Справили сме се с бежанците, отчете Йовчев

Резултатите били "видими и оценими“
21
Справили сме се с бежанците, отчете Йовчев
Вътрешният министър Цветлин Йовчев. Снимка, архив БТА

"Видими и оценими“ резултати отчете МВР шефът Цветлин Йовчев след предприетите мерки за справяне с бежанската вълна.

Вече имаме по-стабилни процеси, по-стабилно управляваме кризата, заяви вътрешният министър и допълни, че това се отчита и от международни институции. Според него страната ни е успяла в един изключително тежък момент да направи необходимото, за да гарантира сигурността на своите граждани.

Към момента месечно има не повече от 160-170 бежанци. Йовчев обясни, че това са предимно икономически емигранти от Близкия изток и Африка.

Още по темата
Министърът призна, че "каналджиите“ действат много гъвкаво и непрекъснато се опитват да намерят слабите места за нелегално преминаване на бежанци. Към Резово имаме по-засилен натиск и предприемаме конкретни мерки, коментира той.

Вътрешният министър обясни, че нова бежанска вълна не е на дневен ред, но не изключи в следващите месеци да се появи такава – заради усложняване на обстановката в Близкия изток и в Афганистан, запълване на капацитета в държави, към които бежанците се насочват традиционно и други фактори.

Днес Йовчев е представил на редовното заседание на правителството доклад за допълнителни мерки за реагиране при миграционен натиск. Той напомни, че по плана, който действаше до края на март, имаше предвидени 33 мерки и 129 дейности. Отпаднала е необходимостта от 6 дейности – например изграждане на палатков лагер в село Телиш.

В процес на изпълнение са 10 дейности, сред които изграждането на съоръжението по границата с Турция.
Днес военният министър Ангел Найденов е съобщил пред министрите, че се работи „усилено, с много бързи темпове и мотивация от военнослужещите“.

В процес на изпълнение е предвижданото междуправителствено споразумение между България и Турция и изграждане на тристранен център между България, Турция и Гърция.
Йовчев каза, че сроковете за съоръжението по границата зависят от метеорологичните условия и не се ангажира да посочи такива.

Около 1500 служители са изпратени по границата с Турция, това е над 10% от състава на „Охранителна полиция“, съобщи той. Министърът се надява със завършване на съоръжението половината да се върнат обратно във вътрешността на страната. В новия план, обсъден днес, основните цели са две – ограничаване на миграционния натиск и осигуряване на нормални условия в местата за настаняване.

Йовчев напомни, че според закона са дължими обезщетения на напускащите системата на МВР в резултат на съкращения. До две години ще успеем не само да реализираме икономии от Фонд „Работна заплата“, но ще излезем и на печалба, смята министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
31
 
! Отговори
st преди 10 години
Нали гусин министре,добре че спря вълната иначе се справихте отлично,хееххехехехехеххехехе предложил съм на Парамаунт сценарии за филм и ако го реализират комедия разбира се ще е хит и ще спечеля доволно.
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"До две години ще успеем не само да реализираме икономии от Фонд Работна заплата, но ще излезем и на печалба, смята министърът." Та значи МВР ще реализира печалби??? Потресен съм... Какво ще продавате само не разбрах. Катаджиите ще заменят момичетата по магистралите а куките ще пласират откраднато и наркотици? Цирк комунистически. На едро и дребно молим. Купувайте глупости на килограм, молим ;)
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали има нещо, с което да не сте се справили?:) Няма такова. То няма и такава европейска държава, където колкото повече се излагаш, толкова повече се натискаш да останеш във властта. Този напън у нас винаги е грандиозен.Такъв е примерът през годините на прехода. Водачите в измамите за трупане на облаги от БСП и коалиционните им партньори нямат морал, но живеят в страх, защото виждат че гражданите се събудиха и твърдо взеха решение да ги накажат. Затова са тези хвалби даже от най-провалилите се.
13
1
 
35
 
! Отговори
ветеран преди 10 години
Абе министъра не е в ред,ами то сега когато се затопли започва потока.Ако искат да спрат нарушители трябва като гърците с жива охрана през 50 метра по границата с Турция.Но нашите полицаи са мързеливи че и страхливи,така че пак ще ни напълнят с ***.
12
0
 
36
 
! Отговори
граничар преди 10 години
Да, вече са над 50 000 души - разбойници и терористи!
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви политици си имаме ,не мислят за българския народ ,нито за държавата а сляпо слушат западните държави и Америка.А те точно това целят българина да емигрира ,и тук да останат бежанците с неизвестен произход.Да се борим за нашата мила България
10
0
 
48
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Йовчев, 10 000 "бежанци" по- точно икономически емигранти стоят гладни, необразовани, безработни, бездомни,та това е цял град който чака на нас и ти смееш да кажеш, че си се справил. С кое? С това, че сами спряха да идват ли?
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Началника на охраната на парламента с нищо друго не се справя освен да бие студенти, да взима деца от майките им и да репресира политически опоненти.
8
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"До две години ще успеем не само да реализираме икономии от Фонд Работна заплата, но ще излезем и на печалба, смята министърът" - какво значи да излезеш на печалба от фонд "Работна заплата"? Някой може би ще обясни...
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро, много скоро ще станеш клиент на прокуратурата овчев. Там дано да се справят с теб и тези дето те управляват.
6
2
 
40
 
! Отговори
Оставка преди 10 години
Ако опорните точки е справяне, значи сте се справили защото нищо друго не сте свършили.
5
2
 
45
 
! Отговори
Кукловода преди 10 години
С нищо не се справяте освен че подслушвате опонентите и оневинявате килъри, трактори и тем подобно. От 1989 г България не е имала по слаб и зависим министър на мвр.
4
2
 
45
 
! Отговори
Оставка ! преди 10 години
*** !
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако сте се справили с бежанците както с престъпността и полицейското насилие по добре си ходете
2
1
 
56
 
! Отговори
справихме се бе преди 10 години
тоя престъпник на снимката ако му набиеш два шамарра с опакато ще напишка червените си прашки!!! сПРАВЯНЕТО ЗНАЧИ 15 0000 НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ И ДРУГИ СВОБОДНО ДОШЛИ НЕЗНАЙНО ОТКЪДЕ СЕВЕРНОАФРИКАНЦИ!?? Е В МВР НЕЗНАЯТ ВЪОБЩЕ ЗАБРОЙКАТА ЩОТО ВЪОБЩЕ НЕЗНАЯТ НА КОЙ СВЯТ СА ОСВЕН ДА СПУСКАТ ЛЪЖЛИВИ СВОДКИ!!! а тия 15 000 човека тоя на снимката няма да ги храни щото е държавен хрантутник !!!оставка ПРЕСТЪПНИКО ОСТАВКА НА ОТРЕПКИТЕ КАТО ВАС ДЕТО НЕ РАБОТЯТ НИЩО!!
1
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина се справихме - съседните държави ги спряха на границите си, а ние си ги отглеждаме...