4000 на протест заради Куршум джамия

Преди дни съдът я върна на Главното мюфтийство
Обновена: 9 ное 2013 16:18 | 9 ное 2013 16:15,
120
4000 на протест заради  Куршум джамия
Снимка: Dnes.bg

Близо 4000 души излязоха на протест в Карлово. Хората протестираха срещу решението на Пловдивския окръжен съд да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Джамията от 15 век е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом.

Шествие по централните улици на града направиха хиляди карловци. В протеста им се включиха и фенове на отборите Левски и ЦСКА.

„Това директно според мене си е удар срещу нашата българска нация, защото това в Турция никога няма да стане, а ние го допускаме да стане в България”, смята Мариян от Карлово.

„Досега протестите бяха срещу всички институции, но досега заобикаляха съдебната система, ако някой безумец тръгне да връща земя и български имоти на едно вероизповедание, те ще тръгнат и срещу съда”, твърди Елена Ваташка.

Над 13 хиляди подписа са събрани в защита на културния паметник.

"В България аз не виждам да има правосъдие и такива решения са се взимали и след 10 ноември, имало ги е и преди 9 септември, защо да ги няма и сега”, попита с ирония отец Стоян Амбарев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов призова Главно мюфтийство да се откаже от съдебния иск.

„Това е нещо, което принадлежи на всички карловци – и на християни, и на мюсюлмани, никой не може да взима част от центъра на Карлово и няма да го позволим”, заяви карловският кмет.

В Карлово живеят около 500 мюсюлмани, които имат една действаща джамия. Останалите 25 хиляди души изповядват християнската религия и посещават два православни храма. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: протестджамияКарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
19
 
! Отговори
681 преди 10 години
Що протестирате, просто я гръмнете тая сегашната и толкоз!Какво й се чудите - принципът е имаше джамия -няма джамия !Айде, действайте.За да се справим с проблема трябва навсякъде така да се действа.
32
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никога джамия в Карлово
31
1
 
22
 
! Отговори
акуд до 43 преди 10 години
не Бог, а ти и ние всички Българи трябва да я пазим
30
2
 
32
 
! Отговори
ами преди 10 години
И това го правят българи съдии,нямам думи!Джамията построена върху опожарен от турците манастир и сега е тяхна!Но не са виновни турците.....
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все повече започвам да се срамувам от факта, че съм българин. Как може да сме толкова просто и примитивно племе. 24 г. се делим на Левски и ЦСКА /сини и червени/. Живота драги ми сънародници не е футболен мач, при който има победа, загуба или реми. В живота всички сме губещи. Протестите трябва да са само и единствено срещу съдебната система, която за тези години не вкара никой от крадливите политици и олигарси в затвора. Виновни има, наказани не. Дано сте схванали идеята ми.
28
2
 
27
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Няма да се учудя, ако преди това там е имало църква и турците са я разрушили за да си построят джамия.
27
15
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ne ste pravi gospoda,djamiyata e na musulmanite i sledovatelno tryabvada se varna na muftiystvoto,ako na vas vi otnemat prinuditelno,kak bihte se po4ustvali,v TR sa varnati,daje sa remontirani vsi4ki pravoslavni hramove
26
5
 
21
 
! Отговори
акуд преди 10 години
нещо не разбрах . 500 мюсюлмани имат една действаща джамия. Останалите 25 хиляди души изповядват християнската религия и посещават ДВЕ православни храма......?????? къде е нарания сидеров или станишев ии който и да е мишкар от бсп и атака
25
2
 
1
 
! Отговори
an преди 10 години
До Анонименnezabraviai koi go predade
24
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама какво ревете!Карлово,Калофер са си крепости на БСП.Не ви БСП!
23
2
 
8
 
! Отговори
Diablo3-CS преди 10 години
999 Nesum ti umrql za tazi drisliva Evropa .Otam idvam i ti raboti6 , no druga golqma 4ast si prilapva socialni pomo6ti , krade , ubiva i isnasilva vsi4ko 6to e gaur i bql .Toest integraciq nuleva .Idvate s obi4aite , bita ,kulturata i si mislit , 4e az gaura sum zaduljen da vi hranq , obli4am i zemqta da si tam .Za kapak moje i da mi teglite edin qtagan , 4e nali sum nevernik .Zloba nqmam ne me vulnuva6 , ako 6te6 i na lunata hodi mi e bezrazli4no .
22
27
 
