Над 1 млн. българи остават без лични лекари от 1 юни!

ГЕРБ вини Андреева, не внесла промени в Закона за здравето
Обновена: 23 май 2014 18:02 | 23 май 2014 11:35, Камелия Цветанова
51
Над 1 млн. българи остават без лични лекари от 1 юни!
Десислава Атанасова. Снимка: архив Булфото

От 1 юни над 1 милион българи ще останат без лични лекари, алармира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя обвини за това здравния министър Таня Андреева, защото според нея не е внесла промени в Закона за здравето, с което да се удължи срокът за придобиване на специалност "Обща медицина“ от страна на джипитата.

По думите й след 1 юни тези, които нямат тази специалност, ще отпаднат от регистрите и така пациентите им ще останат без лечение.

"Това е катастрофа за българското здравеопазване“, упрекна Атанасова и призова за пореден път здравният министър да си подаде оставката.

Отношение по проблема според Атанасова трябва да вземат също премиерът и министърът на финансите, тъй като от 1 юни и НЗОК няма да може да плаща на личните лекари за извършените прегледи.

Това, което се случва в българското здравеопазване, е безпрецедентно, време е Таня Андреева да престане да експериментира с тази система и да си ходи, отсече Атанасова.

Премиерът Пламен Орешераски обаче опроверга Атанасова. Срокът е удължен с една година, това са малко легенди, за които се говори, коментира той.

В крайна сметка обаче промените в Закона за здравето все още не са гласувани от народните представители.

Министерството на здравеопазването е внесло необходимите промени в Закона за здравето, свързани с въпроса за личните лекари, които не са придобили специалност по обща медицина или не са зачислени за такава, съобщиха по-късно от пресцентъра на здравното министерство
 
Проектът за промени в Закона за здравето е приет на заседание на Министерския съвет и предстои разглеждането му в парламента, се посочва в съобщението.

Министерство на здравеопазването има уверението на народните представители, че веднага след Комисията по здравеопазването проектът ще бъде внесен в пленарна зала.

Здравното министерство има уверението на НЗОК, че няма да бъдат прекратявани договорите за дейност, сключени между общопрактикуващите лекари и Касата. Те са сключени с едногодишен срок в началото на тази година, уточняват от пресцентъра.

Същевременно трябва да се има предвид, че практиките на ОПЛ са регистрирани по реда на Търговския закон - т.е. в сила са предвидените там нормативни срокове.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И що? Кому не е ясно, че джипи-системата е излишно, самоцелно, паразитно образувание, драстично ограничило достъпа до здравна помощ, многократно и нелогично оскъпило лечението, отчаяло и отказващо болните от лечение, унижаващо клиентите (пациенти до възвисяването на здравеопазването за търговия!). Целта е да се облагодетелства със сигурни доходи част от лекарското съсловие. Прегражда естествения пряк контакт със специалист както беше преди. Тогава не се налагаше грубо да лъжем за продължителността на живота на българина по време на демокрадията.
46
0
 
1
 
! Отговори
До Девин преди 10 години
Не само в Родопите. В Пернишка област от сръбската граница до Перник няма болница, здравен пункт (имаше ги и по комунистическо и по фашистко време!). От живота те делят 80 километра. ГЕРБ закри трънската и брезнишката болници (създадени преди стотина години). А ако получиш инсулт или инфаркт, когато според великите ни медици първите 2 часа са решаващи, първо викаш 112, чакаш таратайката час-два, тя идва с капнали от умора лекари, друсаш се още 2 часа до Перник и като съвестен гражданин на Република България (преди демокраДията - НАРОДНА), вече не искаш лекарска помощ. Познай защо?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До detelinaХитрахватка да ни подготвят за пълно преминаване към частните кабинети, където без 30-40 лева за преглед не можеш, където няма отговорност, не се проследява заболяването, не че джипито го прави, това му задължение му е през ..., извинявайте, но така си въобразявам, че отмъщавам на безпримерното убиване чрез безотговорност на хора (в момента съм в такова положение), цял живот подчинявали се на закона и плащали здравни вноски, които се ползват от престъпни търтеи в здравеопазването и от милиони социални кърлежи.
44
0
 
1
 
! Отговори
дядо гошо преди 10 години
ДО 42 защосе появяваш от мое име бе глопачо ???????????
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дърт вирек
42
0
 
5
 
! Отговори
ЧИЧКО преди 10 години
НАХАЛНО ТАКОВА ОТ ГОРАТА ДОВЕДЕНО
41
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
След торнадото , което ни върхлетя по времето на Калинката ДЕСИ , всяка катастрофа за нас е приемлива...
40
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Гошьо преди 10 години
Ега ти и държавата,демокрацията и чудото щом и тази беше Министър и то на здравеопазването.Тази заслужава уважение само в Своге-центъра !
39
5
 
8
 
! Отговори
бай Кемал бръснаря преди 10 години
Тази кога си е обръснала брадата, а? Я колко и е гладко лицето.
38
3
 
13
 
! Отговори
дедо Спиро преди 10 години
Каква усойница бе. Това е 203.2 мм. тежка гаубица от личната артилерия на БББ.
37
4
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 10 години
ЧЕСТНО ДА ВИ КАЖА КАТО Я ВИДЯ ТАЗИ УСОЙНИЦА ОТ СНИМКАТА МЕ ПОБИВАТ ТРЪПКИ И СИ ПЛЮЯ В ПАЗВАТА, НО УПЛАХАТА МИ НЕ МИНАВА. ВМЕСТО ДА НИ ДАВА АКЪЛ ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ОТДАДЕ ИЗЦЯЛО НА ОХРАНИТЕЛЯ НА ТИКВУН.
36
0
 
11
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Алоооо, на какъв език е писано това?!?!?! Неграмотен ли си или си бил пиян като си го писал?
35
4
 
23
 
! Отговори
Девин преди 10 години
Тая кукла от ГЕРБ забравили колко болници закриха с Дариткова по Родопите?Забравихали за източването на 1.6 милиарда от ЗК?
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За квоние личен лекар каточели несани карали даплащаме за за всичко аре шева е....а
33
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че ГЕРБ правят ли друго освен да разказват легенди ?
32
3
 
20
 
! Отговори
Приятел преди 10 години
До kukufПриятел, не трябваше ли да започнеш с това, че самата атанасова изобщо не е компетентна по медицински въпроси и пак се е изложила със своите твърдения. Какво конкретно и по същество може да се коментира с такъв човек?
31
9
 
1
 
! Отговори
kukuf преди 10 години
Чета коментарите и не вярвам на очите си!Бай *** прави избори!Не сме мръднали от времето на Алеко.То бива мобилизация и гуменоглавие,ама чак пък толкоз!!!По един конкретен въпрос-нито едно конкретно мнение.Трагедия...Пък утре ако някой от тях наистина се окаже без лекар ще е пълен т...к.Щото масово са пациенти,на които нещо "им се полага".Бъдете здрави!
30
3
 
27
 
! Отговори
Естет преди 10 години
Тази ли Дуловска машинописка ще дава оценки и преценки!?! Съскаща некадърница. А съпругът и е следствен за злоупотреби с обществени поръчки. Единственият след Освобождението ни министър на здравеопазването, който НЕ Е медик !?!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
uraaaaaaaaa shte oceleqt nai koravite ..... no zadaljitelno predi tova trqbvashe da upnat virusite si i da napravqt horata labilni s vsekuv rod vaksini
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срокът е удължен с една година. Но "тежката артилерия" нали не ходи на работа откъде да знае. Тази си е куха лейка.