Шефът проверяваше постижима ли е норма от 100 мини на човек!

Работник от завода опроверга версията за нова технология
Обновена: 3 окт 2014 15:53 | 3 окт 2014 15:11, Веселина Йорданова
63
Шефът проверяваше постижима ли е норма от 100 мини на човек!
Снимка: БТА

Синът на собственика на завода в Горни Лом дошъл в него в злополучната сряда, за да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смяна. Това разказа пред БНР Емил Георгиев, работник в "Миджур", който се е спасил, защото бил първа смяна на фаталния 1 октомври.

Синът на собственика - 29-годишният Емил Митков, е един от 15-те загинали при взрива.

„Версията, която се тиражира, че при злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митков има някакви нови технологии, това е абсолютно несъстоятелна версия. Тези мини ги работим най-малко от две седмици“, заяви работникът.

Още по темата
По думите му максимумът, който бил постиган, е 1040 мини от 14 души.

Според Георгиев комплексна грешка е причинила трагедията - на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина.

Директорът на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова заяви, че трябва да стане ясно, и преди всичко на работодателите, че контролът започва в предприятието от тях и трябва да бъде ежечасен.

В повечето предприятия от тази категория съществуват много пропуски по отношение на организацията, коментира Михайлова.

Тя посочи и някои от нарушенията, констатирани от инспекцията, например, че в завода в Горни Лом не е имало определено длъжностно лице, което да отговаря за безопасността.

“Затова и следват нарушения, които говорят за това, че контролът е занижен, не казвам, че напълно отсъства. Нарушения, свързани с експлоатационните изисквания на сградите, друго нарушение, което определя не дотам свършената работа от работодателя, е липсата на обявени по подходящ начин инструкции за безопасна работа на работниците”, обясни шефът на Инспекцията по труда.

По думите на Михайлова в такива случаи Инспекцията по труда издава задължително предписание с кратък срок на изпълнение. Втората мярка, която се прилага, е да се спре дейността на работно място или дейността на цялото предприятие, ако съществува непосредствената опасност за живота и здравето на хората.

В Горни Лом такава непосредствена опасност за живота и здравето на хората не е констатирана, беше категорична Михайлова и представи аргументи защо Инспекцията по труда не е затворила завода.

“Мярката спиране може да се приложи само до отстраняване на нарушения. В момента, в който нарушението се отстрани, тя отпада като такава. Единствено дейността на предприятието може да бъде преустановена, ако на него му бъде отнето разрешението да произвежда взривни вещества или да ги утилизира. Отнемането на разрешение не е от компетентността на Главна инспекция по труда, а на органа, който го е издал. В момента, в който ние сме проверявали, този проблем не е съществувал”, посочи тя.

Михайлова заяви, че Инспекцията по труда е проверявала предприятието около 20 пъти за последните 5 години. През последната година проверките са три, като третата е по инициатива на служба КОС към МВР.

По думите й само два от съставените актове на „Миджур“ са потвърдени от съда. Четири са все още в процедура и четири са напълно отменени наказателни постановления.

“Моята преценка на актовете, които сме съставили, е, че те са законосъобразни и правилни. Има свързани с безопасността, има актове, наложени заради липса на правоспособност на определени работници, има за извънреден труд”, изтъкна Румяна Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taman si nauchih magareto da ne qde, i to vze, che umrq
42
2
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Гнусното *** е пукнало като мръсно куче!14 човека не умряха напразно!!!Вечна слава и признателност за тези 14 героя!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Ама че го измисли за предизборен лозунг! С твоята тиква ли го измисли? Гласувай си за Тиквата, ама защо набутваш Белене и Козлодуй?
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мене човек, който се навива да обезврежда мини за 250 кинта на месец просто е ***. Извинявам се за откровеността и Бог да ги прости, но за 250 лева ще нося куфари на гарата или ще мета шума по спирките, да си рискуваш живота за такива пари е грях пред Създателя.
39
0
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 9 години
Тия на петолъчката се опитаха със ЗPВ - лошо бате !Добpе че тия изpоди не са взели нещо от Метковец !Бог да ни пази !
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подкрепям 49.Освен това, няма ли международна правна институция, която да задължи гърците си обезвредят мините? Щом като са толкова опасни, редно е онзи, който ги е произвел, той да си ги разглобява!
37
0
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Нормата е била непостижима от работниците, това е правено за оправдание на ниските надници. От друга страна, работниците са работили припряно гонейки нормата, а с тези боеприпаси така не трябва. Аз не знам в тези масонски ложи на какво ги учат, но би трябвало да знаят, че алчността не е добродетел! Алчността на собственика масон е истинската причина за тази трагедия!
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЪРТИЯ АЛЧНИК , ТАКА НАРЕЧЕН РАБОТОДАТЕЛ , ДА ИЗЛИЖИ ВСИЧКИ ХОРА В ЗАТВОРА , АЛЧНОСТА НЯМА КРАЙ , А ТЯХНАТА БЕЗ КРАЙ , ЗА 240 ЛВ, ГРЕХОТА
35
3
 
