Капанът на Беклемето в разказ

Бедстващите описват преживяното като апокалипсис
26 окт 2014 17:28,
46
Капанът на Беклемето в разказ
Снимка: Dnes.bg

25 човека, сред тях и едно дете, бедстваха цяло денонощие в прохода Троян-Кърнаре. Автомобилите им бяха затрупани от метър и половина сняг и те се оказаха в снежен капан заради минусовите темпаратури и дълбоките преспи. От пожарната описаха случилото се като апокалипсис.

„Беше страшно, изживяхме истински ужас 12 часа в снега, намирахме се на два километра под върха и нищо не можехме да направим, мислих, че умираме”, разказа през сълзи пред Dnes.bg Катя Цокова от Плевен.

Бедстващите твърдят, че е нямало табели, които да ги предупредят за затворения проход от южната страна.

„Питахме шофьора на един снегорин дали да продължим и той каза давайте, по-късно не можехме нито да продължим напред, нито да се върнем”, разказва Мариян, който е един от бедстващите под Беклемето.

В евакуацията участваха предимно служители на местното звено по пожарната и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Автомобилите на хората бяха вадени от дълбоките преспи с помощта на специализирана техника, а фадрома ринеше снега.

В капана попадат и три автобуса, два от които с деца, но те са освободени по-бързо от колите. Над 100 дървета са паднали на пътното платно.

„Покрай пътя е сякаш апокалипсис – половината дървета са паднали, другите са счупени от бурята, поискахме допълнителна помощ от министерството на отбраната, бяха отпуснати два верижни влекача, два джипа с висока проходимост, имахме налични и два снегорина, но единият се повреди”, съобщи началникът на карловската пожарна Атанас Николов.

В евакуацията участваха предимно служители на местното звено на пожарната и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Автомобилите на хората бяха вадени от дълбоките преспи с помощта на специализирана техника, а фадрома ринеше снега.

Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков твърди, че един от закъсалите е обвинявал държавата за състоянието на пътя.

„Той се държа арогантно и тръгна да обвинява, че държавата е виновна, какво е виновна държавата, всички бяхме на пътя да помагаме, колите не е трябвало да навлизат в прохода”, твърди генералът.

17 военни взеха участие в спасителната акция, като дейностите по разчистването на прохода продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чест им прави на хората от пожарната и военните , че са помагали. Хич не им е било лесно. Но този проход наистина е много коварен и трябвало просто да го затворят.
9
5
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Който не е закъсвал с кола при заледен и заснежен път,той...нищо не знае.На мен това се случи преди 20-тина години на пътя Обзор за Слънчев Бряг,преди село Баня в началото на ноември.Виелицата беше свирепа,снеговалежът плътен,а пътят заледен и заснежен.Километър преди Баня спрях,защото този преди мен спря.След това чаках часове,да ме закачи колесен трактор.Той ми изправи косите,караше като луд,а пелената сняг бе...непрогледна и не виждах пътя.След този случай,не тръгвам,ако времето е на кантар.
8
2
 
44
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименНапълно вярно!Едно време Троян-Кърнаре се затваряше в началото на октомври и се отваряше в края на април!Имало е защо!Тука не е Швейцария,та приходите да избиват разходите по зимна поддръжка на тоя проход!И който си мисли,че с химикали и постоянно минаване на снегорини може да се държи постоянно отворено Беклемето-съвсем не е в час.
7
1
 
35
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Обикновено "простите хора" се вслушват в това, което се говори по радио, телевизия и пр. Тука работата опира до гордостта и безпардонността на" много умните, и можещи, и с връзки" хора. За тях ще се" погрижат" всички депутати, министри, генерали, хеликоптери и прочие. Такива *** трябва да си плащат всички разходи по спасяването им втори път ще си помислят дали ще тръгнат праз Беклемето зиме!!!
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беклемето е най-високият проход на Балканския полуостров.Много е коварен.При хубаво време е приятно да се пътува през него,защото гледките са невероятни.Но при лоши атмосферни условия вкарва пътуващите в капани.Който ще го минава,първо да слуша прогнозата за времето,особено за периода от октомври,та чак до средата на май.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой каквото си направи, друг не може да му го направи... Всеки втори в тази държава има самочувствие без покритие и затова не може да се измъкнем от тинята... Като се почне от главата и се стигне до опашката на рибата все е вмирисано на ***...
4
1
 
46
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Троян Кърнаре прохода не се чисти той се затваря за целия зимен сезон!
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В останалият свят може и да се чисти и да се носи чай и закуски на тези които са останали в задръстването факт но в останалият свят хората си купуват зимни гуми и вериги а институциите се проверяват дали си вършат работата от други такива. При нас всеки си бичи с летните гуми и чака да му изчистят. Някой някога да е чул някой в Япония ако чуе сигнал за цунами да не отиде да се скрие на подходящите места? Или във щатите когато засвири сирената за торнадо.. Само при нас всички скачат срещу с-мата.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка година има изненада кога ще дойде снега винаги изненадани се оказват институциите. Всяка година обаче точно прохода Троян Кърнаре е затворен при това не случайно от началото на зимата до пролетта. И всяка година има хора, които решават, че природата ще се смили над тях и няма нито да вали нито да ги затрупа. Хора МИСЛЕТЕ с главите си преди да тръгнете особено по такива места. Подготвяйте се за зимни условия защото в борбата с природата до сега нито един човек не е спечелил а и никога няма!
1
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТ 3 ДНИ МЕДИИТЕ ТРЪБЯТ ЧЕ СЕ ОЧАКВА ЖЕСТОКО ВРЕМЕ. ДАЖЕ ОБЯВИХА ЗА ТЕЗИ РАЙОНИ КОД ЧЕРВЕНО АМА КОЙ ДА ЧУЕ? ТО НА *** ЧОВЕК НИЩО НЕ МУ ПРЕЧИ. НИ АКЪЛ НИ ОБРАЗОВАНИЕ. ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМЕ ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НИ Е СКАПАНА. АМИ ЕТО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА. ЛУДИ КОЛКОТО ИСКАТЕ.