Връщаме часовниците час назад

В 04:00 минаваме към астрономическото часово време
Обновена: 26 окт 2013 19:50 | 26 окт 2013 19:49,
42
Връщаме часовниците час назад
Снимка: Flickr

В 04:00 часа на 27 октомври трябва да върнем часовниците с час назад и да преминем към астрономическото часово време, което ще продължи до последната неделя на март следващта година.

Според експертите преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия, чисто икономически осигурява на хората повече светлина и повишава активността им.

Според много здравни специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Факт е обаче, че сега ще спечелим един час повече сън до март догодина.

В страната ни лятното часово време се въвежда през 1979 г., когато тази практика тръгва в цяла Европа и Русия, а от 1996 г. по препоръка на ООН лятното часово време продължава до последната неделя на октомври.

Общо 119 държави по света местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1979 година ги местиме стрелките и като гледате вече станахме милионерчета. Да им го на.утам в устенцата.
33
0
 
5
 
! Отговори
тодор преди 10 години
Като ученик през 70те няма да забравя, каква депресия бе, да отиваш на училище по тъмно и да се развидели за междучасието. Така, че аз съм за.
32
3
 
3
 
! Отговори
Часовникаря преди 10 години
Аз пък казвам да си останем завинаги +3 GMT и толкова. Какво е това местене?
31
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 10 години
Килко е часът сега?
30
5
 
5
 
! Отговори
Time man преди 10 години
Големи разбиринчи сте тука бе,това било измислено от тези или онези,трябвало им 1 седмица адаптация бля,бля.Живея в страна в която не се сменя часа и кво,лятото в 4 часа сутринта вече е светло,птичките почват да чуруликат още в 3.30 а вечер се стъмнява около 8 часа.Всичко се прави в полза на човека,разберете,затова се казва лятно ч.време и е в полза за нас.Само когато живеете на място без смяна на часа ще можете да видите истинското предимство на лятното ч. време.Аз съм ЗА смяна на часа.
29
6
 
3
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Смяната на времето е измислена за безработните -- да има какво да правят.
28
8
 
2
 
! Отговори
Баба Гюра преди 10 години
Туй с часа е измислено от корпорациите за да може хората да са по-дълго време активни и да обикааааляяят моловете. Еврейска му работа, западна демокрация- все ***.
27
1
 
7
 
! Отговори
До ДПС (21) преди 10 години
А ти какъв избор имаш, освен да слушаш Доган и още няколко като него? Те пък правят това, което им нареждат старите генерали от Държавна сигурност - не само изпълняват, ами преди това козируват, казват "слушам" и тракват с токове. Голям "избор" имаш, няма що!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До meСмяната на часа ще се извърши в 4:00 и е дадено от 4:00 към 3:00 не е 5 минути просто стрелките са с една и съща големина
25
0
 
4
 
! Отговори
до 16 me преди 10 години
Ти първо се запознай със стрелките на часовника и коя какво показва, тогава давай акъл, дигитален тийн! Цифричките са ти заменили мисловната дейност...
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 2-2 години Русия се отказа от тая безумна глупост. Време и ние да вземем пример! Едно решение на МС и готово! Това може да е било много удобно преди няколко века, но в наши дни е абсолютно излишно.
23
3
 
4
 
! Отговори
lвреме преди 10 години
Тук всички на 90,50% За!И какво -нищо!Всичко е сбъркано и нищо не ще го промени.Какво правим тогава-нищо?Как ще го променим?
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка промяна на времето с един час изисква адаптация на организма цяла седмица. Както и преминаването в друга часова зона за всеки един час ни трябва един ден адаптация.
21
11
 
8
 
! Отговори
дпс преди 10 години
Никой не се интересува от мнението ви,***.Нямате избор-ще правите това,което ви се каже.
20
5
 
16
 
! Отговори
българин преди 10 години
Това безсмислено наследство от времето на Едисон трябва да бъде прекратено- икономията е повече от символична вече. Не съм видял МОЛ да си гаси осветлението в помещенията, нито голяма фирма или офис. Икономията е в малките помещения и тя е от порядъка на: 1 час по- малко работа на 5 крушки. Малко математика- 5х 100 вата са 0,5 кВата, по 0,17 лева- 0,085 лева спестени на ден. За месец- 0,255 лева. За половин година- 1,53 лева... Поздравления- спестихте 2 лева за тази година :)
19
6
 
32
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Туй шикалкавене с времето ич ней убаво,ай да додат го обяснат на моят петел щото той си кукурига се по ено време и ич не мина по летното и часовник му турих в курникат да гледа да са не бърка,*** той го наклъва,после го *** и пак си знай неговата бе,па яз преди в шес сабайлен ставах да одя да пикая,па сега в шес ич не ми са пикай,па в седем зема са улисам и са напикая.Па кат искат икономий да променат работното време на кой требе бе а не сички да объркват ама сега е убаво да си минем по нащо де
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще запрятам ръкави че тази вечер ще има с 1 час повече разтягане на пружините на матрака
17
6
 
22
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 10 години
Проблемът не е, че утре ще върнем часовника с един час назад, а това, че всяка пролег го "дърпаме" с един час напред. Най-добре е, да сме си само и единствено в астрономическото време, което горе-долу пасва на нашите географски дължини точно, а именно т.нар. зимно време. Пролетта е изключително кофти - тъкмо се е затоплило, болестите пак са тръгнали, а ние на всичкото отгоре удряме шоково организмите си с това да се настроят на новото време. Според мен не се пести кой знае какво.
16
7
 
6
 
! Отговори
me преди 10 години
от снимката излиза, че връщаме часовниците с пет минути назад..
15
3
 
0
 
! Отговори
greg преди 10 години
ДО граматарскии ill_cho да знаеш мнооо си граамооотен аман от такива