S&P понижи рейтинга на НЕК

Рейтинговата агенция очаква загуби през първата половина на 2014 г.
Обновена: 21 фев 2014 14:33 | 21 фев 2014 13:19, Веселина Йорданова
3
S&P понижи рейтинга на НЕК
Снимка: архив, Ройтерс

Международната агенция Standard&Poor's е понижила рейтинга на Националната електрическа компания (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива.

S&P посочва, че неблагоприятни регулаторни решения са довели до загуби за НЕК през миналата година. Рейтинговата агенция обаче смята, че е вероятно НЕК да получи някои регулаторни и законодателни облекчения, които да й помогнат да излезе на оперативна печалба през втората половина на тази година.

Кредитната агенция очаква БЕХ, компанията-майка на НЕК, да продължи да покрива кешовия дефицит и ликвидните изисквания на НЕК, но преценява, че кредитоспособността на холдинга се е влошила.

НЕК не е получила пълна компенсация на преференциалните субсидии, които плаща за възобновяема енергия и когенерации. Компанията не е получила компенсация на плащания за 215 млн. лв. по дългосрочни споразумения за изкупуване на енергия на фона на превишеното предлагане в българската електрическа система. Като последица БЕХ е трябвало да подкрепи НЕК със заеми, за да покрие паричните й дефицити и ликвидните й нужди.

Агенцията обаче очаква облекчаване на дейността на НЕК през 2014 г. заради регулаторните и законодателни промени чрез въведените по-високи такси и възстановяването на част от извънредните разходи от 215 млн. лв. през 2013 г.

Основният сценарий на S&P за 2014 г. предвижда продължаващи загуби през първата половина на годината, но положителнa печалба преди лихви, данъци, амортизации и обезценки през втората половина.

Рейтинговата агенция продължава да очаква пълна и навременна подкрепа от страна на БЕХ по време на финансовото възстановяване на НЕК.

S&P изтъква рисковия бизнес профил на НЕК и високата й задлъжнялост. Мениджмънтът на компанията се оценява като слаб заради агресивното управление на ликвидността, честите смени в него и слабата отчетност.

Подробности и още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НЕКкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цБорисов и Костов спряха АЕЦ Белене която щеше вече да работи и да продава ток. Сега има и съдебно дело за 1 милиарда евро, които ще трябва да се плащат без АЕЦ.
2
0
 
13
 
! Отговори
ц преди 10 години
благодарение на кражбите в особено големи размери през проекта за АЕЦ Белене
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
закривай