Откриха ценен ръкопис от 18 в. в Троянския манастир

Книгата е предадена на Националния музей, за да бъде обработена
Обновена: 21 ное 2014 17:40 | 21 ное 2014 17:40,
6
Откриха ценен ръкопис от 18 в. в Троянския манастир
Снимка: архив Булфото

В Троянския манастир е открит ценен ръкопис от 18-и век. Това съобщи игуменът на Светата обител дядо Сионий пред БТА.

По думите му на книгата пише Йоан Дамаскин. Тя е намерена на 15 ноември  при разчистването на една от стаите на западното крило на манастира.

Още по темата
На нея е разчетена годината 1745-а. По думите на дядо Сионий книгата съдържа около 200 страници. Началните обаче са загубени и в момента ръкописът е от 175 страници.

Той е и богато илюстриран, става ясно от думите на дядо Сионий.

"Книгата дамаскин съдържа поучения от православния светоотечески мир. В нея са поместени поученията на Свети Йоан Дамаскин и  други богоносни отци”, каза още игуменът. Той разказа и че обикновено тези дамаскини са използвани  като четива  както в манастирската трапезария, така и по време  на църковните всенощни бдения в храма. Служели са и за лична употреба за монасите и просветените християни.

Книгата е предадена в Националния музей, за да бъде, по думите на дядо Сионий, прочистена от вредители, които могат да я наранят или да унищожат. След това ръкописът ще бъде поставен в манастирския  музей, за да стане достояние на посетителите му.

Дядо Сионий смята, че книгата е писана от образован монах, тъй като на нея не е разчетен автор, а по това време е било практика да се преписват такива книги.

При разчистването на манастира са намерени и много старинни  предмети - бакърени съдове, книги и други ценни неща, които са  били захвърлени, затрупани и забравени през годините. Част от тях също ще бъдат изложени в музея на манастира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
селяк преди 9 години
ако го е намерил *** да знаете че вече е продадено , на това са способни само.номер 3 -недей да питаш неудобни въпроси че отговори няма .
3
11
 
6
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
Ами как така турците не са го открили този манастир навремето и не го опожарили, и не са заклали всички християни? Цъ цъ цъ ... баси и кьоравите турци! Или пък някой яко лъже като български "историк" с фантасмагорията за "турско робство".
2
0
 
8
 
! Отговори
Агент преди 9 години
Хубаво е че, да запазим историята тя ще ни помогне да прогледнем хубаво е човек да вижда
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Текста веднага да бъде коригиран и цензуриран според новите изисквания на ЕС! Спешно да се потърсят кирливите ризи на автора ако е споменал "турско робство" , а не "турско присъствие"! Ако съдържанието описва насилие и издевателства над българското население, нека превода да се определи за нищожен и да се потърси друг преводач от Турция!