Жителите на Красново на протест срещу обгазяване

Цех за дървени въглища изпускал вредни емисии във въздуха
11 юли 2014 22:00,
10
 Жителите на Красново на протест срещу обгазяване
Снимка: Dnes.bg

Жителите на хисарското село Красново излязоха на протест срещу редовното обгазяване на населеното място от цех за дървени въглища.

Те твърдят, че цехът изпуска постоянно вредни емисии във въздуха и замърсява околната среда.

Над 150 души се вдигнаха на бунт срещу обгазяването на района им. От любителски кадри се вижда един от източниците на лошата миризма – цех за дървени въглища, който се намира на 30 метра от къщите.

„Миризма, която ни задушава, се носи сутрин и вечер, не се издържа”, заяви пред Dnes.bg Елена Георгиева, жител на Красново.

„Кашлям от много време, затваряме прозорците, няма как да се проветри, жега голяма и е голям ужас”, твърди 10-годишната Теодора.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева подкрепи протеста на хората на място. Тя съобщи, че е уведомила Регионалната инспекция за околна среда за проблема. Те са изпратили експерти в цеха и са констатирали, че той има неизправна инсталация.

„Не са правени и замервания за чистотата на въздуха и шума, които трябва да се правят периодично”, съобщи още кметът Пенка Ганева.

Тя е разговаряла със собственика на цеха, въпреки това обгазяванията са продължили.

Хората са готови на по-крайни действия, ако замърсяването не спре. Вредните газове предизвикват дихателни проблеми още повече в средата на лятото, когато прозорците на хората са отворени.

В село Красново живеят 800 души, през лятото броят им набъбва на 1500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет за жителите на този прекрасен район. Трябват ви няколко коктейла *** късно вечерт, и си решавате въпроса! Нищо не е по ценно от здравето ви , или чистата природа.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жители?Кви жители са тия там бе?По 5 км.маат пеши да си наточат минерална вода.Не си ли оправят хотела към водата са умрели там!УМРЕЛИ!Такава хубава минерална вода имат,по-хубава е от тази в Стрелча,ама са *** там всичките до един!!!!
4
2
 
3
 
! Отговори
философ преди 9 години
Комините затова са измислени - да издигат мръсният въздух където има възходящи течения и да не страдат хората. Ама това е следваща стъпка след първоначалното натрупване. Така че бързо предписание, предупреждение и следваща проверка. Е верно тогава няма подкупи.
3
1
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
. От любителски кадри се вижда един от източниците на лошата миризма цех за дървени въглища,____Е Де какво се оплаквате???Друго си е Подземна Въглищна Газификация АДЪТ НА ЗЕМЯТА/Америка за България/ ходатайства за това зрелище!
2
1
 
7
 
! Отговори
страх ме да кажа :) преди 9 години
До zzzправ си братко...но народа иска да яде не го интересъва кво ше е после....а и тия кредити дето дадоха на щяло и нещяло не смеят да "мръднат" хората.Мръсни егоистите сме ние българите.....не ни интересува как ще живеят децата ни и тия след нас!!!
1
1
 
12
 
! Отговори
zzz преди 9 години
Кога заспалите казанлъчани ще се вдигнат срещу турчилята обгазяващи розовата долина и изсичащи дърветата да ги правят на паркет??????