9
 
! Отговори
БГ преди 10 години
МОЖЕ ПАК ДА СИ ОСТАНЕ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА И ДА БЪДЕ ДЕЙСТВАЩ ХРАМ НА МУСЮЛМАНИТЕ,КАКТО Е ТОМБУЛ ДЖАМИЯ В ШУМЕН,НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО СЕ ИСТЕРЯСВА,КОГАТО АФРИКАНЦИ НИ КОЛЯТ ПО УЛИЦИТЕ И НЯМАМЕ ДЪРЖАВА,НАЙ-МАЛКО СА НИ ВИНОВНИ ТУРЦИТЕ.РЕЛИГИЯТА Е ЗА УМНИ ХОРА,КОИТО МОГАТ ДА Я ОСМИСЛЯТ ЗА НРАВСТВЕНИ ПРАВИЛА НА ЖИВОТ,А НЕ ЗА *** "ПСЕВДОРЕЛИГИОЗНИ", КОИТО НАМИРАТ ОПРАВДАНИЕ ЗА ПОРОЦИТЕ СИ В РЕЛИГИЯТА
21
3
 
29
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
До 999*Демек викаш, ако дядовците на съседа са те клали в Батак, даже децата неродени още в утробата, да ходиш да се прегръщате и целувате, все едно нищо не е станало?!А като имаш БГ паспорт, да те питам само, случайно ходил ли си някога да поднасяш цветя на костницата в Батак, или викаш тва вече не е важно?!
20
3
 
36
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Куршум джамия е построена върху стар тракийски храм ! Историците защо мълчат ? На кого слугуват и те ? Преди векове нашите деди с кръв са били поробени,ние доброволно предаваме земята и народа си ! Събудете се хора !
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Закъсня! Вече са протестирали против българската черква в Истанбул. Добре, че има една, та да се хванат за нея! А тука ви настроихме по джамия на семейство!!! И най нагло искате още, и още, и още!! Защото това е заложено в Корана, дето от пет годишни го учите, клатейки се на място !!!
18
0
 
12
 
! Отговори
Diablo3-CS преди 10 години
999 Edin vupros , kato sme tolkova lo6i ,murzelivi ,za6to sedi6 v stranata ni ?Hva6tai putq i otivai pri talibanite .Kak produljavate da idvate nasam puk hem sme lo6i , kradlivi i gauri .Mi eto ti Katar <Iran ,Sauditcka Arabiq i t.. se priqtni destinaciq za teb i islqma .Mai dosta si lujliv 6to li ...
17
21
 
7
 
! Отговори
axa преди 10 години
Представям си в Истанбул да излязат хиляди на протест, че правителството държи Св.Стефан като християнски храмов, а не джамии. Но турците няма да го направят, защото винаги са били толерантни. Хора, България има огромен проблем, не виждате ли? От безпаричие и медийно опростачване ни првърнаха в примитивни карикатурни националисти. Присмиваме се на македонците, а сме си лика-прилика с тях по несъстоятелност. Не знам дали осъзнавате реалната опасност. Тези настроения по нашите земи обикновено водят до войни и национални катастрофи.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са студентите на този протест?А Герберастите, а реформаторите?
15
2
 
15
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Боже, жално ми стана, 999, вместо да даваш пример с бившия агент на ДС Местан, които бяха основните идеолози да ви сменят имената, ходи врътни 2 обиколки в парка, може да се разведриш :)
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мюсюлманите имат четири вида джихад. Четвъртия ще свърши когато всички станат мюсюлмани, или се подчинят на исляма. Факт!! Това не е религия, а фашизъм в най чист вид. Да не говорим, че по техният календар живеят в 14 век, докато останалия свят е в 21! Изобщо не става дума за молитвени храмове, а за война, истинска война, вълк под овча кожа! Та те избиват своите - да не би християни да избиват сирийския народ??