Студентите у нас искат да са прависти и икономисти

Няма желаещи да учат физика и химия
30 ное 2013 19:14, Петя Славова
46
Студентите у нас искат да са прависти и икономисти
Снимка: Булфото

Над 40 на сто от студентите в страната учат в специалности в областта на правото, икономиката и администрацията, броят на желаещите да завършват физика, химия или машиностроене е минимален. Това каза днес във Варна Мария Фъртунова, началник на дирекция в МОН, която представи проекта на министерството за Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година.

В дискусията участваха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, ректори на варненски университети, директори на научни институти в града и студенти. Според Фъртунова окончателният вариант на Стратегията трябва да бъде готов до месец май 2014 година, пише БТА.

В момента в 51 висши учебни заведения в страната учат 243 065 младежи, а академичният състав е от 18 163 души, посочи Фъртунова. Като сериозен проблем пред системата тя посочи демографския срив и липсата на достатъчно завършващи ученици.

Фъртунова отчете, че през миналата учебна година изпълнението на приема в държавните университети е било 95 на сто, а в частните - 65 процента. Като проблем тя посочи и липсата на достатъчно млади хора, избрали научна кариера. По думите й в момента в страната докторантите са малко над 10 хиляди.

Според министерството трябва да се улесни приемът в университетите, но да се завишат критериите и на "изхода" на ВУЗ-овете да се упражнява строг контрол. Фъртунова каза, че се обсъжда вариант акредитацията на висшите заведения да се извършва от международни експерти. Според нея трябва да настъпят промени в начина на управление на университетите. Необходима е и смяна на модела на финансирането им.

Ректорът на Икономическия университет във Варна Пламен Илиев каза, че изпълнението на стратегията за висшето образование трябва да бъде обвързано със сериозни промени в демографската и социалната политика на страната, иначе тя ще остане само на книга. Той посочи като проблем огромната концентрация на администрация и бизнес в София, което спъва развитието на регионите, включително реализацията на студентите. Илиев каза още, че акредитационната система в момента не работи ефективно, не е справедлива и рейтинговата система, по която се оценяват ВУЗ-овете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
До 22Приятелю, най-лесно е да кажеш "Не мога!". Няма спор - по-трудно е от колкото в западна Европа, но ако човек има наистина добра идея и мъничко ресурс (или да знае от къде да си го набави) човек би могъл да направи нещо. Дори да купуваш китайски *** - ако знаеш какво се търси и къде се търси можеш да правиш добри пари. Скромни но честни. Тук не говорим да произвеждаш кой знае какво. Колко му е да отвориш 5-6 капанчета за закуски на добри места.
20
1
 
8
 
! Отговори
абе крос! преди 10 години
Ти в държава в която пишлемета изкачат с 500милиона и не им се търси сметка ,в която те рекетират и проверяват какъв бизнес ще завърташ ?Ще ти падне от небето или ще пазаруваш от китайски саитове и ще препродаваш?Стига бе кои ще те пусне без топка в ЕС ,то си иска и държавата да ти удари рамо и да те пази ,в тоя разграден двор мога примери да ти дам какво става ако ти се покаже главата над остналите.Аиде моля тук е само за евтинджос покупки на сгради и земя ,за друго не.
19
1
 
1
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
До gtfПриятелю, аз самия влизам в тази категория и знам отлично колко е трудно да се започне собствен бизнес. Факт е обаче че каквито и възможности да имаш ако не разбираш как работи икономиката и как се управлява компания все едно си гориш парите в печката. Но ако приемем, че си учил здраво най-малкото ще имаш някаква идея накъде да се насочиш и какви възможности има пред теб. Дори да не станеш шеф, пак е по-добре защото няма да могат *** в парламента да те лъжат в очите и съсипят.
18
3
 
22
 
! Отговори
gtf преди 10 години
бг бизнеса няма нужда от акъли, дай му работници. Един инж. не рядко взема в пъти по-малка заплата от работник, докато това е така - нмикога няма да дръпнем на пред. Мръсните *** завзели бизнеса имат нужда от работници (според тех), тез, които могат да ги направят конкурентноспособни на външните пазари - кучета ги яли. Европееца ццени интелектуалния труд, кумунистите не ...за тва сем на тоз ред.
17
1
 
22
 
! Отговори
gtf преди 10 години
до 16 приятелю, ако ще да си най-големия акъл ...ако немаш връзки и/или пари пак ще си седиш работник. Аз съм роден 81 и кво от тва ? Представис и, че си млад, таман завършил.. каквото и да било, ако мама и тате не те финансират - бизнес ще почнеш на кукуво лято с тез мизерни доходи. уж демокрацията е равен шанс - да ама не. Който има пара да инвестира има шанс да успее, тези, които нямат финансов гръб е НЕВЪЗМОЖНО да започнат свой бизнес. Това е един от основните проблеми на бг. бизнес модела
16
19
 
