Спасиха от студ и глад бременна бежанка

Четири дни и нощи сирийката е скитала в гората
10 дек 2014 15:12,
74
Спасиха от студ и глад бременна бежанка
Бежанката заедно с д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение. Снимка: МБАЛ Бургас

Изтощена от студ и глад сирийска бежанка в напреднала бременност намери спасение в МБАЛ-Бургас. Жената е докарана направо от граничната бразда в неделя вечерта. Тя е била с контракции, с опасност от преждевременно раждане, съобщават от болничното заведение.

Четири дни и нощи 24-годишната Бариван Хасан е скитала в гората в дъжда и студа. Приета е в болницата мокра до кости, само с дрехите на гърба си. Заедно с нея границата пресякъл съпругът й и трите им малки деца, както и още 15-ина бежанци.
 
„Имаше опасност от преждевременно раждане, която е овладяна. Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре.  Призовавам „Гранична полиция“ и Агенцията за бежанците тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава“, каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. 

„България е страна, която е помагала на много бежанци, а и много българи са потомци на бежанци. Най-малкото, с което можем да съдействаме на тези хора, е топлота и човешко отношение. Нека само за миг си представим, че и ние можем да изпаднем в същото положение“, добави д-р Душепеев.
 
Съдбата на Бариван Хасан трогнала до сълзи екипа на цялото Родилно отделение. Работещите в него са й донесли дрехи, храна, вещи от първа необходимост.

„Благодаря на всички в болницата. За пръв път от много месеци се чувствам добре и не се страхувам за живота си“, сподели Бариван.
 
Семейството й побягнало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша. Четири дни и нощи групата вървяла през гората.

„Постоянно валеше дъжд. Бяхме мокри до кости, в постоянен страх. Не го пожелавам на никого“, разказа Бариван. Единственото, което иска сега, е да чува гласа на децата си по телефона, за да знае, че са живи и са добре.
 
Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново. Семейството няма нищо - влезли са у нас само с дрехите на гърба си. Не знаят и как ще посрещнат бъдещото бебе, но вярват, че тук ще ги приемат добре и ще им помогнат. Трите им деца са момичета на 7 и на 2 години и половина, имат и момче на 6 години. Те имат най-голяма нужда от топли обувки.

Желаещите да помогнат на Бариван с дрехи и обувки за децата, както и с вещи за нея и съпруга й, могат да се обадят на тел. 056 81 29 85056 81 29 85 (фондация „Ел Масри“).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
31
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До НедКато се чувсваш длъжен да помогаш поемай издръжката и безплатните болнични грижи. А ако си искрен, най-добре да отидеш на място в Сирия и да се бореш срещу корена на проблема. Ние по-обикновените Българи ще те подкрепим морално. Дерзай!
8
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 24 години бременна с четвъртото дете като най-голямото е на 7...това да ви звучи познато? От там нататък се сещате какво е продължението на историята. Храним ги, обличаме ги, грижим се за тях, съпругът отказва да работи защото, как беше, а да "климатът не му понася", децата не ходят на училище, но междувременно жената е бременна с петото или шестото...
7
3
 
35
 
! Отговори
Ro преди 9 години
На 24 години с четвърто дете! Само тя може да ражда още 15 години като нищо... Пасивната Европа си го заслужава очевидно.
6
5
 
35
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ох просълзих се от поредната сълзлива историйка за добрите нелегални имигранти, които аха да ги застрелят, но успели да докретат 3000км до България. И това с цялата челяд и родилки. А за зомбираните им мозъчета нито дума. Те проблемите им не са се дошли отникъде. Самите тези т.н. "бежанци" са причината за проблемите и диващината в техните страни, а сега идват и нас да загробят. Конграчюлейшънс!
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де в Турция болници имат ли? Имат! Лекари имат ли? Имат! Тогава? Каква е логиката да тръгне тая посред зима да си рискува живота и живота не бебето? И после да ги съжалявам. И за какво като умишлено си вредят.
4
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква милост за тази престъпница. Как така нарушава държавна граница и получава медицинска помощ? Защо не е останала да ражда в Турция?
3
36
 
14
 
! Отговори
Нед преди 9 години
Горкото момиче длъжни сме да помогнем със всичко необходимо без значение от етнос и т.н
2
11
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам само един въпрос. Къде е тръгнала бременна в тоя студ?! Да, избягала е от Сирия, но защо не е останала в Турция? Или бебето задължително трябва да се роди в ЕС...
1
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А оставят БЪЛГАРИТЕ да измират-"демокрация"