Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"

Поводът е малката неплатена зона на плажа край Созопол
Обновена: 1 юли 2014 10:28 | 1 юли 2014 10:15,
175
Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"
Снимка: Dnes.bg

Руснаци и охранители на плаж "Буджака" край Созопол си обявиха война. Поводът е начинът, по който се стопанисва пясъчната ивица.

По закон всеки концесионер е длъжен да определи 50% от поверената му територия като зона за свободен достъп, тоест на този терен не трябва да има чадъри, шезлонги или други платени услуги.

Това изискване е спазено и на плаж „Буджака”. Проблемът обаче идва от там, че в местността плажуващите са стотици, а пространството, върху което могат да се разположат, е ограничено. Концесионерът е определил за безплатна зона двата края на плажната ивица, където скалите са повече от пясъка.

Затова група руснаци, повечето от които са собственици на апартаменти в комплекс „Black sea Paradise”, са поискали да се разположат в зоната с чадъри и шезлонги, без обаче да използват платените услуги, които на ден струват по 15 лв.

Два дни те са събирали тен необезпокоявани, но след това охранителите на плажа им заявили, че трябва да се преместят към територията, определена като безплатна.

„Ние пренесохме нещата си в края на плажа, до скалите. Но се оказа, че там е невъзможно да легнеш – има толкова много хора и буквално ходим по главите си. Освен това в тази част пясъкът е малко, като основно има камъни, събрани миди и раковини”, разказва Нина Прилепская от Москва, която всяко лято почива в Созопол или Несебър.

Затова, въпреки предупрежденията, чужденците решили да се преместят отново към по-централната част на пясъчната ивица, която стояла постоянно празна. „Поразпитахме и ни обясниха, че имаме право да лежим на пясъка, стига да не сме под чадърите. Така и направихме, сложихме си хавлиите в т.нар. „платена територия”, но не на шезлонг и под чадър, а на пясъка. Дори сянката от чадъра не стигаше до нас”, допълва рускинята.

Това обаче не се понравило на охраната на плажа. „При нас дойде един млад човек и ни каза, че трябва да се преместим. Ние отказахме и той започна да ни обижда. Каза ми, че няма да ни остави да си почиваме, докато не платим 15 лв. Аз станах и се опитах да вляза в морето, но той ме хвана за ръката и започна да ме дърпа. Заяви ни, че ще вземе вещите ни и няма да ги намерим после”, допълни Нина Прилепская.

След този инцидент охраната на плажа не допуска руснаците дори да стъпват на т.нар. платена територия. Нещата ескалират до такава степен, че им се забранява достъп даже до централната стълба, която води от комплекс „Black sea Paradise” до плажа. По думите на самите чужденци те са принудени да обикалят по странични пътеки, за да слязат поне до „безплатния” пясък.

Руснаците са категорични, че ако проблемът не бъде разрешен, през следващото лято те ще изберат друга страна за ваканцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: созополПлаж Буджака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
12
 
! Отговори
благодарим преди 9 години
е ТОВА ЛИ Е НАЙ ВАЖНОТО В ДЪРЖАВАТА зе некъв умрел плаж и за двадесет руснаци ......КАТО ВДИГНАТ ТОКА ЩЕ ВДИГНАТ ВСИЧКИ СТОКИ И ГОРИВА СЪЩО АМА ВИЕ ДНЕС ПЕЕВСКИ БГ ни занимавает с ГЛУПОСТИТЕ СИ.....КЪДЕ Е ПРЕСТЪПНИКА ХРИСТО БИСЕРОВ ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЯ ДРУГАРИ ОТ ДНЕС БГ ?
14
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът не е в 15-те лева, проблемът е в качеството на ивицата за плажуване. В коя нормална крайбрежна държава се предоставя скалиста и неподдържана зона за безплатно ползване от турисите?
13
0
 
34
 
! Отговори
NoMercy преди 9 години
Пак добре в Oasis Beach Resort Лозенец доколкото видях свободната зона е от двете страни по 15 метра на реката с помията която се излива от комплекса.
12
54
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън руснаците от черноморските ни курорти!
11
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама как само 15лв? За чадър да се вземат пари като за бунгало, а за шезлонг пари като за легло в 5 звезден хотел. Алчните концесионери и собственици след някоя година ще си предлагат един на друг хотелите, защото по това море съвсем ще спрат да идват хора.
10
2
 
51
 
! Отговори
be_free преди 9 години
В Дубай плажът е безплатен на всякъде, защото е изцяло държавна(царска) собственост!
9
52
 
13
 
! Отговори
111 преди 9 години
До 4За твое сведение Черно море все още е едно от най- чистите морета в Европа, по- чисто дори и от Йонийско и Адриатическо. И кое му е ***, като в Черно море няма животни вредители и солеността му е оптимално ниска, кое е по- хубаво в това отношение соленото Средиземно море ли?
8
50
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално. Никъде няма безплатен обяд. Серьогите си мислят, че още си живеят при комунизма. Искат някой да им чисти плажа, да плаща концесията, да плаща на спасител, а те само да си лежат и да цапат като за световно.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Б'ат Путин ще ви разкаже на кого е пясъкът.
6
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** с татусите е голяма и уникално проста твар.
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така, чакаме зелените човечета да дойдат и да защитат руските интереси!
4
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на Чеерно море, много е добре!ааахахаха българска черноморска пародия, не знам тия руснаци с какъв акъл идват на това *** море
3
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мизерници са руснаците и това си е
2
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутри и невъзпитани и нагли руски туристи в битка.Ето това ни чака...и ще се случва все по-често.За това...най-добре..отивам си в Гърция...спокойствие, хубава храна, обслужване на ниво...без мутри, нагли руснаци...и изобщо от 10г съм забравил, че съществува българско черноморие.
1
3
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 лв за чадър и шезлонг - това никъде го няма!Баси и кирливото черноморие! Затова хората почиват в Турция и Гърция.Мизерници!