5
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
Като се има катастрофалната обща култура на хората родени преди 80-та по въпроси свързани с икономиката определено няма да е лошо да има малко повече икономисти. Да не забравяме, че те са тези, които създават икономиката. Колкото и да добър химик, физик, инженер и т.н. ако не разбираш как функционира икономиката никога няма да станеш повече от работник. Мен ако ме питате по-добре икономиката да се учи направо в СОУ-тата и после реален занаят, че простотията е масова. Никой да не се обижда.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е обаче, че тук добре се реализират прависти и икономисти, защото заплащането е в рамките на нормалното. Докато тези с инжинерните и природните науки се реализират по-добре извън България. За нашите юристи и икономисти- работа по специалността навън няма. Няма пазарна икономика, няма производство, няма наука в България- какво да правят тези хора тук? Трудът им е ненужен на обществото и то не го цени. Държавна политика.
14
0
 
26
 
! Отговори
просто следствие преди 10 години
къде го удряш, къде се пука. Ами сменете държавната политика и ще искат. Никой не иска да учи трудни науки и накрая да работи в БАН или в някой университет или училище за 600- 700 лева. Правото и икономиката са по-лесни и доходоносни в България. Като няма икономика- тези науки ги няма и бъдеще за тях няма. Кой е луд да ги учи? Ако има икономика и силна държавна политика, ориентирана към бързо развитие- няма да е така. Но олигарсите имат нужда от икономисти и юристи, а не от пазарна икономика.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП като започне АЕЦ Белене, специалностите "ядрена физика" ще бъдат хит!
12
5
 
32
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Всеки иска да "работи" в оффффис, никой не иска да завива гайки и да се цапа!Запомнете - благата идват от две места - земните недра и ръцете на работниците!Всичко останало са търтеи и пиявици! Тези *** не се влияят от "Raid", те се изтребват с препарата на великия руски химик Михаил Калашников...
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами прав им път ! Който е ***, ще учи право и икономика и ще мизерства. Който е наясно, че бъдещето е в технологиите, квантовите компютри, биохимията и новите материали, ще просперира и ще е от полза на човечеството. Естествен подбор, природата си знае своето.
10
0
 
16
 
! Отговори
случаен преди 10 години
Между другото, думата се пише 'висшист'(висше образование), а не вишист, както и инженер се пише с 'е', а не с 'и'. Поне като пускаме коментари, да имаме основание..
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има желаещи да учат и физика и химия, но няма кой да ги научи.
8
0
 
29
 
! Отговори
Блюки преди 10 години
Всеки иска от меда. Лаладжиите са на мода и е логично студентите да се насочват към специалности с интензивно изучаване проветряването на устата. Най-богатия химик, дето се сещам е Хампарцумян, който се занимава с нещо по-близо до икономика и правото, отколкото химията. Пък и докато хората на трудът биват мразени, а хората на бюрото и далаверата се издигат в култ, така ще е.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10 000 докторанти. Може би има някаква грешка.
6
1
 
18
 
! Отговори
случаен посетител преди 10 години
До ТялотоДе да имаше производство...Къде да се реализират инженерите - освен в ИТ бизнеса, друго производство почти няма. Тук-таме в хранителната промишленост технолози, но и колко са фирмите и там. А и инженерното образование тук е като всички останали - с лвкциите отпреди 30г.
5
0
 
23
 
! Отговори
BG преди 10 години
Уважаема г-жо Фъртунова, повтарям за н-ти път нещо което всяка чистачка в университет знае, и за което очевидно вие едва сега нещо ви просветва:ПРИЕМ 300, ЗАВЪРШВАТ 30 - НАЙ - ДОБРИТЕ И НАЙ - ПОТГОТВЕНИТЕТрябвало да се промени финансирането на университете - ами А ДАНО да се промени че да се плаща на КАЧЕСТВО, а не за КОЛИЧЕСТВО (АМА НАДАЛИ ! - като гледам какви "експерти" има МОН !)Престанете да плащате за бройката, плащайте за това вузовете да чистят "***" и да дипломират доброто !
4
3
 
27
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
На тази страна й трябват инженери и технолози във всички сфери на производството.
3
6
 
20
 
! Отговори
az преди 10 години
Срам за тая държава, че можеш да тропкаш с крачета танци 5 години и да се наречеш вишист.
2
0
 
36
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Като овце сме. Напълнихме се с безработни юристи и икономисти. *** народ! Физик може да се реализира по-добре на запад, отколкото чужденец с хуманитарен профил.