КТ "Подкрепа": 6 на сто от БВП за по-добро образование у нас

В момента се отделят наполовина, отчете синдикатът
23 апр 2014 15:33,
6
КТ "Подкрепа": 6 на сто от БВП за по-добро образование у нас
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се отделят 6 на сто от брутния вътрешен продукт, за да достигне България европейските стандарти за качество на образованието. Това заяви в Плевен Юлиян Петров - председател на националния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В момента се отделят наполовина, посочи той, цитиран от БТА.

По негово мнение не е далеч времето, когато ще се наложи национален дебат за делегираните бюджети на учебните заведения. Те не бива да зависят само от броя на учениците в едно училище, а и от качеството на обучението в него, коментира Петров.

От синдиката твърдят, че някои общини не отделят нужните средства за учебната сфера, като се оправдават с наличието на делегирани бюджети. Петров заяви също, че е нужна и промяна във финансирането на детските градини, които също да получат от държавата делегирани бюджети. Така ще се гарантират поне част от стандартите за дейността им, защото сега реалността не е добра, заяви синдикалният лидер.

Петров посочи, че едно училище не бива да има повече от 500 ученици, за да е с добра организация на учебния процес, който да постига качество.

От КТ "Подкрепа" са категорични, че ще продължават да се борят против закриването на училища и за повишаване на учителските заплати.

Европейската перспектива на българското образование е в целодневно обучение на една смяна. Трябва да се преодоляват още два проблема - застаряването на учителското съсловие и трудното задържане на млади учители, заяви Петров.

Част от приоритетите на синдиката са увеличаване на заплатите на младите и въвеждане на мандатност на директорите, за да имат кариерна перспектива младите учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се борят за закриването на училища, които са повече от учениците
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефка на основно училище в хасковското село Войводово е била уволнена след проверка, която констатирала "мъртви души". Минка Челебиева е наказана дисциплинарно след като инспекторите установили, че 12 от водените 85 ученика не посещават занятия, съобщиха от РИО на МОН.Част от децата даже били в чужбина, но в дневниците били вписвани бележки. Междувременно школото усвоило делегираните бюджети за подлежащите на образование.
1
3
 
4
 
! Отговори
никита преди 10 години
И 20 на сто да се отделят,ще изтекат като в пясък. Проблемът е,че нито учениците,нито учителите са мотивирани да си свършат работата.Изключвам някой профилирани учебни заведения. Идете и вижте по малките общини как и като през кой век се преподава.Учениците ядат,пият и пушат с учителите.Те пък гледат ден да мине,друг да дойде и ако има начин да пореват за по-високи заплати.Висока заплата-само срещу резултат.Но не формален-да се пишат високи оценки, а децата все по-неграмотни.