Къмпингуването – незаконно или право на всеки

Близо 2000 българи опъват палатките на двайсетината къмпинга
Обновена: 28 мар 2014 10:26 | 28 мар 2014 10:06,
63
Къмпингуването – незаконно или право на всеки
Снимка: архив, Булфото

Над 10 са незаконните къмпинги само по Южното Черноморие, а едно от най-популярните незаконни места за палатки е местността между къмпингите Златна рибка и Градина. Този терен е държавна собственост, но папада в землището на град Черноморец.

Около 800 метра е неохраняемата плажна ивица тук и тя е притегателно място за спортисти и сърфисти.

Веднага след плажа започват дюни и борова горичка, а между дърветата още личат следите от къмпингарите от миналото лято - навеси, сглобени маси, завеси от шишарки.

"Замърсява се естествено, но замърсяването не е повече от другите къмпинги. Единственият проблем е това, че няма кой да го почисти", обяви пред bTV Елена Георгиева, години наред работила по плажните барове тук.

Според нея плажът не е незаконен, а по-скоро нестопанисван. Местната управа всяка пролет организира почистващи кампании. За отпадъците обаче плаща община Созопол, което пък е причина НПО-та да поискат ограничаване на достъпа до тези къмпинги.

"Да се забранява достъпът до такива кътчета по крайбрежието за мен е безсмислено. Най-добрият вариант, който виждам аз, е да се намери кой да го стопанисва това и да го поддържа, тогава и неправителствените организации ще бъдат доволни, че не е мръсно", казва Елена.

В Закона за устройство на територията няма определение какво е къмпинг, твърдят общинските съветници в Созопол. Те се надяват това да бъде променено, за да имат възможност да регламентират къмпингите на тяхна територия.

"Всяко къмпингуване извън обособените територии е незаконно. Много неща са притеснителни – опазване на природата, околна среда, хигиена", коментира на свой ред председателят на асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев.

По думите му около 2000 души плажуват нерегламентирано, а действащите къмпинги у нас са 20-ина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо изтрихте Петър?
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спането в незаконна палатка е назаконно, а спането в незаконен хотел е законно. Така ли? Що ви не е......?
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що има намесено НПО, винаги се раждата проблеми. И да няма проблем, основната цен на едно НПО е да го създаде - все пак за това им плащат пари господарите!
49
0
 
7
 
! Отговори
въздух преди 10 години
Дишането извън определените за това места е незаконно!!!!Печалбата,ценност номер едно!Правото да си ЧОВЕК,егати майтапа!!!!
48
0
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
А какво представляват законните къмкинги - оградено място с вход и бариера на единия край и чешма, студен душ и *** на другия.
47
0
 
16
 
! Отговори
jane преди 10 години
Не виждам на какво основание държавата ще лишава хората от земя, която е изключителна държавна собственост, а именно плажната ивица. Със сигурност се замърсява, но както и други хора споменаха, няма място за сравнение между замърсяването от 1 палатка и от 1 хотел. Ми не искат хората да ползват тия отвратителни хотели. Не съм ходила на къмпинг от 5 годишна, ходя в чужбина на море когато мога, но хората си имат право да отидат на почивка по достъпен и приятен за тях начин. А именно - на палатка!
46
1
 
17
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
Правилната посока за къмпингуване е към Гърция. Природата е красива, разстоянието до там е колкото до нашето смотано Черно море, никой няма да им създава проблеми и няма някакви *** *** да им се изказват кое е законно и кое не. Много им се ще тъпите лапачи да накарат всичко живо да им се навира в кенефите наречени " СПА хотели", да им яде от гадната храна и да им търпи скапаното обслужване, НО няма да стане !
45
0
 
23
 
! Отговори
Юзър преди 10 години
Заради алчността си застроихте Черноморието и унищожихте природата. Ние пък почнахме да ходим на море извън БГ.Сега само остава да забраните почивките в чужбина, за да ни върнете в хотелите.Обаче guess what - и това да направите - пак няма да ви стъпя в скапаните "курорти"!
44
0
 
18
 
! Отговори
Пиян Хипар преди 10 години
Ако посегнат и на последната ни останала свобода, ще къмпингуваме с автомати.
43
9
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До ТарзанВсичко вече е частна собственост и никой няма да те търпи да му зариваш имота с ***.
42
1
 
20
 
! Отговори
Тарзан преди 10 години
Ще ходя където си искам и ще си разпъвам палатка където ми харесва, щом земята не е частна собственост. И няма да стъпя на глупавото им мръсно море: предпочитам да ловя риба по реки, езера и язовири. Нека да събират пияниците на Европа в бетонните си бункери!
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските и руските мутри бетонираха хубавото ни Черноморие и сега търсят вината за това в любителите на природата които почиват по най-щадящия природата начин.
40
1
 
13
 
! Отговори
Ивайло преди 10 години
Как така е държавна собственост и същевременно събират пари за да си опънеш палатка там, както и да си паркираш колата а срещу тия пари нищо няма, нито баня нито тоалетна. Да си го изчистят тия които събират пари!
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година ходя на палатка и всяка година не плащам. Нито съм обрал някой, нито съм окрал държавата. Не преча на никой и не желая да бъда набутван в нечовешки схеми от типа AI или UAI.
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, оправиха нашите дУпЕтати всичките организирани престъпници в държава, сега ще обявят за незаконно народът да се движи свободно по собствената си територия. Кога ли ще има някой обесен или разстрелян в този ***?!
37
0
 
47
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Няма по естествено нещо от това да отидеш някъде и да опънеш палатка за няколко дена, въпрос на култура дали ще оставиш както си намерил, ако държавата ни го вземе и това значи е време да се отървем от тази държава. Не може непрекъснато да сме в някаква зона в която някой ни казва какво да правим или трябва да се дават някакви пари на някой , който е сключил съмнителни концесии , там е свободата , никой не те търси за нищо и те ни я взимат.Виж за цапане глоби трябва да има сериозни.
36
0
 
20
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Бетонирайте всичко бе и морето, ако можете. Отдавна не стъпвам по БГ крайбрижието. Липсват пресните попчета, но вече съм ги прежалил. За Сърф на Гьокчеада, за харпун, рибка и лодчици в Гърция.
35
0
 
40
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Някой се опитва да пробутва отново пропаганда, колко е хубаво да си в бардак като Слънчев Бряг. Сещам се за Хърватска- много дълга брегова ивица, острови, средиземномоски климат и дълъг туристически сезон. От Риека до Дубровник такова нещо като у нас НЯМА. Малки градчета, къмпинги, исторически паметници, защитени зони и т.н и т.н. Всяка година чупят рекорди по посещаемост, а печалбите им са колкото половината ни БВП. Но ние не, целуваме краката на мутрите. Позор!
34
28
 
1
 
! Отговори
Важно преди 10 години
Трябва да има правила, трябва да има такса, която къмпингуващите да плащат. Но съм сигурна, че и срещу това ще скочат, ще реват и крякат, ще протестират пак. Защото тези т.нар. диво къмпингуващи изобщо не са съгласни да спазват елементарна хигиена или условия.
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бетонираха цялото черноморие, направиха незаконни пристанища за яхти, плажовете са заети с платени чадъри и достъпа до плажа на хората е ограничен, НО КЪМПИНГУВАНЕТО Е НЕЗАКОННО.