EVN ще иска със 7-9% по-скъп ток

Не стигат парите за разходи, оплаква се компанията
117
EVN ще иска със 7-9% по-скъп ток
Снимка: Булфото, архив

EVN България ще настоява за увеличение на цената на тока с между 7% и 9%, става ясно от съобщение на електроразпределителното дружество. Ценовото предложение за новия отчетен период ще бъда внесено в края на февруари в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

От дружеството обясняват исканията си с „несъответствията, причинени от ценовите решения през 2013 година, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайни снабдители“. „Енергийната система на България се нуждае от експертни решения за избягване на бъдещи поражения“, отбелязват в съобщението си от EVN.

Компанията посочва и конкретните проблеми – с решението си от 1 август 2013 година ДКЕВР одобри оперативните разходи за дружествата на EVN на стойност 106 млн. лева. В същото време обаче разходите, посочени от дружеството, са били на стойност 130 млн. лева.

Допълнително с ценовото решение от 30 декември ДКЕВР намалява признатите технологични разходи от 10% на 8%, а реално постигнатото ниво на компанията е 10,8%.

От EVN посочват, че от една страна, това е най-ниското ниво на признати разходи за енергийните дружества в целия Балкански регион (средно е 13,99%). От друга страна, през 2005 година технологичните разходи на компанията са били 20,5% и за да бъдат намалени до сегашното ниво компанията е инвестирала над 1 млрд. лева в мрежата на Югоизточна България. Тези средства са осигурени почти изцяло от реинвестиране на печалбата, допълват от EVN.

„Този устойчив темп на инвестиции на компанията не беше отчетен от ДКЕВР в последните ценови решения на комисията, които лишават инвестиционната и ремонтна програма на EVN България от близо 50 млн. лева“, се казва още в изявлението на компанията.

Оттам посочват и друг пример за несъответствията в последното ценово решение – ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната Национална електрическа компания енергията по цена от 107,34 лв. (без ДДС) за мегаватчас (MWh), а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86,76лв (без ДДС) за мегаватчас (MWh).

От ЕVN допълват в заключение, че тези проблеми поставят под риск качественото изпълнение на техните задължения, както и намаляват желания темп на инвестициите в мрежата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: токцениДКЕВРEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da kradete stigat ,zaplatite varirat ot 1000 do 110,000 leva za shefofete vi .
94
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 10 години
супер ще е да ни напуснат:):):) и НЕК е фалирал - без ток най-хубаво!!! Футбол и политика!!! Всички са специалити:) ОСНОВНИ ИСКАНИЯ - въздух, ток, вода, парно и храна - БЕЗПЛАТНИ!!! Уникално поселение сме!!!! колко са страните, където домакинствата плащат повече за интернет и телефон(ЖиСиеМ) отколкото за ток и вода:) Беднотия и простотия! това поискаха великите сили и това получиха - бедни и прости бройлери всезнайковци...
93
1
 
3
 
! Отговори
никола колимечков преди 10 години
Ами когато не са доволни, има начин .Да напуснат България по най бързия начин ,и да не се връщат никога вече тука.Ние можем да се справиме и сами.
92
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 10 години
:) в България всички разбират от футбол и политика:)
91
1
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен98 НА 1000% СИ ПРАВ! СЪЩОТО ГО МИСЛЯ И АЗ. ПО ТЕМАТА ИСКАМ ДА КАЖА САМО ЧЕ ОТ ЛИЧНИ НАБЛЮДЕНИЯ СЪС КАКВИ ЛУКСОЗНИ СЛУЖЕБНИ КОЛИ СЕ ДВИЖАТ ИНКАСАТОРИТЕ ТОЧНО НА ТАЗИ ФИРМА ТУК КОЯТО СЕ ОПЛАКВА И КАК ИЗПЛАЩАТ ПО 32000ЛВ КОМПЕНСАЦИИ НА НАПУСНАЛИ СЛУЖИТЕЛИ /СЪСЕДКАТА МИ БЕ ПРИ ТЯХ И НЕ ПОЖЕЛА ДА МИНЕ НА ПО-НИСКО ЗАПЛАТЕНА ДЛЪЖНОСТ ТО И ДА НЕ Е ЛУДА ЩОМ ДАВАТ ТАКИВА КОМПЕНСАЦИИ/ НЕ СЕ УЧУДВАМ ЧЕ ПЛАЧАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА!
90
1
 
5
 
! Отговори
Мисакачи Накура преди 10 години
инвестиции...МУАХАХАААААААААА....че тия ****ери ме карат да си купувам жиците които са пред къщата ми,разбирай НА УЛИЦАТА,защото били за смяна.това са 2пъти по 20 метра жици...ИНВЕСТИЦИИИИ....ДА ВИ Е.А МАМ...ТА И МОШЕННИЦИ ***....
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълти кога им прегледа фактурите ? големи специалисти , страшни сте в тая ***...
88
0
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
айде честито прости тикви . никъде тока не поевтинява.
87
1
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Няма търговец на света, който да работи на загуба. Щом ЕВН все още работи и иска да работи, значи има печалба. А щом има печалба, от какъв зор да си увеличава печалбата на гърба на гладните потребители? Фирмите които работеха на загуба, отдавна фалираха и изчезнаха. Тези са още тук, значи работят на печалба. Ако толкова много искат да ограничат разходите си, да спрат *** кражби на ток. Ние не сме длъжни да плащаме тока на държавните *** хрантутници.
86
0
 
6
 
! Отговори
suzi преди 10 години
Van!!!!!!
85
2
 
18
 
! Отговори
бачо преди 10 години
А колко други страни имат АЕЦ че да им е евтин тока да питам аз?Ние хем имаме,хем плащаме скъпо къде е логиката..?От 2-5ст. за киловат производствена цена става 18ст дневна на 10ст. нощна за какво говорим братче.Както вече забелязвам нощната тарифа не върти през повечето дни от месеца и я пуснат за малко да врътне някой ден колкото да не е без хич.Мошеници и това е .
84
15
 
9
 
! Отговори
Ябя даба дуууу преди 10 години
Ел. Компаниите неса виновни, а доходите са ниски!! В България тока е много евтин в сравнение с другите страни
83
3
 
21
 
! Отговори
абе преди 10 години
няма ли механизъм с който да се изгони евн от страната,не стига ,че взеха всичко за жълти стотинки,ами имате ли на представа какви заплати получават там-служителите на евн за мен са еничери-само дето не са си сменили имената,както някога са колели и бесили народа еничерите,така и тия *** ,готови да лижат задниците на австрийците ,а нас да ни смажат
82
5
 
1
 
! Отговори
Гост преди 10 години
несъответствията, причинени от ценовите решения през 2013 година, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайни снабдители. Енергийната система на България се нуждае от експертни решения за избягване на бъдещи поражения - и ко ша праим сега? Къде са намаленията на тока? Ей, тези пишман политици, не че трябва да ги изгоним с ритници, трябва да си платят за *** действия!
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време бях чел, че заплатата на изпълнителния директор на ЕВН била около 100 000лвне знам дали е истина, но съм склонен да го вярвам. трябва да ги изгоним от България
80
3
 
28
 
! Отговори
някой си. преди 10 години
Миналата година протестите срещу тия тръгнаха добре , докато несе намесиха агитките.Тогава изпуснахме момента.Ако сега има протести трябва да е действително срещу монополите независимо кой управлява.Който и да дойде на власт монополите го купуват. Герб паднаха монополите останаха.Сега и тия ще паднат монополите не.
79
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не стигат парите за разходи, оплаква се компанията" - А на нас не ни стигат доходите да си покриваме разходите по тях, на кого да се оплачем?
78
1
 
6
 
! Отговори
ATAKA BG преди 10 години
ONQ S CAKITE DIREKTOR4ETO OT EVN TRQBVA DA BYDE PUBLI4NO LIN4UVAN I IZNASILEN
77
2
 
23
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Ненаядоха се тия... От година-две пищят как работели загуба, а не фалират?
76
2
 
20
 
! Отговори
фърфак преди 10 години
Еми да си спрат първо загубите от малцинствата.Аз за кво да им плащам и на тях?!