Да изчезнеш... в демокрацията

Над 80 от селата във Видинско са обезлюдени и пред изчезване
13 мар 2014 09:04,
61
Да изчезнеш... в демокрацията
Снимка: архив, Булфото

Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители и са пред изчезване, сочи статистиката. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на България.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина.

Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението тук е намаляло с близо 24% или с 31 000 души, съобщи пред БТА директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Причините за това са отрицателният естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е й възрастовата структура - само 15 на сто от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита още статистиката.

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители. Това е и първото село, което се очаква първо да изчезне.

В село Каниц и Граничак живеят съответно девет и десет души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11.

В последните две години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско - село Халовски колиби и село Бостаните.

Обезлюдяването на Видинския край е тенденция в последните години, коментират експертите и отчитат факта, че областта е най-бедната в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
25
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Oбезлюдени региони има и в САЩ и в много други страни. По България след 100 години ще може да се дава класически пример за капитализъм относно периода след 1989. И да не съм чул глупости , че тук били комунисите на власт и те управлявали. На власт са техните деца , слуги и чужденци управляващи в ултракапиталситическа система. В България всичко е толкова дясно,че дори ,,лявата,, партия ха практика е дясна.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Господ иска на земята да живеят само добри и незлобни хора, та може би затова.
19
3
 
30
 
! Отговори
до #2 Бай Тошо преди 10 години
"За 25 години родните ни политици направиха това, което Турците не успяха за 500"Турците никога не са имали за цел да ни унищожават, разбери го. Ние сме им произвеждали безплатна храна, вземали са децата на хората за войници, жени са си "брали", с две думи трябвали сме им. Но това не значи че за нас не е било Ад тяхното "присъствие". Още се преразказват случки през поколенията и днешните турци нямат никакво морално право да ни обвиняват в злоба към тях. Но по-страшно е, че вече не им трябваме.
18
3
 
19
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Последния да загаси лампите.
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците са виновни.Впрочем, къде са националистите? Демографската криза би трябвало да е топ приоритет за всеки патриот а не друсането по стадионите. Но по-лесно е разбира се да ходиш по кубинки и да ревеш показно в центъра на града и след това да се наливаш като *** в кръчмата вместо да правиш деца на жена си и да гледаш семейство. Пишман националисти.
16
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ревете на ЕС бе, в нормалните държави така ли е? Само в нашата скапана държава е така, такова чудо и в Румъния нама. Като сме ***, пада ни се, демокрацията е за хората, за говедата е сопата.На крив народ демокрацията му пречи.И евреите.И масоните, илюминатите, извънземните...
15
6
 
11
 
! Отговори
Какво БСП Какъв ГЕРБ преди 10 години
Не виждате ли, че всички се държат на къс повод от УСА амбасадата. Легализацията на откраднатото от държавата е наградата им от САЩ. ПАК ЗА НАША СМЕТКА. ОТ НАШИЯ ДЖОБ узаконяваме местните компрадорски буржуа. "ЧЕСТНИ БИЗНЕСМЕНИ" дето приватизираха собствеността за жълти стотинки, после продадоха и препродадоха, за да не им го отнемат и изнесоха парите в офшорки. Сега чрез техните телевизии и вестници ни заливат с лъжи. Сайта ДНЕС е същия
14
3
 
38
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
До 7 и в подкрепа на 4: Никой ли не е ходил в Кърджали, Смолян? София ряпа да яде пред Кърджали. Нямате представа колко финанси са наливани на шалварите...ами АМ Марица за къде води? Строи се от 40 години, не от вчера. А в северна (и северозападна) Б-я въобще инфраструктура има ли? Не се и предвижда даже...няма пари! А шалварите си имат водно огледало и Цанков камък за 2 милиарда...да им напоява чукарите. Най-голямата джамия на балканите е в Мадан...да живеят БСП/ДПС. Хора, осъзнайте се!
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито, на ви Европейски Съюз! Изобщо наща история е да скачаме от съюз на съюз и след всяка таквази авантюра следва национална катастрофа. Сега внимателно следете какво ще ни се случи с поредното ни услужливо "задникозавъртане" по отношение на позицията ни относно Кримския въпрос.
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 1988 бяхме почти 9 млн. Сега сме 7 млн. Имаше работа, имаше работещи блници и всеки се лекуваше ако има нужда. След 90та комунистическата върхушка се смозабрави и с помоща на Луканов и ДС подложиха на бавна смърт народа. Това е геноцид.
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А най-странното е, че точно северозападът е крепост на БСП и въпреки че БСП е честичко на власт, там нищо не мърда ;)
10
6
 
24
 
! Отговори
ТЕНКЮ УСА, ТЕНКЮ ЕС преди 10 години
Това са последиците от безумната политика последните 25 години. Превърнати в КОЛОНИЯ, а след още 25 години безлюдна земя - подходяща за заселване на нови племена. МЕСТНИТЕ ПОМАГАЧИ - ПРОСТО НЕЗНАМ КАКВО ДА КАЖА, за да не ме обвинят в кръвожадност. Но искам МЪСТ И НАКАЗАНИЕ
9
14
 
29
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Българите е време да разберат, че "евро-атлантическите ценности" не включват тяхното оцеляване. Вън от ЕС и НАТО!
8
1
 
32
 
! Отговори
До 5 преди 10 години
Прав си по отношение на това, което казваш за свободата на всеки да избира къде да живее. Жалко е това, което се описва в постинг 8. Селата в Бг не са чак толкова отдалечени от градовете и ако в тези градове могат да се получат прилични заплати, защо тогава човек да се завира в малък апартамент? Спокойно може да си преустрои бащиния или дядовия си дом в модерна къща с всички удобства и вечер да се прибира на чист въздух и спокойствие.По селата беше създаден стабилен фонд от сгради,сега го губим.
7
3
 
19
 
! Отговори
макето преди 10 години
требе нов закон за оръжието и законната самоотбрана както и да се построят наново трудовите лагери
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А *** имат грижата да разграбят изоставените домове,после да ги изтърбушат за "джилязо" и да ползват дограмата като дърва за огрев. Та да няма къде да се заселят такива,които в бъдеще биха пожелали това - защото с разумни инвестиции районът може да се съживи и по примера на някои райони на САЩ, Канада и т.н. животът да се устрои на принципа"Работи в града, живей в малко населено място или в самостоятелен имот сред природата".Всичко може да се оправи,но някой има сметка от това обезлюдяване
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 4 за район София ли става въпрос
4
3
 
21
 
! Отговори
Orda преди 10 години
Ура да живее ЕС.
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Премахнаха софийското и други жителства, всеки българин е и гражданин на ЕС!Може да живее и ходи където си иска!Стига сте ревали за тия села. В началото на ХХ век българите не са комунистически крепостници, а свободни хора. Като няма някъде добър поминък, ще го потърсят на друго място!
2
1
 
33
 
! Отговори
. преди 10 години
Липсата на държавна стратегия по проблема с демографския колапс, целенасочена политика за децентрализация и икономическо райониране с подпомагане на изоставените от държавата региони може да е само умишлена. Чак толкова тъпотия не мога да предположа.