Държавата ще плаща за един учебник - този, който учителят хареса

Дамянова: Децата ни учат за оценки, а не за личностно развитие
14 яну 2015 12:16, Анисия Иванова
19
Държавата ще плаща за един учебник - този, който учителят хареса
Милена Дамянова. Снимка, архив Булфото

Държавата ще плаща само за един учебник - този, който учителят ще избере. Това каза пред БНР председателят на комисията по образование в НС Милена Дамянова.

В средата на декември парламентарната комисия обсъди на първо четене законопроекта за училищното образование, внесен от ГЕРБ и проектозакона за народната просвета, предложен от БСП.

Сред основните различия е, че ГЕРБ предлага да няма максимален брой на учебници, който в момента е три, а БСП иска да има по един учебник, обясни Дамянова.

Не можем да поставим българския учител в ситуация, в която да няма избор. Най-важното, което трябва да се знае, е, че държавата ще плаща само за един учебник - този, който учителят ще избере. Децата ще учат по един учебник и държавата ще купува само един учебник, а не всички, които са на пазара. В противен случай България и Гърция ще са единствените в ЕС, където този избор ще е ограничен, обясни тя.

Международните изследвания за грамотност на учениците показват, че там където учителят е имал избор, децата показват високи резултати, мотивира се Дамянова. Решението за един учебник и липсата на избор от страна на учителя ще ни отдалечи от добрите европейски примери в образованието.

„Учителите искат да бъдат иновативни, да мислят творчески, но това с един учебник не се получава“, каза още тя.

Като друг важен момент тя открои необходимостта да се рестартира дебатът по новите учебни програми, защото това е съществената част от реформата. Като проблем Дамянова открои тежкото и на моменти ненужно учебно съдържание, с което са пълни учебниците. "Това натоварва както учениците, така и учителите и колкото да искат да са иновативни, те не могат да го направят", обясни тя.

В законопроекта е залегнало и финансиране на частните училища. "Нашият основен аргумент е, че държавата не бива да дели децата си на държавни и на частни", каза Дамянова.

По думите й всички имат еднакви права и държавата трябва да ги защитава. "Още повече, че Комисията по дискриминация три пъти се е произнесла по този казус. Финансирането на децата в частните училища и градини на принципа "парите следват детето", се прилага в Европа много отдавна", каза още тя. 

Дамянова обясни, че в текстовете е заложено това финансиране да започне от 2018 г. "Има и изрични текстове, които казват, че частните детски градини и училища няма да имат право да събират такси за дейности, които държавата финансира. Това ще означава по-ниски такси за родителите и по-голям достъп до тези училища", обясни още тя.

Като пример, че това не е прецедент в държавата, Дамянова посочи частните болници, които по същата система получават финансиране от бюджета.

Друг момент, които е заложен и в двата законопроекта, е оценяването. По думите на Дамянова в Холандия учениците не получават оценки до 4 клас, а в България учениците се развиват не личностно, професионално, а за да получат добра оценка за съответното външно оценяване. Идеята е до четвърти клас количественото оценяване да отпадне и у нас.

"В началния етап децата трябва да се научат да работят в екип, да се научат, че те не са си конкурентни един на друг. Те трябва да се научат, че са в училище не за оценка, а един ден да могат да бъдат успели граждани и да развият уменията, които ще ги направят такива", мотивира се тя.

В момента в начален етап се получава обратното - децата учат за оценки, готвят се за външни оценявания, а родителите инвестират в частни уроци.

