Вторият по големина храм в България се руши

За ремонта на "Св. Димитър" във Видин са нужни 250 000 лева
13 ное 2014 08:25, Александър Попов
23
Вторият по големина храм в България се руши
Снимка: Булфото, архив

Вторият по големина храм в България - "Св. Димитър" във Видин е опасен - шест от куполите му се рушат, а за ремонт са необходими близо 250 000 лева, алармира пред БТА Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и председател на катедралата.

Храмът "Свети Димитър" е строен е преди близо 120 години, но основен ремонт досега не му е правен. Силно напукани от времето са шест от общо деветте купола на храма, като два от тях са най-застрашени от срутване, разказа епископът.

В югозападната част на залата има много сериозна опасност от срутване. Падналите тази пролет и лято проливни дъждове допълнително са увредили конструкцията на куполите. Течовете от покрива са многобройни, а в най-тежко засегнатите участъци са зейнали огромни фуги и цепнатините се виждат с просто око отвътре в храма. На места пукнатините са толкова големи, че могат да се видят тухлите, с които е градена църквата.

Частичен ремонт на храма е правен по проекта "Красива България" през 2006-2007 г., когато е пребоядисана само фасадата му. След това са се появили още повреди по покривната конструкция на храма и по стените. Била е премахната голяма част от медната ламарина, която е покривала куполите и е била заменена с обикновена, а на места дори не е била сложена, са констатирали свещениците от храма.

Епископ Поликарп уточни, че точният разчет за спешните и неотложни ремонтни дейности на засегнатите куполи и подмяна на ламарината и на част от покрива ще струва 239 122 лв., които свещениците се надяват да се отпуснат от държавата.

Ръководството на храма е ограничило достъпа под най-опасния, страничен десен купол. В Светата митрополия дори обсъждали преди време възможността храмът да бъде затворен за достъп на поклонници и туристи. Надделяло е мнението църквата да не се затваря, а само да се ограничат със сигнална лента опасните места, допълни епископ Поликарп.

Във Видин обмислят да създадат инициативен комитет за набиране на средства за спасяването на храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Войната на таралежит преди 9 години
"Две петлета се скарали,пред поповата врата,поп-излез,зъл и им казал:"Иж-миш,ти мижиш!""...Akt16 ша стане Akt17. Честито бръснене!
17
0
 
2
 
! Отговори
GLUPAK преди 9 години
ЮЛИ ПЕТРОВ КЪДЕ СИ БЕ *** ИЗКАЖИ СЕ СЕЛЯНИН
16
2
 
0
 
! Отговори
Нафърфорий преди 9 години
Няма страшно. Бойко Борисов веднага ще дари държавни пари, колкото трябва. После ще дойде да пререже лентичката точно преди президентските избори.Аз съм ПРОТИВ да се отпускат пари от държавния бюджет на религиозни общности извън субсидията. Отделен въпрос е, че и субсидия не трябва да има. Има енория, има вярващи, миряни, има местен бизнес. Който има желание да дарява.
15
0
 
2
 
! Отговори
ру преди 9 години
До АзимовПсалом 13 Рече безумец в сърце си: няма Бог. Развратиха се човеците, извършиха гнусни дела; няма кой да прави добро.2. Господ от небесата с внимание погледна към синовете човешки, за да види, има ли кой да разбира, да търси Бога.3. Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма нито един.4. Нима не ще се вразумят всички, които вършат беззаконие, които тъй изпояждат народа ми, както ядат хляб, и които не призовават Господа?5. Там ще се уплашат те от страх, (дето няма страх,) защото Бог е в рода на праведните.6. Вие се подиграхте с ми
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А и по проекта Красива България откраднали медната ламарина и сложили обикновена! Браво, бе!А поповете сега ли го забелязахте?И защо боядисвате фасада, като има нужда от основен ремонт?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са другарите от чавдар да го оправят, една бомба е достатъчна
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
две от новите возила на депутатите и ето ти ремонта е готовно отново държавата ще си затвори очитесрамота на народа му остана единствено вярата и нея искат да рушат
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веждичката да вземе да помогне, за какво му е тази глупост български Лувър?
10
7
 
0
 
! Отговори
вярващ в Тангра преди 9 години
Тия християни във форума уж много вярващи и мислещи за доброто на България. Ами тогава да дават дарения и да си спасяват храмовете сами със собственни пари, както е било навремето и е имало някакви достоини християни, а не като днешните *** псевдо-вярващи дето не биха дали и лев за дарения за църквите им. Кво реват по форумите. Да се оправят сами с църквите си. Мислят си че някой им е длъжен да им дава милостиня като вярват в Исус. България не ви е длъжна, а вие сте задължени пред нея.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, а джамията в Шумен се ремонтира и се водят курсове по религиозно обучение.
8
2
 
15
 
! Отговори
Лилия преди 9 години
Нека,нека се руши...Нали има джамии...ПОЗОР! Все нямало пари....Ама пари има да вкарат Парис Хилтън и Памела Андерсън в Биг Брадър,нали?Парички има да купуват турски сериали,нали? За всичко,което ни се случва днес,сме си виновни само ние,българите!
7
4
 
1
 
! Отговори
турчин преди 9 години
до 8 празната главакой те пита тебе кой си.ти не си полезен за себе си
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ПОПЧЕТАТА ДА СИ ПРОДАДАТ РОЛЕКСИТЕ И КАДИЛАЦИТЕ И ДА НАПРАВЯТ РЕМОНТА.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте сметка за набиране на средства
4
6
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
До Анонименджамиите не се строят с държавни пари ,не се строят също с парите на сараите,А С НАРОДНИ ПАРИ.И вие отделете от семейния бюджет 100 лева за такива цели,без да завиждате кой какво прави.А важното как го прави
3
7
 
0
 
! Отговори
Въпросче преди 9 години
Църквите като цяло са празни , последния път като отидох на неделна служба бяхме 20-тина от които аз и още 2ма под 30 , така че не ревете , и последните години се построиха прекалено много за малката употреба, дето им даваме... не се правете на ощипани
2
0
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Третата по височина в България,след "Ал.Невски и Варненската катедрала!Паметник на културата от национално значение!И пари за такива паметници -НЯМАМЕ !?Паметник на безразличието,тъпотата и духовния мрак,в който тънем ще трябва да си издигнем!!!
1
12
 
6
 
! Отговори
Азимов преди 9 години
Християнството не прави изключение и като всички останали религии е чисто и просто едно суеверие. Узаконено, организирано и институциализирано суеверие.Ако обществото ни беше наистина цивилизовано, отдавна да беше инкриминирало религиите. Защото те практически се занимават с измама. Извършване на непотребни шамански ритуали по ценоразпис. Търговска дейност.Разумни и мислещи хора, бягайте далеч от всякакви суеверия, включая всякакви религии.