500 хиляди е броят на диабетиците в България

Броят им нараства с бързи темпове, предупреждават експерти
1 ное 2013 17:25,
4
500 хиляди е броят на диабетиците в България
Снимка: архив, Булфото

В България броят на диабетиците нараства с много бързи темпове, като те вече са 500 000, от които 80 000 инсулинозависими и около 3000 деца, обяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

По думите й болестта поразява и бебета, а причините за спадането на възрастовата граница са неправилното хранене и некачествените храни, стресът на родителите, който се отразява на децата, и обездвижването.

Девет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях - в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология към Медицинския университет в Пловдив.

Този брой е много висок, подобно е положението и на други места в страната, отчете Котова, цитирана от БТА.

Целият ноември е посветен на национална кампания за превенция на заболяването, а на 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета, когато сгради в цял свят, включително в България, ще бъдат осветени в синьо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
всичко идва от стреса, и диабета,и инсулта,и инфаркта и нервите в тази стресова държава какво могат да очакват хората освен болести.
2
0
 
0
 
! Отговори
Roshkov преди 10 години
ups, tolko bg klientela li na bg tabletki i bg pvc sprintzovki?!
1
0
 
9
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
500 000 диабетици 200 000 психично болни, 1 млн пенсионери, 1 млн ***, 3 милиона чалгари... нацията ни е страшно болна - и физически и психически и духовно.