Плащаме по нов метод такса смет от 2015

Консултант ще изчислява изхвърления боклук по общини
24 ное 2013 09:11, Александър Попов
15
Плащаме по нов метод такса смет от 2015
Снимка: архив, Булфото

Правителството вероятно ще обяви конкурс за избор на консултант, който да направи анализ на количествата и качеството на отпадъците на общините и да предложи нова методика за формиране на такса смет, твърди "Труд".

Процедурата ще бъде организирана от Министерството на екологията или Министерството на финансите. В обсъжданията ще участват и от Националното сдружение на общините в България.

Според промените в Закона за местните данъци и такси до 30 юни 2014 г. кабинетът трябва да внесе за обсъждане и одобрение в парламента новата методика.

Таксата трябва да започне да се смята и плаща по новия метод от 1 януари 2015 г. Според изискванията на закона налогът трябва да е съобразен с количеството на изхвърляния боклук от домакинствата. А не както досега - на база данъчна оценка на имота.

И в стария вариант на закона таксата трябваше да е съобразена с количеството смет, но имаше и вратичка - когато това не може да бъде определено, да се изчислява на база данъчна оценка. Тази възможност обаче вече ще бъде отменена.

Общините са категорични, че сегашната методика не е справедлива, но са скептични за новата заради краткия срок за обмислянето и въвеждането.

Не е ясно как ще се изчисляват количествата в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, където има повече жилищни комплекси.

При определяне на таксата според изхвърляния боклук вероятно сумите, които плащат гражданите, ще нараснат. Причината е, че сега по-голям дял в общите приходи от смет се пада на бизнеса, допълва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
78 преди 10 години
Как ще изчислят кой колко *** изхлърля. И кой в чия чужда кофя ще гледа да си изсипе ***. И сега има хора, които от единия край на квартала си изхвърлят *** или в чужда кофа или контейнер, или на края на града, в накоя канавка или чужда градина покрай пътя. Не се ли вижда и сегя че навсякъде има изхвърляни *** - зачи ще стане дори по-страшно. И да се оплаче някой, че в нивата му е изхвърлян ***-никой не му обръща внимание, а от общината дори ще му сложат глоба -от отд. екология
12
0
 
1
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Значи управляващите се считат за недосегаеми и безсмъртни . Защо се взима консултант ? Ами той и Хохигер е консултант с Моника Йоцифова-Станишева ! Ще се одкраднат едни парички туи е А пенсионерите ще гласуват за партията на Гейя и Мая Общата хак да им е . *** за жилищата и къщи трябва да бъде изчисляван на човек . За бизнеса когато отиде на сметището му се изчислява и го плаща на момента това което вози . Данак не трябва да се плаща за не обитаем имот . А да ви видим тогава !
11
0
 
12
 
! Отговори
До кога??? преди 10 години
До кога ще живеем като неандерталци? КОГА Б-я ЩЕ СТАНЕ НОРМАЛНА Европейска държава, кога бе управницитеее??? РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ на *** КОГА ЩЕ СТАНЕ ФАКТ у нас? КОГА ЩЕ СЕ ПОСТРОИ от години обещания завод за ПРЕРАБОТКА на отпадъците? СРАМНО е да живеем в 21 век и да сме толкова НЕГЛЕЖИРАНИ към ПРИРОДАТА !!! За бесилото са ни всичките НЕКАДЪРНИ УПРАВНИЦИ, това е ясно, кога ще ви теглят въжето само това се питаме?
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11Откъде накъде държавата ще се занимава с твоите опаковки? Като не искаш търговеца да ти слага опаковки, купувай си нещата неопаковани. Да ти издържат по-малко, да се омажеш докато си ги занесеш в къщи, търговския им вид очевидно не е важен за тебе. Обаче, ако все пак държиш на опаковката, държавата да си прибира таксата от тебе.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се направи един нормален анализ, ще се установи, че поне 90% от *** е опаковки на стоки. А защо стоките са в опаковки. За да издържат повече, да се транспортират лесно, да се продават повече. Все кинти в джобджето на производител и търговец. Заради тяхната печалба, ние плащаме такса смет. За всяка опаковка, държавата трябва да прибира такса от производителя на стоката, а таксата за хората да отпадне.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В градовете данъчните оценки са по големи от пазарните цени. Така, че още за 2013 и 2014 методиката е незаконна. Кво правим и кой е виновен, питам аз.
7
1
 
10
 
! Отговори
акуд преди 10 години
новия метод е всъщност СТАР, вдигат ни данъците . Българите продължават да плащат заради ромите всякъкви разходи. ДО КОГА ЩЕ ТЪПИТЕ ТОВА. аз не плащам или забавям на расрочено плащане всичко към тази държава която обслужва нуждите на миллетите
6
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Неизвестно защо е изникнало и твърдението, че като се промени схемата гражданите ще плащат повече, защото бизнеса бил по-натоварен сега!?! А кой им е казал, че непременно крайната сума от т.нар. "такса смет" трябва да се запази? При положение, че за сега заради плащане на база данъчна оценка на имота нивото на плащане е завишено, нищо чудно като се въведе новата схема да се получи общото плащане на такива като "вълка" на времето и други като него сега да е по-ниско!!!
5
0
 
9
 
! Отговори
Его преди 10 години
Става само с такса на глава от населението след съответното пресмятане колко *** се генерира в дадена община. Съответно трябва по-детайлно разграничение за заведения - брой места, за фирми - офиси или предприятия. Сега е чиста порнография - офис от пет човека е приравнен към предприятие и плаща като луд, защото с е нанесъл в нов имот и данъчната оценка е висока. Или сам пенсионер плаща много, защото живее в голямо жилище. В *** къщи са по сто човека, да не говорим колко мърсят.
4
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ама тея не схващат ли че си заминават. Ква 2015 кви 5 лв!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия некадърници знаят, че хазна не се пълни с даници, такси и глоби, ама като са некадърни да подкарат производство и износ ще е така.Хубавото обаче е, че нещастниците един по един фалират.Лошото е, че от това ние стрдаме.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще почне едно ранно сутрешно изнасяне на торбички с *** - я към съседите, я към някоя канавка по пътя към работата, я в контейнера зад парламента. ... :)
1
1
 
24
 
! Отговори
Бранник преди 10 години
Предлагам да се въведе строга регистрация на живеещите в даден имот. За всяко населено място да се въведе цена за едно лице. По този начин всеки ще плаща такса смет. Мисля, че никой няма да регистрира на адреса си, *** за участие в избори, незаконни имигранти, кандидати за гражданство, след като трябва да плаща такса смет за всяко регистрирано лице.