Тютюнопроизводители с протести заради ниските цени

Ако до 72 часа няма решение, производители ще блокират НС
Обновена: 24 мар 2014 14:23 | 24 мар 2014 12:46, Надежда Бочева
7
Тютюнопроизводители с протести заради ниските цени
Снимка: архив Булфото

Тютюнопроизводителите поставят ултиматум на кабинета – ако до 72 часа не се вземат окончателни решения, с които да се решат проблемите им, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред входа на депутатите.

Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия. Това заяви в предаването председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев пред БНР.

Припомняме, че в началото на годината тютюнопроизводители протестираха заради забавената изкупна кампания за тютюна и по-ниските цени в сравнение с миналата година.

Тогава управляващите обещха на фермерите, че ще бъдат възстановени минималните изкупни цени на продукцията, също и регистър не само на производителите, но и на изкупвачите.

Покрай протестите стана ясно, че сегашната схема на подпомагане на фермерите, която не е обвързана с настоящото производство, а с референтен период за 2007-2009 г., е предпоставка за престъпни схеми. Хора, които в момента не произвеждат тютюн, се възползват от средствата, признаха управляващите.

Днес Цветан Филев съобщи, че фермерите били обект на „наказателна акция от страна на търговските фирми“. Имало откази да бъде изкупена продукцията, а когато асоциацията се намеси, търговците твърдели, че стоката е със занижено качество, разясни той. Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители.

Фирмите, които отказват да изкупят продукцията, са мултинационални компании, твърди Филев. Според него проблемите на сектора можело да бъдат решени от „Булгартабак Холдинг“, които изкупували тютюн тази година, без да са задължени да го правят, по думите на Филев, за „десетки милиони левове и по този начин се отпуши пазарът на ориенталски тютюн“. Той посочи още една българска фирма, която изкупувала тютюн - "Първомай БТ".

Филев заяви, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на две от компаниите, които не са били коректни.

Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със замозапалване, подчерта Цветан Филев. 

Според информациян на БТА в готвените протести ще се включат тютюнопроизводители от цялата страна. Причината е, че голяма част от продукцията им все още залежава по складовете. Само в Свиленградско неизкупеният тютюн е около 100 тона. Изкупната кампания приключва на 30 март.

През последните месеци производителите настояваха субсидията за сектора да бъде увеличена от 100 на 160 млн. лева, но агроминистърът Димитър Греков отказа с мотива, че при сегашното подпомагане има нарушения и парите не отиват при тези, които произвеждат тютюн.

За още икономически новини посетете Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kvi protesti be referendym i tazi paplach da si hodi zad okeana.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как става тая работа, цигарите все поскъпват, а тютюна поевтинява?
4
1
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Аз също съм живяла на село и знам какво е да работиш тютюн. Израсла съм в нивата, цяло лято береш и нижеш, такива като нас са лишени от детство. Цялото семейство работи и накрая получава някакви смешни пари, които не стигат за нищо. В България производител не може да печели, търговеца печели. Има все още много семейства които работят тютюн, защото просто няма друго какво да правят. И мислите че само турци работят тютюн има толкова много българи които също с това се занимават.
3
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА СЕЛЯНКА преди 10 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ ЯДЕ ХЛЯБ С НАКАТРАНЕНИ РЪЧИЧКИ.ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО МНОГО ГОРЧИ , НО ГО ПРЕГЛЪЩАШ, НО ОТ ТОЗИ ТЮТЮН СИ ИЗКАРВАШ ПРЕХРАНАТА.СЕГА СЪМ ГРАЖДАНКА , НО ТОВА , КОЕТО СЪМ ИЗЖИВЯЛА В ДЕТСТВОТО ЩЕ ГО ПОМНЯ ДО ГРОБ. ЗАТОВА ПОДКРЕПЯМ ХОРАТА , КОИТО ИСКАТ ДОСТОЙНО ДА ИМ СЕ ЗАПЛАТИ ТРУДА. НЕ ПО 060 СТ. ЗА КИЛОГРАМ , А ПО 5 ЛВ.И НЕ 5 И 6 ТО КАЧЕСТВО , А 1,2,3. ПРЕКУПВАЧИТЕ ДА ДАДАТ РЕАЛНА ОЦЕНКА НА ТРУДА. КОЙТО НЕ Е РАБОТИЛ ТЮТЮН ТОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ. ПОДКРЕПЯМ ВИ ТЮТЮНДЖИИ ПА МАКАР И ТУРЦИ
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъсват ви гъзовете *** депесарски 25 години лъжете българите мохамедани! Точно те сега ще ви искат сметка за това ,че ги направихте хора от средновековието! надявам се да са прозряли теза братя българи ,че точно тази партия ДПС е главния виновник за проблемите им. Толкова колтури могат да заменят този керлив тютюн, но не дай там да държим избирателите бедни и смачкани (както и останалите впрочим).
1
0
 
12
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Ами Фестан нали обеща даже и по 10лева,гласувайте за него