Скъсани язовирни стени причинили потопа в Мизия

Областният управител: В област Враца няма язовир с разрушена стена
Обновена: 12 авг 2014 14:15 | 12 авг 2014 10:26, Анисия Иванова
52
Скъсани язовирни стени причинили потопа в Мизия
Снимка: архив Булфото

Скъсани язовирни стени са причинили потопа в Мизия на 1 август. Това заяви пред БНР кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Той обясни, че вече втори ден комисия, назначена от него, изследва обстойно язовирите и нейните изводи са потвърдили тази версия.

Единайсти ден от наводнението в Мизия бедствието в града продължава. Бавното отводняване, почистването на тинята, унищоженото имущество, удавените животни и боклуците, съсипаните домове и покъщнина, намаляващите хранителни запаси – това са част от проблемите, пред които са изправени властите и хората в Мизия.

Още по темата

Според изводите на комисията скъсана стена на яз. "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 язовира не е издържала на напора, смята комисията.

„Нямам обяснение за поведението на институциите. Всички разбрахме, че тази вода не може да е само от дъждовете. Наличието на големи риби - 14-15-килограмови шарани, едри толстолоби, те се отглеждат в язовирите“, обясни  Крушовенски.

По думите му комисията е направила снимков материал и той ще го предостави на вътрешните органи.

Скъсаните язовирни стени не са на територията на тяхната община, уточни кметът и допълни, че Мизия е водосбор на цялата област и най-ниската точка във Врачанско. Към това като се прибавят проливният дъжд и скъсаните язовирни стени се е стигнало до тежкото наводнение в началото на август.

По отношение на разрушаването на дигите кметът обясни, че те са държавна собственост и той е нямал право да ги разруши, затова е поискал разрешение от държавата.

"Самите собственици на земеделски имоти предпочетоха да залеят 4 хиляди дка добра реколта, за да спасят града, това поне успокои гражданите. Имаше видим ефект макар и малък, но това беше на фона на прииждащата река“, допълни Крушовенски.

„При положение че имаме скъсани стени на язовири и дигата нямаше да помогне. Тук беше мястото на държавата и нейните институции“, убеден е той.

Според областния управител на Враца инж. Венцислав Василев на територията на област Враца няма язовир с разрушена стена.

"Докладът ми е на бюрото от сряда. Ако има скъсана стена на язовир, не възразявам да отида на язовира още днес. Всяка пролет и всяка есен се създават комисии, които следят язовирите, дори на 20-и юли отново бях пратил комисия", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
До Патилан 3 преди 9 години
И така ни докараха до положението на 1 работник да се пада участък за поддръжка от дигите с дължина над 30-на км.Едни деятели на приватизацията харизаха на общините както собствеността, така и поддръжката на малките язовири. На местно ниво други тарикати решиха да припечелят от станалото като ги изпораздадоха на свои момчета под аренда за без пари. След което и 2-те страни набързо забравиха за договори, задължения и отговорности. А оттук до Мизия, Бисер, Цар Калоян е 1 проливен дъжд разстояние.
45
0
 
3
 
! Отговори
До Патилан 2 преди 9 години
От 12.5 млн дка обработваеми и поливни земи в края на 80-те, след 3 по-големи преструктурирания, към 2005-2006-та май бяха останали под или около 6.0 млн. След това не съм го следил. Другото се "бракуваше", както искаш го разбирай аз само ще припомня за прийомите по усвояването на тази суровина на бившия им директор на Христова възраст с часовник за 30-на бона, но в евро. Структурите на Водно стопанство по места - ония хора дето се грижеха дигите да са ОК, ударно се ликвидираха още през 1991-92.
44
0
 
3
 
! Отговори
До Патилан преди 9 години
Тук не си много прав! Напоителни системи взеха да ги забатачват още от 91-ва. Преди Найденов, цяла плеяада все видни "Оправители", с безхаберно-безотговорна закваска и комсомолски замах, прекрояваха и редуцираха активите (разбирай отводнително-напоителните полета и изградената инфраструктура от язовири, канали, помпени станции, диги...). Като започнеш от малоумията и реституционните лакомии в 3- и 5-членките: за да удовлетори всички претенции БГ трябваше и да има поне 3 пъти по-голяма територия!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре вижте сега когато са снимали гугъл стреет през 2012 какво е нивото на реката т.нар. "бара"и от тогава никой не е помисли какво ще стане при по сериосен валеж или испускане на язовири!???https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=43.688299,23.854407&spn=0.006494,0.013937&t=h&z=17&layer=c&cbll=43.688299,23.854407&panoid=VDyGOvyUgOt4okCUeoHgGg&cbp=12,270.09,,0,-1.45
42
3
 
0
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 9 години
ДАЛИ НЕ БЕШЕ МИРО МЪРШАТА ТОЗИ, КОЙТО ЗАКРИ НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ.... ПО ВРЕМЕТО НА" СОЦИАЛИЗЪМА " ДАЛИ ПЪК НЕ Е ВАЛЯЛО ДЪЖД....ТОТАЛНО ОПРОСТАЧВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА......ВИЖ КАКВИ *** Я УПРАВЛЯВАТ.....
41
0
 
