Обезопасяват плажове без охрана по американски образец

Техният брой в началото на сезона е 83, слагат спасители на около 30
Обновена: 30 май 2014 13:45 | 30 май 2014 13:45, Красимир Ангелов
16
Обезопасяват плажове без охрана по американски образец
Снимка: Булфото, архив

Министерството на регионалното развитие обмисля сериозно идеята на БЧК, заимствана от САЩ, на някои от неохраняемите труднодостъпни плажове да се поставят специални кабини, в които да има обезопасителни съоръжения, обяви на пресконференция министър Десислава Терзиева.

Сега в подобни кабини се намират пожарогасители, които могат да се употребяват при нужда, след като се разбие стъклената преграда. Идеята е обаче в кабините на плажа да има спасителни пояси, буйове и указания за първа помощ за пострадали.

Министър Терзиева съобщи, че общият брой неохраняеми плажове е 83, като списъкът ще бъде публикуван днес. До края на другата седмица областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат на министъра кои от тези плажове да бъдат обезопасени за периода юли-август. Планът-максимум е това да са 30 плажа, което означава, че там ще има нужда от около 120 спасители, за което ще се разчита на БЧК.

Визията на министерството е да се наблегне на градските плажове и на такива, които са посещаеми и леснодостъпни за линейки. На тях заплатите на спасителите няма да са по-различни от тези на колегите им, които работят на концесионираните или наетите плажове. Очаква се сумата да бъде между 800 и 1000 лева.

Спасителите ще се наемат от областните управители, като се предвижда 10 % от концесионните такси и наеми да отидат в сметката на съответните областни управи и с тези средства те ще поемат грижата за неохраняемите плажове.

Общият бюджет, който държавата е заделила за обезопасяването на неохраняемите плажове в областите Добрич, Варна и Бургас, е около 1 млн. лева, каза министърът.

Тя припомни, че предстои големите плажни ивици да се разделят на по-малки обособени плажове, за да се улесни концесионирането им, и посочи, че това се отнася най-вече до плажовете по Северното Черноморие.

По данни на министерството през тази година се очаква с 2 млн. лева да са повече приходите от концесии и наеми на плажовете. Миналата година сумата е била над 14 млн. лева.

Вече е заведено дело заради несъбрани приходи от концесионни такси от над 300 000 лева за плажа "Ахтопол-север", останалите вземания са събрани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива идеи са добри, но просто нямат почва у нас. Кабинките ще бъдат окрадени/запалени/препикани в рамките на първия месец. Същото ще стане както стана с кофите за разделно събиране на отпадъците. По-добре да сложат по един надпис: "Тука се удавиха - Славчо, Пене и Герасим - кат се удавиш си си сам виновен" - това е по-добре съобразено с нивото на социума.
12
2
 
14
 
! Отговори
До Елемаг преди 9 години
Идеите се изпаряват поради невъзможност резултатите от тях да оцелеят, заради културните особености на една малцинствена група, а също и поради психологическите особености на простаците. В резултат на реализацията на тези особености, от прилагането на хубавите идеи има само едно единствено последствие - прахосаните нахалост пари за финансирането на идеята.
11
2
 
13
 
! Отговори
Идеята е добра, но! преди 9 години
Колко време ще оцелеят тези кабинки и "спасителните съоръжения", оставени в тях? Щото някои *** биха ги разбили, само за да покажат бабаитлък пред други подобни ***.Знаем, че има държави, в които на видно място се окачват намерени връзки с ключове и други предмети, та който ги е изгубил, да си ги вземе, когато пак мине оттам. Преди време видяхме, че на подобна дъска за изгубени вещи бяха окачени и няколко банкноти.Било е време, когато и в България е имало такъв морал. Но днес ...
10
8
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
С новата технология от БЧК гарантират, че отсега нататък повече пияни англичани и руснаци ще се давят и това ще се случва по стриктно приложен американски образец. Качество, гарантирано от САЩ.
9
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 години
До ОсамаСкъпо и безсмислено. Аз предлагам по-еФтин вариант - 3 реда кълбета режеща тел от край до край в плиткото.
8
6
 
10
 
! Отговори
Осама преди 9 години
Мога да препоръчам по сигурен начин за "обезопасяване" на плаж.... ХАмериканския НЕ върви! Афганистанският е ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН !!!!! Миниране на първа линия! И няколко мои добре брадясали момчета на втора линия с автомати - ако случайно някой преодолее първата!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До optimist Браво за идеята ! Вече в *** махали ще има и оборудване за спасители .
6
4
 
13
 
! Отговори
аасен преди 9 години
Шъ се биреми пояси, бате... Саму да видим къде ги изкупуват!
5
3
 
33
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Като минат тъмнокожите братя от там, от поясите и буйовете ще останат само *** :))
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обезопасете ги по Руски образец. На всеки пост да има водка,тамян,кандило и кибрит.
3
5
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Бай *** или бай ***?
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обезопасяват плажове без охрана по американски образец" - минират ли ги?
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра идея, обаче напълно неприложима за нашите географски ширини... *** не е свикнал на такива неща и максимум 1 след поставянето им всичкото оборудване ще хване крака! Ще има разни индивиди да си "берат" разни неща от кабините