Лекари на протест, искат още пари за здраве

Медиците излязоха за час пред болниците в страната
15 май 2014 14:53, Анисия Иванова
69
Лекари на протест, искат още пари за здраве
Протестът в столицата пред 5-та Многопрофилна болница. Снимка БТА

Лекари в страната излязоха на протест пред лечебните заведения. Днешният им протест е символичен и е в подкрепа на общоевропейския протест на лекарите, които искат достойно заплащане на труда им, добри условия на работа и спиране на репресиите върху тях.

Българският лекарски съюз взе решение да се включи в него на извънредния си събор през уикенда във Варна. Съсловната организация заяви, че исканията на лекарите не са политически, а чисто икономически. Медиците са недоволни от рестриктивната политика на НЗОК. Протестът беше обявен между 12.00 и 13.00 в цялата страна пред здравните заведения.

В София лекари от 5-та Многопрофилна болница за активно лечение протестираха пред болницата, около 100 души се включиха в протеста. Необходими са спешни мерки за допълнително финансиране на здравеопазването, каза пред медиците заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

Като начини за това той посочи - пълна събираемост на здравните вноски и държавата да плаща осем на сто здравна вноска за деветте категории, които в момента осигурява на 4 процента.

„Проблемите в здравеопазването нараснаха значително в сферата на финансирането. Още когато беше гласуван бюджетът на НЗОК, казахме, че ще има дефицит около 200 млн. лева. До края на годината обаче дефицитът ще нарасне до 400 милиона лева. Искаме спешни мерки”, заяви той. Според него в България има 300 - 400 хиляди души, които могат да се осигуряват здравно, но не го правят.

Д-р Йорданов припомни, че ще продължат да настояват за отмяна на постановление 94 на Министерския съвет от 29 април, засягащо заплащането на медицинските дейности, извършени в лечебните заведения.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов обясни пред протестиращите, че постановлението означава намаляване на заплащането на медиците или увеличаване на дълговете на болниците. Той коментира, че в протеста не са се включили болниците, които са добре финансирани и отново настоя лекарският съюз да получи информация коя болница с колко средства е финансирана.

Варненските медици също се включиха в протеста. Медиците носиха на реверите си символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и ЕС, както и специални протестни значки.

В Сливен протест имаше пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и пред Военна болница. В областната болница на Сливен лекарите, които не са на смяна, излязоха пред лечебното заведение да отстояват своите права за достойно заплащане и уважение на труда им.

Близо 40 лекари от ловешката болница също излязоха на символичен протест в подкрепа на колегите си от Европа

В днешния протест се очакваше да се включат и лекари от Ямбол, Пазарджик, Кюстендил, Бургас.

В случай че исканията на БЛС за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., съсловната организация заяви, че ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.