Нивото на Дунав спада трайно

Не се очакват валежи, които да доведат до високи води
Обновена: 3 юни 2014 07:44 | 3 юни 2014 07:42, Веселина Йорданова
1
Нивото на Дунав спада трайно
Снимка: архив, БТА

Нивото на река Дунав спада трайно, като не се очакват повече високи води. Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев.

Той обясни, че хидровъзелът "Железни врата" задържа в момента вода, за да се запълни езерото до нормалната си работна кота от 2560 см, като има още три метра воден стълб, който ще поеме.

В същото време се изпуска и по малко количество вода, но не както преди дни от 11 000 - 12 000 куб. метра в секунда.

"Това дава възможност в българо-румънския участък водата постепенно да се оттече. Нивото спада, а прогнозата до края на седмицата е при Русе да бъде около 515-520 см, което е на долната граница на високите води и преминаване към средни води", обясни Георгиев.

По думите му въпреки че прогнозите са юни месец да бъде влажен, не се очакват валежи в Европа като тези, които предизвикаха наводненията в Босна и Херцеговина и в Сърбия.

"Локалните валежи, които са в южната част на Европа, не оказват влияние върху нивото на реката. За България нашите притоци - като Искър, Осъм, Янтра и Русенски Лом, нямат шанс да повлияят на река Дунав. През последните дни и Искър, и Янтра бяха много пълноводни, но това не оказа съществено влияние и нивото на Дунав продължава да спада", каза Георгиев.

Той допълни, че вече се мисли за след две-три седмици, когато вероятно ще се навлезе в период на средни и ниски води. Тогава праговете по реката ще започнат да се открояват и трябва да се помага на корабоплавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: дунавАППД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари