Види ли кадри от училището си, Ана-Мария изпада в истерия!

На протест родители поискаха наказания, ако има виновни за случая
Обновена: 10 окт 2014 14:28 | 10 окт 2014 13:52,
65
Види ли кадри от училището си, Ана-Мария изпада в истерия!
Протестът в Пловдив Снимка: БТА

Родители протестираха в София и Пловдив в подкрепа на малката Ана-Мария. Историята на 13-годишното дете, болно от аутизъм, накара десетки майки да се съберат пред просветното министерство и да поискат справедливост.

Още по темата

Когато гледаме новини и предавания, при всички кадри на Четвърто помощно училище в София, Ана-Мария се сковава и изпада в истерия, разказа днес пред журналисти майката на Ана-Мария - Радосвета Симеонова, на протеста пред Министерството на образованието и науката.

В началото на седмицата майката на момичето подаде сигнал, че то е станало жертва на сексуално насилие в Четвърто помощно училище в София. От учебното заведение обаче отричат. Прокуратурата, министерството на образованието и други институции започнаха проверка на случая.

Вчера детето видя снимка на училището, веднага сви юмруците си и започна да трепери, разказа и бабата на Ана-Мария. Възрастната жена добави, че след това момичето е започнало да крещи и е изпаднало в нервен срив.

На протеста в София родителите поискаха, ако има виновни, те да бъдат разкрити и наказани, съобщи БТА. Те издигнаха плакат с въпроса: "Докога институциите ще прикриват насилието над деца?". При подобни случаи те трябва да реагират веднага, коментира  Петя Гатева, която е майка на дете с аутизъм.

Досега психолог не е разговарял с Ана-Мария, защото от различни институции ме убеждаваха, че така може да се наруши процесът на разкриване на извършителя, каза Радосвета Симеонова, попитана от журналисти дали вече е завела момичето на медицински преглед и на психолог. Майката съобщи, че вчера е давала показания по случая в Шесто РПУ в София.

Десетки майки на деца аутисти се събраха и в Пловдив. Те настояха за дисциплинарно уволнение на директора на столичното училище и честно разследване на случая, без протекционизъм от страна на МОН. Родителите поискаха и безопасна учебна среда. Те издигнаха лозунги с надписи: „Ние вярваме на Ана-Мария”, „Кой свали бельото на Ана Мария?”, съобщи „Фокус“.

Някои от протестиращите разказаха, че ежедневно се срещат с прояви на дискриминация към децата им и настояха за поставянето на камери в училищата.

„Посегнато е на невинно дете, време е институциите да заработят адекватно”, призоваха още родителите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Вижте повече видеа от България в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Даниела преди 9 години
До кога ще занимават обществото с неща, в които можем и да се съмняваме. Родителите ни разказват разни случки, гостуват къде ли не и ни карат да страдаме. Сигурно обаче знаят, че с такива деца най-добре говорят психолози и психиатри. Със сигурност това дете си има и личен психиатър. Ако наистина се случи нещо такова той е първия човек, с когото трябва да се срещне детето. Само психиатър знае как да попита и извлече информация от такова дете.
54
0
 
4
 
! Отговори
4-то ПУ преди 9 години
4-то помощно училище търси спешно специалисти- с висше образование и поне 2 годишна специализация , по психология и специална педагогика. Стартова работна заплата- 480 лева преди данъчно-осигурително облагане.На интервюто ще бъдат допуснати само предварително избрани кандидати, защото очакваме наплив .
53
6
 
5
 
! Отговори
Аман от безхаберие преди 9 години
Най-големите врънканици, тука драскулничат онези безхаберни родители, които искат другите да полагат грижи за болното им дете, по тяхна лична вина на поведение преди и след брака. От вашите безхаберия към бъдещето, резултатът е нещастно детенце, което плаща вината на собствените си родители. Колко млади майки пушат над бебешката количка; зарязват детето си на сланцето и с цигара, кафе и джи ес ем, отнесени от реалноста, прекарват времето си; Това което виждам е едно безобразно поведение.
52
8
 
2
 
! Отговори
Затъпели родители преди 9 години
Калпави родители, яли, пили, живяли си животеца, пъс после се чудят откъде им е злото. На възраст съм, но ако бях млад, никога за БЪЛГАРКА не бих се оженил. От Джи Ес Емите - оглупени; от алкохола и наркотиците - затъпени; от цигарите - болни дробове; от голотиите - слаба детеродна функционалност; от алчноста към парите - семейно безхаберие. Какво поколение искате - здраво или болно. Щастлив дом със здраво дете или вечни мрънкания за помощ за лечение на болното дете. 300 хиляди бездетни.
51
3
 
2
 
! Отговори
факти преди 9 години
Фактите,които видях:момичето е било съблечено поне от кръста нагоре и после облечена само блузата наопаки.И да не е направено от учител/възпитател,ако училището е поело задължение учениците да са постоянно пред очите на педагог-не го е спазило.Има разминаване на очакванията на родителите(подхранени от рекламата )и действителността в училището,въпреки доброто финансиране в настоящия момент. Не се видя в началото съпричастие и човещина към детето и родителите,от самото училище и досега.
50
3
 
