Жители на „Аспарухово“ на протест срещу принудителна евакуация

Продължава работата по фургоните за настаняване
6 юли 2014 15:20,
10
Жители на „Аспарухово“ на протест срещу принудителна евакуация
Снимка: архив, БТА

Жители на варненския квартал "Аспарухово" планират за утре протест срещу принудителната евакуация. В социалната мрежа Facebook има призив под наслов: "Ние сме тук и повече няма да позволим нито един гражданин да бъде изведен от дома си насилствено".

До момента над 1 000 души са изведени от опасните зони и опасните жилища в "Аспарухово". Вчера кметът на Варна Иван Портних информира, че 70 са съборените опасни сгради, както и 30 магазина. За събаряне са определени още 15 обекта.

Още по темата
Междувременно от общинския кризисен щаб съобщиха, че работата по аварийното селище в Аспарухово, в което са базирани фургоните за настаняване на евакуирани хора, продължава, предаде БНР.

Обектите се нивелират, свързват се с вода и електричество. 30-те фургона са предоставени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

19 от тях са предназначени са настаняване на 3 до 5 души, а останалите – от 5 до 8. В понеделник ще бъде сформирана комисия от експерти, която ще извърши оглед на лагера, след като бъде готов, за да бъде въведен в експлоатация.

В общински бази към момента са настанени 41 души. Всички търговски дружества, които имат имоти на територията на засегнатия от бедствието район, да чистят регулярно терените си от прах – това предписание ще бъде изпратено утре от районната администрация до собствениците.

Почистени са микросметищата под моста, продължава чистенето на деретата, миенето на улици, дезинфекцията и събарянето на опасни постройки. За първи път в общината е подадена молба за събаряне на сграда – на ул. „Кирил и Методий” 79. Осигурена е малогабаритна техника за почистване в местността „Вилите”.
Започва фрезоване на зелените площи и засяване с райграс. От утре общинският кризисен щаб ще заседава в голяма община, в районното кметство е сформиран местен щаб, който ще бъде ръководен от кмета на Аспарухово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: наводненияАспарухово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неможахте да настаните един квартал Турция настани цела сирия малееееее.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2де си видял *** с мотика ,освен ако не я кара за скраб ....
7
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 9 години
До единпо два декара добре ама кой ще работи
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тяхната работа-хем сърби,хем боли. И те не знаят какво искат. За големи тарикати се смятат може би? Оставете ги да бъдат затрупани под отломките на опасните си сгради. Но преди това да подпишат, че действат на своя глава и да не обвиняват държавата после. Сетне никакви държавни помощи и компенсации.
5
0
 
8
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Абе да си стоят където искат, оставете ги намира. То някой се загрижил за тях, и те на протест ... Е, поне българинът разбра, че има начин да изразява гражданската си позиция, независимо колко е *** тя.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрах, че въпросните къщи са в свлачищен район. При това положенние ако обитателите не желапт да напуснат да подпишат декларация, че си носят сами отговорност за бъдещи последствия ако им стиска и да си стоят.
3
0
 
18
 
! Отговори
един преди 9 години
всички *** по селата които са обезлюдени заради тях.На всеки по два декара земя и ако си изкара ще яде ...ако не в следващото дере
2
1
 
7
 
! Отговори
михаил преди 9 години
До krajba ot danakoplat ,ДПС им разрешава и ги защитава.Тези от снимката ги познавам от кварала съм.
1
3
 
9
 
! Отговори
krajba ot danakoplat преди 9 години
Vmesto da evakuirat horata da napraviat infrastruktorata standartna, bezopasna i da saboriat vsichki nezakoni postroiki.Chudno mi e kak moje nezakonna postroika da poluchi razreshenie za vkluchvane v kanalizaciata i v elektricheskata mreja.TOVA E KRAJBA OT DANAKOPLATCITE