Пресякоха трафик на антики към Западна Европа, САЩ и Русия

При акцията на ДАНС са иззети оръжия, монети, бронзови предмети
3
Пресякоха трафик на антики към Западна Европа, САЩ и Русия
Снимка: ДАНС

Над 130 старинни оръжия са иззети в Шумен и Велико Търново при спецакция на ДАНС под ръководството на прокуратурата.

Операцията за пресичане на международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове, е проведена на 21 август.

При обиските на 7 адреса в двата града са иззети незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия, бойни нарезни карабини, пистолети от Втората световна война в много добро състояние, както и тежка картечница с муниции за нея, съобщиха от ДАНС.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието.

Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона.

Върху част от предметите, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Едно лице е задържано за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават.

Голямо количество археологически ценности е иззето и при акция в Софийско на 21 август.

На първокласен път 1-8 служители на сектор „Престъпления по пътищата“ към областната дирекция спрели за проверка лек автомобил „Ауди 80“, пътуващ към Сливница, съобщи пресцентърът на МВР.

Полицаите прегледали документите на автомобила и на водача и забелязали на предната дясна седалка на колата плик с четири обвити с тиксо пакета. Шофьорът не могъл да даде смислени обяснения за съдържанието им.

Веднага била уведомена дежурната част на областната дирекция и на място пристигнала оперативна група, която предприела оглед. При отварянето на пакетите станало ясно, че в тях има голямо количество антични предмети: фибули, токи, амулети, апликации, нитове за апликации, върхове от стрели, накити и части от тях, монети и др.

Изделията са иззети заедно с автомобила, а 48-годишният водач от Сливница е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на Софийската окръжна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Мале леле преди 9 години
тия се разчекнаха от пиар акции ми нали и те семейства хранят трябва да си заслужат заплатите
1
0
 
8
 
! Отговори
Дебелата Цаца преди 9 години
Виновни няма всички са невинни ще платят 100-200 лв гаранция и са свободни.