Червеният код за Тунджа остава в сила, очаква се нова вълна

МОСВ: Критичните участъци са при градовете Ямбол и Елхово
Обновена: 6 дек 2014 10:24 | 6 дек 2014 10:22, Анисия Иванова
5
Червеният код за Тунджа остава в сила, очаква се нова вълна
Снимка БТА

Остава в сила червенията код - тревога за Тунджа при Елхово. От МОСМ предупреждават, че особено внимание трябва да се обърне на Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир "Жребчево", се очаква нова вълна (около 30 см), като в Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати днес, а в Елхово утре.

В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката.

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали в цялата страна. По-значителни ще са валежите в Централна България. Очакваните количества в Източна и Западна България ще са 3-10 л/кв.м, в югозападните райони до 15 л/кв.м, в Централна България - 10-25л/кв.м.

През нощта срещу неделя повече ще вали в източната половина от страната – между 5-15 л/кв.м, в западната количествата ще са от 0-1 л/кв.м до 7-8 л/кв.м.

В неделя също ще превалява, но по-слабо, ще има нови количества валежи в Югозападна България - 3-10 л/кв.м, в останалата част от страната - 0-5 л/кв.м.

На база прогнозираните валежи днес се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България в Дунавския басейн – водосборите на реките Янтра – долно течение; Русенски Лом – долно течение.

В Черноморския басейн – водосборите на реките Добруджанските реки; Провадийска – долно течение; Камчия – средно и долно течение; Луда Камчия – средно и долно течение; Двойница; Айтоска; Ахелой; Средецка – горно течение; Факийска – целия водосбор.

В Източнобеломорския басейн – водосборите на реките Тунджа;  Марица – постенно ще продължи да се понижава.

В Западнобеломорския басейн – водосборите на реките Места – целия басейн; Струма – целия басейн.

Възможни са внезапни наводнения. Оперативното звено към МОСВ продължава да е активирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Идеоти преди 9 години
нация от пълни *** сме, всички до един щом седмица преди прогнозата за големи дъждове не си мръднахме пръста. Медиите също имат своята вина, вместо някой и друг репортаж или статия с критично съдържание и припомняне за случилото и възможното предстоящо, те също седят и чакат да се хранят от черната съдба на хората... Много тъжна гледа сме...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо на язовир Жребчево не са намалили нивото в края на лятото и началото на есента, а чакат да започнат дъждовете и тогава го изпускат да наводнят хората.
1
2
 
29
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Продължавайте другари поголовната сеч на дървета и ги изнасяйте в Турция . Заварявайте преливниците на язовирите за да не изпуснете рибата . Това е причината за всички наводнения , а не дъждовете . Дъжд и сняг е имало и ще има , но такива *** като нашите другари никога не е имало .