18
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Червените кхмери си раздадоха всички държавни предприятия на тяхни човечета и затова командват от 25 години преход!!! Източиха всички държавни фирми дори и в Енергетиката как може АЕЦ да е на загуба това е крадено крадено с обществени поръчки и сега трябва да работим за без пари по 16 часа на ден за да може синчето на Първанов да кара ферари или ламборджини. Нямам думи сега като загубиха власта пак спряха парите и почнаха да уволняват хора.!!!Затвор и да плаща докато е "жив" на убитите!!!
34
0
 
34
 
! Отговори
Dimo преди 9 години
Общата отговорност = безотговорност. Тоя народ си отива и не разбирам как мислещите хора не се втрещяват от "перспективите" пред нас. Отиваме си, като култура, нация и самосъзнание , отиваме си демографски.... Аз обаче няма да се махна от тук , ще се боря да оцелявам, ще възпитам децата си ако трябва и като върли шовинисти, но няма да ги направя глобални ***. Мислете с главите си хора, мислете и анализирайте.
33
0
 
28
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
и сега инж.-а листнат в списъците с жертвите като първи разбра ли най-сетне дали е постижима нормата от 100 мини на човек? ами разбрал е, ама кел файда. в момента в който го е разбрал и *** му е бил на лицето от ударната вълна.
32
3
 
12
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Киев. Президентът на Украйна Порошенко е взел решение да подпише закона за лустрацията. Това съобщи в Туитър говорителят на президента Святослав Цеголко, предаде агенция УНИАН.Порошенко: Взех решение да подпиша закона. Лустрация ще има! Държавният апарат ще бъде прочистен от агентите на КГБ и върхушката на Партия на регионите, се казва в съобщението на говорителя.ETO KAK !
31
0
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е, напечелили са се, и синът и бащата! Жалко обаче за загиналите хора, работили за жълти стотинки!
30
0
 
14
 
! Отговори
КИМ БОЙК ИР СЕН преди 9 години
ТОВА НЕ СА МОДЕРНИ МИНИ..ИЛИ ИЛИ ПЪК ''КЛЕИМОР''.ТОВА СА ПО-ОСТАРЕЛИ ПРОТИВО-ПЕХОТНИ...ТОЕСТ ,ТЕ СА СРЕЩУ АРМЕИСКО СУХОПЪТНО НАСТЪПЛНИЕ НА ЖИВИ ВОИНИЦИ. ЗАЩОТО ИМА И ПРОТИВОТАНКОВИ МИНИ.А ТЕЗИ ГРЪЦКИТЕ, ИМА И ДОСТА ''СКАЧАЩИ'', ТОЕСТ НАПРАВЕНИ НЕ ДА ОСАКАТЯТ КРАКА..АМИ НАПРАВО ДА ТА УБИЯТ НА МЯСТО.ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СА ОБЩО МИНИТЕ ОТ ГЪРЦИЯ ПО ДОГОВОР С ТАЗИ ФИРМА - 1 МИЛИОН И 600 000 !!! В ТОЯ ЦЕХ САИ В МОМЕНТА ИМА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МИНИ ПО КОРИТОТО НА МАРИЦА НА ГРЪКО-ТУРСКАТА РЕЧНА ГРАНИЦА
29
1
 
30
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Само българин може да си заложи главата за 10 лева надник.По-зле сме от Бангладеш и от Сомалия!
28
1
 
29
 
! Отговори
L. преди 9 години
Отдавна си правя статистика колко производства са затрити от синчета на разни новобогаташи.Бас държа, че въпросното синче хабер си е нямало как да вдигне производителността с 60%.Навсякъде това се прави с нови методи и нови машини. Тук най-вероятно синчето се е появило вкиснато в цеха, изнервило е работниците - грешка - искра и бум.Защо новите чорбаджии толкова си мислят, че всички ги крадат и не възлагат управлението на фабриките си на професионалисти?!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мините,ако бяха заложени на границата с турците хората щяха да са живи и нямаше да даваме луди пари за изхранване и размножаване на незаконни тарикати.
26
1
 
28
 
! Отговори
666 преди 9 години
САМО СА ЕДНА ГОДИНА ТРИ ОТ НАПИСАНИТЕ АКТОВЕ ПАДАТ В СЪДА ЗАРАДИ ПРОЦЕСУАЛНИ ПРОПОСКИ.ТОЕСТ ГОСПОЖАТА ВЗИМА ЗАПЛАТИ ЗА ДА КОНТРОЛИРА А НЕ МОЖЕ ЕДИН АКТ ДА НАПИШЕ.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да кажат от инспекцията колко пари взеха,да кажат.И как така нямат отговорник по БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА като това е задължително по закон.И да със сигурност вече няма опасност за работещите там.Ето така функционират нашите институции.Вземаме пари лигавим се със собственика подиграваме с работниците и се молим да няма злополуки.Защоото и да се случи виновни няма да има.Нито инспекцията по труда ще носи отговорност нито пък собственика.
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти от къде знаеш какво са използвали. Може и флексове. Друг е въпроса - защо полицаите са контролиращи на всички боеприпаси. Кво ти разбира една полицайка седнала на бюро от мини или снаряди за град, след като полицията не ги използва?!?!? То си е цяла наука и хората за тая наука са определено други. И с какъв акъл КОС издава разрешителни цели тирове с монтирани взриватели да се разхождат из България?!?!?! Тези в ред ли са?!?!?!