Спешни медици искат 100% скок на заплатите

Искат ясни правила за работа и оборудвани линейки
4 ное 2013 17:19,
16
Спешни медици искат 100% скок на заплатите
Снимка: архив, Булфото

Работещи в областта на спешната помощ настояват за 100% увеличаване на заплатите им, ако се приемат промени, според които общопрактикуващите лекари няма да бъдат на разположение 24 часа.

"В такава ситуация и ако личните лекари не са осигурили денонощна медицинска помощ чрез други дежурни кабинети, оказването на медицинска помощ изцяло ще бъде поета от работещите в областта на спешната медицина", коментира пред БТА Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България.

Лекарите настояват за ясно регламентиране на понятията "спешна" и "неотложна" помощ, за изработване на алгоритми за дейността им, осигуряване на кадри в областта, уеднаквяване на оборудването в линейките.

Още по темата

Към днешна дата от 260 общини в 98 от тях има осигурени кабинети за неотложна помощ, каза още Кателиева.

Тя посочи, че във все по-малко екипи има лекар, като в повечето случаи екипът се състои от медицинска сестра и фелдшер, особено в малките населени или отдалечени места.

"Парамедиците трябва да намерят приложение в системата, но за това са нужни законови промени", каза на свой ред Тодор Цанков, който работи като шофьор в пловдивския Център "Спешна медицинска помощ".

Цанков учи за парамедик, но според законови текстове той не може да оказва спешна медицинска помощ, да дава лекарства на пациент и др.

Медицинските сестри също не могат да назначават сами терапия на нуждаещ се или да извършват каквато и да било дейност без лекарско решение, освен да правят сърдечен масаж, добави Кателиева.

"Сега в системата на спешната помощ работят общо 6 хиляди души, а за да се обслужва населението без закъснение и с добро качество, трябва да бъдем 12 хиляди", пресметна Марин Вълков, фелдшер в спешния център в Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
petko преди 10 години
ISKATE NO KATO GLASUVAHTE ZA BSP GERB I DPS ZNAEHTE LI KAKVO ISKATE
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никакви парамедици-това е простотия на Европа.Заплатите в спешна помощ трябва да започват от 1000лв и нагоре в йерархията да се увеличава.Филиалите са най зле в момента.Шофьорите мъкнат с носилката като хамали и вършат дейности които не се заплащат-подигравка.А като стане дума за хоспитализиране на болен става ад.Герб за две години ликвидираха 17 болници и днешните продължават да убиват здравеопазването.Трябва здраво стачки ако трябва и спиране на работа до като не се вдигнат заплатите на персонала със 100% и първа категория труд.+ 20 заплати при пенсиониране.Спешна помощ е служба от Националн
11
1
 
6
 
! Отговори
Регистриран преди 10 години
България трябва да бъде ОСЪДЕНА от Европейския съюз за състоянието, в което се намира спешната ни медицинска помощ, за да се предприемат общонационални, радикални мерки! Тази държава явно иска да измрем като кучета, да чакаме линейки по 15-20 минути, и после в предсмъртния си шок да чакаш на опашка да те обслужи ЕДИНСТВЕНИЯ дежурен спешен кабинет, при което ако оцелееш, ще те изпишат след 3 дни от болницата да си се лекуваш вкъщи с мизерната си пенсия от 200 лева! Е това къде го има другаде?
10
1
 
3
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
До stobabajТова не би, но да припомним, че в САЩ, първата спешна помощ се е осигурявала с катафалки, може би.
9
2
 
13
 
! Отговори
лекар извън БГ преди 10 години
Толкова ли е трудно, да се организират и да хвърлят една колективна отставка с ясни и точни искания. Та те са само 6000 души, но както казах в предния пост са със страхливи душички и за това ще си останат в тази мизерия и ще се надяват някой да се смели над тях и да им подхвърли някой левец отгоре. Точно като подаяние.
8
3
 
16
 
! Отговори
лекар извън БГ преди 10 години
Може много да искат, но нищо няма да получат, защото 99% от тях нямат воля и топки, за да си отстояват исканията. Само знаят да говорят и да се оплакват, но на дела са кръгна нула. Също като повечето българи. Как може да те бият, да те унижават и ти да стоиш там цял живот да жълти стотинки, като се опитваш да се оправдаеш дори и пред себе си за това, че много те е жал за хората или че системата е такава нищо не можеш да направиш. Пълни глупости. Всеки си заслужава положението, в което се намира.
7
0
 
20
 
! Отговори
se преди 10 години
Медиците ни трябва да взимат средната заплата в бранша в Европа ако искаме да останат тук и да работят с желание и успеваемост.Никакви 100 процента.Трябва веднага държавата да промени минималната заплата и тя да е 600 лева а медиците да взимат средно 8-10 минимални заплати в спешна помощ и в болниците.Стига демагогия и лъжа,че няма пари.Пари има но се крадат или насочват в отрасли които са губещи.Митниците и всички контролни органи ако си съберат дължимото хазната ще се препълни.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честно казано и 100% е малко за тази работа, поне 200% трябва, по цял свят лекарите са едни от най-добре платените. Първо, че образованието е страшно скъпо, второ, че отнема поне 6-8 години да го завършиш, а стресът и отговорността в тази професия едва ли имат еквивалент. И като човек, живял в чужбина трябва да отбележа, че колкото и невероятно да звучи българските медици са на много високо ниво. Ако не искаме много скоро да се налага да внасяме лекари от Африка, трябва спешно да се вземат мерки
5
0
 
24
 
! Отговори
този преди 10 години
Е сега е момента студентите да подкрепят медиците за да се види че имаме гражданско общество и не сме племе!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека всички вкупом подадат прошение замасово назначаване в НЕК катотехнически сътрудници срещу 3 000 лева месечно!
3
12
 
9
 
! Отговори
Червен папуняк преди 10 години
Не може другари медици, няма откъде. Батя ви Бойко изнесе резерва с чували и кашони.Сега ни трябва 5-10 години да се упраим от неговата некадърност. Толкоз поразии и другаря Жан не можа да направи. Затвориха 200 хил фирми и останаха да работят много малко и тях едвам ще спасим от фалит.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кви 100%, за да работиш в Бърза помощ ти трябват поне 5-6000 лв. Може ли за 750 лв на месец да те бият *** и *** да те обвиняват, че ти си виновен за бавно дошлата линейки?
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да им дават щом искат.