдем бдителни", допълни бившият президент.

Кметът на Харманли Михаил Лисков, който също взе участие в дискусията, коментира, че общините, където има настанени бежанци, всеки ден се сблъскват с трудности. "Ако една линейка на Спешна помощ-Харманли бъде извикана в бежанския лагер, половината община остава остава без спешна помощ", допълни Лисков. Същото се случвало и със социалните работници и полицейските служители, ангажирани с настанените във фургонния център в града.

"Не може само да идваме и да раздаваме одеялца, трябват и пари. Щом се дават пари на Ливан, за да издържат еди колко си общини, трябва да дадат и на България. Ние имаме капацитет да оползотворим тези пари и бежанците да живеят при добри условия в една европейска страна.", смята още градоначалникът на Харманли.

Той и екипът му са потърсили законово основание как общината би могла да получи пари за разходите, които се правят заради бежанците. Оказало се, че такъв вариант на този етап няма.

За по-малко от седмица в лагера в Харманли вече са настанени 400 души при капацитет 450. В бивште казарми все още няма ток и топла вода, а част от оборудването вече е изпочупено. За да се стоплят, бежанците палят огън между фургоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: георги първанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
21
 
! Отговори
варненка преди 10 години
затова ли ще ги прехвърляте във ВАРНА ,в гъсто населен квартал до детска градина,много умно ,ще вдигнете туристическия имижд на ВАРНА
10
2
 
20
 
! Отговори
до Революционер преди 10 години
Не бъди толкова сигурен. Не усещаш ли дългата ръка на един бивш партиен лидер? ДПС ще набъбне стократно, а ти си мисли и се надявай на фантасмагории.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалете ги, жалете ги- не забравяйте, че ще бъдат бъдещия електорат. От 3 пъти познайте за кого ще гладуват *** пришълци!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До lqlqабе да не вземат да погледнат към жена ти и дъщеря титогава с други очи ще ги погледнеш
7
0
 
42
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Ни дрехи, ни пари, трябва им един шут през границата.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ква става тя алкохол курбан сега и пари а може и жени абе те на почивка ли са дошли бе айде да ги товарим на конските вагони и да ги пращаме на френските толерасти или на едно място откъдето се излиза през комина
5
20
 
2
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Властта е гостоприемна към бежанците, но ще видите как самите бежанци ще се навдигнат против тази 24 годишна върхушка и ще ни помогнат да я свалим.
4
13
 
10
 
! Отговори
A сега де.... преди 10 години
Сидеров пак е прав за политиката и парите спрямо бежанците както и тези за Българите.Сега всички които го плюят ще почнат като папагали да му повтарят словата помнете ми думите.Сидеров е фактор в БГ политиката и ми е много забавно когато смешниците от Герб-Първанов-Жельо Желев искат да омаловажат този факт.Без аналози и задни мисли но Доган зодия Овен и Сидеров зодия Овен са огромни величини на които плюнки за спорта немогат да спрат тяхното политическо бъдеще.Те имат качества като ум-интелект.
3
6
 
6
 
! Отговори
lqlq преди 10 години
Ще трябва, няма как. Ако трябва и вкъщи да дойдат да си ги гледам.
2
1
 
23
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 10 години
miri6e na qk boi po komunistite.stanete i gi izmetete dps ,ataka ,bsp i gerb
1
0
 
13
 
! Отговори
пю преди 10 години
а от къде