20 000 туристи са посетили нос Калиакра това лято

Природният и археологически резерват привлича българи и чужденци
1 сеп 2014 17:33,
1
20 000 туристи са посетили нос Калиакра това лято
Снимка: архив, Булфото

Около 20 000 туристи са посетили историческия нос Калиакра през това лято, отбелязвайки ръст с близо 30 на сто спрямо миналия сезон, съобщи за БТА директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева.

Природният и археологически резерват привлича българи и чужденци с живописните скали и с легендата за 40-те момичета, които се хвърлят в морската бездна, за да не бъдат потурчени.

Туристите най-често си правят снимки в самия край на двукилометровия клин, който се врязва навътре в морето, разказа директорът на музея.

Калиакра е мощен средновековен град, когато е столица на Добруджанското деспотство и владетелят й сече собствени монети. Сред най-ценните находки, пред които посетителите се спират в музея-пещера, е монета на деспот Добротица, посочи директорът на културния институт.

Сред най-посещаваните обекти в резервата са и параклисът на Свети Николай, съхранените крепостни стени, църкви, баня от римската епоха, паметникът на адмирал Ушаков, разгромил в залива турския флот през 1791 година.

Резерватът, който се простира върху площ от 687 декара, привлича туристите и с уникалната си природа. В скалите гнезди аристотелевият корморан, а в морето могат да се видят делфини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари