Двамина българи от Влахи – баба Кирилка и бай Мичонко

Едва шестима живеят в селото, което някога имало две училища
Обновена: 6 мар 2014 12:23 | 6 мар 2014 12:22,
38
Двамина българи от Влахи – баба Кирилка и бай Мичонко
Баба Кирилка. Снимка: БТА

80-годишната Кирилка Димитрова и по-младият от нея само с пет месеца Димитър Лъджов – бай Мичонко, са единствените живи жители кореняци на пиринското село Влахи край Кресна.

Едва шест души живеят сега в селото, което някога е било общински център с начално и прогимназиално училище.

Статистиката сочи, че към 1900 година във Влахи са живели 1850 души, всичките българи християни.

Селото е и родното място на революционера Яне Сандански, а по време на Кресненско-Разложкото въстание Влахи е щаб квартира на въстаниците.

След въстанието обаче то е опустошено - от 300 къщи оцеляват 80 и двете църкви, които и до днес са запазени - едната "Рождество на Пресвета Богородица", строена през 1757 г. и другата – "Свети Пророк Илия" от 1844 г.

В центъра на Влахи се извисява и Влахинският чинар, който е на повече от 500 г. и е обявен за паметник на природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
13
 
! Отговори
gtf преди 10 години
до 8, щото хората имащи желание (вкл. и аз) нямат начален капитал, че да започнат. Имаш ли си на идея колко струва един трактор с целия нужен инвентар, гориво, тор и сума за издръжка до новата реколта.. а това са една малка част от разходите. За тва и селата умират, пък всички ние ядем вносните ***. Дори съседна турция има фонд и отпуска значителни средства ..да не говорим за запада.
10
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 10 години
прав си 6 - и аз бих се върнал, но не ми излиза сметката.. особено натежава транспорта на децата до детски градини и раб. място. Да не говорим колко трябва за техника, че да си конкурентноспособен на пазара, залят от вносни, нискокачествени храни
9
7
 
1
 
! Отговори
Карамфил преди 10 години
Парво не сме *** а ***-роми.И второ това дарво 6те изсахне ако не се подреже.Смятам с братята си да нарежен 4инара за6тото 6те отиде зян кат е на 500 години.Ние работим и престанете с ва6ите глупости 4е 4акаме само на помо6ти.То в Балгария едни помо6ти.Вижте в Англия по колко дават не6тастници!
8
9
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До от 3Защото, ако искаш да правиш бизнес, не трябва да чакаш само на помощ от държавата! Точно обратното! Ако си добър бизнесмен - трябва ТИ да помагаш на държавата! Щото всяка помощ за когото и да било излиза от джоба на хората, които сами си изкарват прехраната. И не виждам - ако си здрав/прав и можеш да работиш - защо някой трябва да отделя от собствените си доходи, за да даде на теб?!
7
4
 
19
 
! Отговори
Друго е важно преди 10 години
Важното е, че има кой да чисти къщите на англичани, французи и испанци. Има достатъчно ***, товарачи, строители, берачи на плодове и шофьори. Бели роби за жълти стотинки ! Граби, народе !
6
2
 
26
 
! Отговори
от 3 преди 10 години
Защо са минусите?С държавна помощ се модернизира селото ,не става по мое желание !Аз пари за засяване на културни насаждения нямам,нямам пари да чакам да почнат да ми връщат продукция,нямам и голяма площ със земи.Как да се върна ,че да гладувам и да влагам всичко за да стоя с години и да чакам да ми върнат ?Както в цял свят държавата плаща за 5-6 години всичко ,ти после и плащаш такса и % от печалбата!Не се смеите по-добре Декър Ябълки от фургон с ***!
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно - *** разузнавачи вече са прочели и са вписали в каталога си и това село. Утре го изнасат на части. От двете църкви и училищата ще останат по-големите дупки. От къщите по-малки...
4
1
 
45
 
! Отговори
малък град преди 10 години
Вече и малките градове се обезлюдяват, какво да говорим за селата! Няма поминък и хората бягат, кой къде му видят очите!
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Викат му Урбанизационни процеси!Иначе кой ще се завърне на село без да има преспектива.Аз лично бих се завърнал ,бих си се изхранвал със стопански труд ,но без държавна помощ и старт от ниско ниво или нула не си струва.
2
2
 
48
 
! Отговори
Селянка преди 10 години
Тъжно... тъжно...
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как да не се натъжи човек. Отчайваща реалност.