Бедствено положение в три софийски общини заради дъжда

Жълт код за силни валежи в 17 области и днес
Обновена: 19 юни 2014 09:03 | 19 юни 2014 09:01,
11
Бедствено положение в три софийски общини заради дъжда
Снимка: Булфото

Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в община Чавдар е обявено бедствено положение, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.

През нощта беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Целта на щаба е да координира неотложните аварийно-възстановителни работи с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини.

Вследствие на бурята в тези три общини са нанесени значителни материални щети, но няма пострадали граждани, съобщи за Агенция „Фокус“ инспектор Красимир Запрянов от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предстои днес комисия да направи оценка на нанесените щети.

През изминалото денонощие поройни дъждове са паднали на много места в страната, подадени са 157 сигнала, свързани с лошото време. Екипите на пожарната са в готовност за реакция, тъй като валежите ще продължат и днес.

Проливните дъждове са причинили големи щети и в карловското село Климент. По думите на кмета на селото Мано Манов са разрушени много сгради, селскостопански постройки и навеси.

Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана, са залели селото. „Всички пътища са в окаяно състояние”, каза още Манов. Предстои водата да бъде изпомпана, но щетите са големи.

Проливните дъждове ще продължат и днес. Жълт код за силни валежи и висока гръмотевична активност е обявен за 17 области в страната.

Очакват се значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Разград, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН очакват най-големи да са валежите в източната половина на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Снимката от гей-парада ли е?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 1 КАКВО ТЕ ПРЕЧЕ ТВ СКАТ , И КАКВА ВРЪЗКА ИМА С ДЪЖДА
8
0
 
6
 
! Отговори
Сечете горите, сечет преди 9 години
Изсякохте горите, *** млъсна. А стига сте ни залъгвали с пушеците, че ви пречели,ХАРЛа ви направил нарочно енгел. Навсякъде оголихте, мръсни дървени печалбари и ***. Никой не жали гората, ама природата си отмъщава. Вайкайте се сега. Особенно ***. Вашите къши и колиби , най-много отнася природата. Дано се сетите, че в тоя свят, всичко е на връщане. Остава и Българи, турци, арминци да тръгнат да оцеляват и ще стане една мътна и кървава. Молете се да не се ревне - кой е виновен.
7
7
 
20
 
! Отговори
Владимир преди 9 години
фъндъкова просто не ходи на работа. Тя Не познава нуждите на Град София. Превърна родният ми град в махала на някакво си там самоковско село Белчин. Иначе е хубаво да се почесваш в брониран Мерцедес.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типични българи-ако вали дъжд лошо,бедстват,ако не вали дъжд пак лошо пак бедстват.Е не може ем да вали ем да не вали.
5
3
 
5
 
! Отговори
Предизвикан край преди 9 години
Експериментите с НААРП са основната причина за тези нещастия. Сега е дошъл и нашият ред. Не е нормално толкова дълго време да се задържат над страната такива огромни черни облаци. Щетите вече са огромни. Това че страдат и хората от държави, занимаващи се с опитите с климата, не прави положението ни по-леко. Те са богати, а населението им-невежо в голямата си част. Учените не реагират адекватно, не се противопоставят на безумните идеи. А не всичко е пари!
4
4
 
6
 
! Отговори
уууууу преди 9 години
До АнонименКак пък все някой за всичко ти виновен и все Запада?!
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е нормално толкова време дъжд има намеса от НААРП .Които ни прави зло да му се върне тройно американски *** еврейски на тази земя сте само за зло и разврат
2
2
 
5
 
! Отговори
,, преди 9 години
До Анонименкакво е това?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тв скат затрилисе