Не използваме добре минералните си води, смята специалист

Хората нямат интерес от такова лечение, защото нямат пари
10 фев 2014 13:06, Красимир Ангелов
4
Не използваме добре минералните си води, смята специалист
Снимка: Булфото

Изключително нисък е процентът на използваемост на минералните извори в Българи, обяви д-р Кирил Панайотов, управител на лечебни заведения в Русе.

По думите му това до голяма степен се дължи на ниския интерес, тъй като хората не могат да отделят необходимите средства, за да се възползват от услугата, съобщава БТА.

Друга причина е и тежката процедура, която трябва да се следва, за да се получи разрешение за ползване на минерална вода.

"Има огромен брой извори, които са сондирани и каптирани, но след това не се използват", заяви Панайoтов и даде пример със Софийското поле, където има горещ минерален извор, покрай който расте папрат, но никой не употребява водата от него за лечение.

По думите му в Северна България се използват едва пет-шест минерални извора.

Д-р Панайотов каза още, че биологична характеристика на минерални извори в България не е правена след 1990 година. Той обясни, че в балнеокомплекса в курорта Нареченски бани например между 50 и 90 процента от посетителите са чужденци, като това зависи от сезона. Сред тях най-много са гостите от Турция и Гърция.

Минералната вода в него се използва при множество болести като опорно-двигателни проблеми, артрит, невралгии, сексуални смущения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. Извършва се лечение и с радонова вода, която е подходяща при проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ишиас Йорданов преди 10 години
всичко вече е монополизирано,баницата е нарязана и вече е полуизядена,и не им трябват още конкурентиа цените които поддържат не са за простосмъртниак0о ти стиска
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това остава родните корумпирани депутати да лепнат мазните си алчни ръчички на минералните извори.Имаме чудесна природа в БГ и това е едно от нещата, което е останало на общодостъпни места.Не пипайте изворите.Скоро и вода да пием ще ни забраните.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз не ходя по минерални извори, защото, където и да се топна в басейн, веднага се намира по някоя софийска мъженствена специалистка, която не спира да предлага нежните си прелести. такава гнус е, че не се издържа.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Балнеолечението е огромна и благодатна ниша в развитието на бълг. туризъм, превенция в здравеопазването, борба с безработицата и т.н., но явно липсва достатъчно предприемчивост при бизнеса и законова уреденост от страна на правителствата.