16
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
УВАЖАЕМИ ХОРА! И ВСЕ ПАК ТОВА Е ДЕТЕ И ТО БОЛНО. ПОМИСЛЕТЕ СИ САМО , АКО ТОВА ДЕТЕ Е ВАШЕ, КАК БИХТЕ РЕАГИРАЛИ ?! ВСЕКИ РОДИТЕЛ Е ДЛЪЖЕН ДА ЗАЩИТАВА ДЕТЕТО СИ. ТАКИВА ДЕЦА СЕ ОТГЛЕЖДАТ МНОГО ТРУДНО С МНОГО ОБГРИЖВАНЕ , МНОГО ПАРИ И МНОГО ВРЕМЕ. МОЛЕТЕ СЕ ДА НЯМАТЕ БОЛНО ДЕТЕНЦЕ В СЕМЕЙСТВОТО СИ.ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ НЕЩО ОТРИЦАТЕЛНО - ПОМИСЛЕТЕ.
49
14
 
8
 
! Отговори
Един преди 9 години
То половината деца като си видят училището изпадат в истерия!
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас винаги се чака да се види дали има обществен отзвук преди да се почне нещо.Една година протести им притапиха и от от това страха. Вече казваш, че "тия са платени" и си айляк.
47
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Хубаво ще е, ако прокуратурата по-бързо се задвижи и разясни случая. Има записи от видеокамери, има много хора, които могат да бъдат разпитани. Не съм много сигурен, но май казаха по телевизията, че това не е първият случай с подобно оплакване в това училище.
46
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Там някакъв си си присвоява ника ми, под който пиша тук от години.Принципно би трябвало в училище към дете аутист да има прикрепен специален педагог, но в България тези неща стават бавно и трудно. Второ, има разлика между едно дете и друго дете с аутизъм. На някои за съжаление не може да се помогне, но на други може.Много ме съмнява, че в това училище учителите са на ниво, както и организацията на работата им и за това говори факта, че с еопитват да прикрият случая.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РеалистНе си реалист...само в БГ ли има такива деца. задай си въпроса какъв е подхода към тези деца? С агресия и сила а не с други по-цивилизовани методи. Много от децата могат да бъдат в нормални училища, с преподавател до тях в нормален клас. Но има голям отпор от страна на основните учители, защото те не искат друг преподавател да влиза и часовете им, но така е по света в крайна сметка и това е интеграцията. Тези у-ща са неадекватни на времето в което живеем.
44
9
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
осега психолог не е разговарял с Ана-Мария, защото от различни институции ме убеждаваха, че така може да се наруши процесът на разкриване на извършителя, каза Радосвета Симеонова, попитана от журналисти дали вече е завела момичето на медицински преглед и на психолог.ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО ОПРАВДАНИЕ НА МАЙКАТА ЗАТОВА ,ЧЕ НЕ Е ЗАВЕЛА ДЕТЕТО НА ПСИХОЛОГ ИЛИ ПСИХИАТЪР ! ИМА НЕЩО ГНИЛО В ТАЗИ РАБОТА !
43
10
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
На същият този анонимник ще кажа, че ако нещо не им харесва на тези от снимката и на онези по телевизията да се сиктердосват по най бързия начин и да се грижат сами за специалните си деца или да плащат на специални специалисти като вас и тогава да рахатясат и да са доволни.
42
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Значи аутизма може да е в различна форма или по-просто казано по-лека форма, по-тежка форма и т.н. Ако е в тежка форма никакво училище няма да помогне, но при по-леки форми, детето може да ходи на нормално училище с останалите деца и много често тези деца са си доста умни, без да са с Аспергер.
41
4
 
8
 
! Отговори
Vassago17 преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯPojelavan da se sluchi na tvoeto dete,da te vidq togava na kolko kompetenten shte mi se pravish!Trqbva da se razbere imeto na izverga i da go linchuvame!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гурбетчия/антимутра - изобщо не си в час. Пишеш глупости!Знак го, защото за мое съжаление около мен имам 4 деца с аутизъм и доста понаучих по въпроса.
39
9
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Анонимният специалист по аутизъм работил ли е някога с аутисти да попитам така помежду другото? За 500лв. на месец., бърсали ли сте им лигите, ами ***, да са ви забивали плесник докато ви гледат с празен поглед, а в столовата да са ви изсипвали супата върху дрехите, Ако сте жена да са ви преследвали в коридора за да ви хване някой разгоне пубертет за гърдите. А мастурбирали ли са през време на уроците. Защото тези хора, които вие обвинявате в бездушие със всичкото това се занимават.
38
10
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Абсолютно задължение е на учителките да проверяват дали са се омочали тези деца особено ако смърдят!!!
37
10
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименАБЕ КАТО ЗНАЕШ МНОГО ЗА ТАЗИ БОЛЕСТ КАК СИ СКЛОНЕН ДА ВЯРВАШ НА ТВЪРДЕНИЯТА НА ЕДНО ПСИХИЧНО БОЛНО ДЕТЕ ,КОЕТО ЖИВЕЕ В СВОЙ СВЯТ СЪС СВОИТЕ НЕЛОГИЧНИ ФАНТАЗИИ ?! НО ВЪПРЕКИ ТОВА ,АКО НЕ ПСИХОЛОГ ,ТО ПСИХИАТЪР МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ДАЛИ ЛЪЖЕ ! ОСТАВИ ТОВА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ,А НЕДЕЙ ДА ТЪЛКУВАШ КОЙ КАКВО ЗНАЕЛ ЗА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ !
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При този слчуай трябва да има наказания даже и да няма сексуално посегателство. Институциите, които е трябвало да се задвижат след сигнала на родителите и да проверят какво е станало, досега само се опитваха да потулят случая. Много е вероятно версията на родителите да се окаже истина - все пак те най-добре познават детето си. Много е вероятно в България да няма психолози и други специалисти, които да помогнат в този случай. Доста назад сме при случаите на аутизъм в България. Специалисти има, но