6
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Рали1... ами довечера да чакаме репортажи... Колкото до цитата от 24-часа... прелее ли вода над ръба на стената, пораженията са страшни. Само лаик може да приравни бетонна стена на язовир и стена от уплътнена земна маса.
40
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Ние сме водосбор на цялата област и най-ниската точка на Врачанска област.Язовирните стени,които са скъсани,не са на територията на нашата община"-обясни Крушовенски"Областният управител на Враца и кметът на Борован отрекоха твърденията,че два язовира със скъсани стени са причинили наводнението в Мизия.""Областният управител на Враца инж.В. Василев категорично отрече на територията на областта да има язовир с разрушена стена,предаде БНР.Оплитат се в лъжи отново.Факт е,че града е под вода!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Според изводите на комисията скъсана стена на яз."Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 язовира не е издържала на напора, смята комисията..."Пак се вторачваме в очевидното и си оставаме на етап общи лакърдии. Виновните са ясни, но дали ще се докаже, въпрос на време, желание и... пари. Не са виновни язовирите, а хората!
38
0
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Според мен журналистите не са направили едно кръгче на региона, защото така им е казано! Да не душат какво става, а само да снимат града и хората! То е ясно, че за да дойде толкова вода трябва да има проблеми някъде по веригата! Телевизиите снимат и говорят това което им е разрешено! Свобода на словото в Бългаия не съществува!!!
37
0
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
То това си беше ясно още първия ден! Не може няколко метрова вълна да се получи от дъжда... А и бившите министри и какви ли не институции когато даваха изявления, че било от дъжда, според мен даже не са видяли на живо за какво иде реч! По телевизията и аз гледам.. Хората как се сдържат да не ги линчуват публично тея на язовирите.. Съсипаха живота на стотици хора..
36
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Днес-11 август,телевизионен екип и К.Николов,който отговаря за гражданската защита в Мизия,бяха на обиколка на язовирите по поречието на р.Скът.Край Борован екипът открил един от каскадните язовири -Стубел,на който част от земнатастена биласкъсанаи водата свободно изтичала през него."-24 часа."Установяваме,че всички язовири са преливали обилно,посочи Николов.По думите му,части от някои стени са разрушени,а огромните кратери показват,че са преливали много големи количества вода."
35
0
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До будали... още през 2009 министерството на Етем бе заличено. Бедствията и авариите бяха поверени на пожарната. Съкратени бяха спасителите и всичко легна на пожарникарите.
34
1
 
4
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... брей, че джурналя имаме... Как па една медия не отклони служебната си кола от Мизия, да обиколи поречието на река Скът... както и по-големите притоци... До сега щеше да е ясно има ли скъсани стени или не.
33
4
 
6
 
! Отговори
будали преди 9 години
Кой,кой закри през 2010 г.комисията по бедствия и аварии Защо никой не задава този въпрос на Б Борисов стига сте го жалили този мутренски управител Той носи най голямата вина след закриването на комисията вече няма никакъв контрол Жална ни майка ако пак го изберат за .....
32
3
 
4
 
! Отговори
РР преди 9 години
А тези язовири дето им се скъсали стените къде са? Защо не отиде някой да ги види и да ги снима?Или просто се носят слухове и се нагнетява напрежение.Ако просто са прелели това означава, че само водата в повече се е изляла, а тя така или иначе щеше да тече с и без язовир.А рибите може да са излезли от самото преливане.
31
0
 
4
 
! Отговори
КАПИТАЛИЗЪМ преди 9 години
в ДЕЙСТВИЕ. ТОВА Е ИСТИНСКОТО МУ ЛИЦЕ, А НЕ СА ВИЛИТЕ НА ПЪПКАТА НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ
30
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 9 години
Е то какво очаквате - селските микроязови да съберат води с дебита на Дунава ли. Сега ако искате разпнете стопаните на язовирите че стените на са издържали.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай стига бе! Сериозно ли, скъсаните стени са причината. И ся кво праим? Ще си прехвърляме вината, дали министерството на водите или на земеделието са виновни и ще разберем, че концесионерът е баба Гинка, която хал хабер си няма за какво става дума. Цацаров ще излезне да си развява булдоговите бузки и да обяснява, колко безкомпромисен ще бъде. И така до пролетта, когато се стопи снега и ПАК се наводним.
28
2
 
5
 
! Отговори
от село с любов преди 9 години
нека видим първо снимки на скъсаните стени, а не на шарани. Иначе само си лафим и предполагаме...
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайно време е да разберем,кои са държавните служби и хората в тях,които получават заплати за да следят състоянието на язовирите.Тези типове се спотайват ,но е време да влязат в затвора.Мутрите арендатори щом ги покриват ,а и продължават са влиятелни явно и закона не ги лови (за сега).