Дамянова обясни, че в законопроета е заложено той да влезе в сила от учебната 2016-2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Uchiteljat da izbira uchebnika!? Ami ako uchiteljat e malko nevezj? Ili ima neobektivni i pristrastni reshenija? Detsata trjabva ga imat pravo na RAVNI VUZMOZJNOSTI, NA RAVNI USLOVIJA?!!! Kak shte stava tova pri razlichni sredstva za obuchenie? Ili te, printsipite sa za "zabluda na protivnika", zashtoto veche 25 godini "obiknovenite hora " sa v tiha vojna s mnogobrojnite si pravitelstva.
17
2
 
1
 
! Отговори
ОТ преди 9 години
години пазарът на учебници е разпределен като се почне от МОМН,РИО,общините,департаментите и факултетите,училищата!А мръдне някой...Освен това,колкото и да е добър учебника,ако учителят е слаб пак нищо не става.В Южна Корея и Хонконг учат на таблети,а в Израел няма пари-всичко е на електроника...Може да се помисли и по тези въпроси.Но,ако това са проблемите на образованието-частните училища,оценките и учебниците-според МОМН -Господ да ни е на помощ!Няма цели,няма реализация,няма достъп до всичк
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo lichnostno razvitie be, Damjanova!?Ta detsata ot jaslite gi oblucvat sas zapadnite " tsennosti"- idiotizmi v ugoda na porednata vlast, izpulnjavashta doktrinata na Dules - da se razvrashtava obshtestvoto v socialisticheskite (sega - post-) strani, da se dovezjdat do maloumie, za da se lishaat ot sobstvena misul i stanat pokorni demokraDichni robi, bez ofitsialno robstvo.Ne vizjdash li, 30 % sa prakticheski negramotni, samo droga, alkohol, tup sex, futbol... A ti - "razvitie"! Robi trjabat!
15
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
"Този който учителя хареса" За какво се издават останалите, не е ли е редно да има само един за всички, на пазар ли сте, каде сте, а вие какво правите там горе?????
14
2
 
3
 
! Отговори
даскал преди 9 години
Че то нищо не се променя. И досега е така - учителят избира. И как става? Дистрибуторите по места най-често са учители или директори на училища, свързани са с РИО и абсолютно корупционно определят кои издателства ще ползват. А трябваше да е иначе: един или два учебника по предмет, одобрени от комисия, и това е.И тогава и знанията ще бъдат по-еднозначни/но не и ограничени/, и учебникът ще бъде по-евтин.Но мафията на издатели действа, не случайно преди години беше застрелян човек от министерството
13
2
 
1
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
До 8Отговор:баба ти.
12
2
 
2
 
! Отговори
8 преди 9 години
До УБЕДЕН СЕКСИСТТЪПО,ПО-ТЪПО,,НАЙ-ТЪПО!ПОЗНАЙ КОЙ Е?!
11
3
 
6
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
Тази "чаровна грозотия", отново дава тон, как да се образоват чадата ви.
10
2
 
5
 
! Отговори
Соня преди 9 години
За съжаление, учетелити избират учебниците според подаръците, които получават от издателствата.
9
3
 
3
 
! Отговори
МАФИЯ преди 9 години
" образователна " МАФИЯ!!! Не учители, а алчни корумпирани и комплексирани изнудвачи !!! Тук образование НЯМА !!!
8
4
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
Съгласувайте съдържанието с учителитеПуснете предварителният проект на учебниците за предварителен преглед и Интернет - който каквото може да огледа и най- после да направим едни добри учебници ! Става дума за най-важното , най-скъпото , което имаме - децата ни ! Поздравления за идеята ! А сега да я реализираме !
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако досега имаше съмнения дали образованието ще бъде съсипано, сега всички съмнения се изпраха. Тази върви ръка за ръка с министъра, за когото:Ломоносов - нищо не е направилЗлатаров - бил на екскурзия в Русия и нищо не е направилФредерик Жолио-Кюри - бил женен за щерката на Пиер и Мария и отново нищо не е направил
6
3
 
4
 
! Отговори
m преди 9 години
Хмммм така като чета и Дамянова се е борила единствено за оценки... Да! Режете още от образование, невежи такива... Горката ни държавица кърви от такива като Вас, жалко че децата ни трябва да и *** раните.....
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите следват детето, ако то учи в държавно училище!Като е избрало частно, значи няма нужда от тези пари!Ако замине в чужбина, и там ли да го следват парите!!!????
4
4
 
6
 
! Отговори
Коко преди 9 години
"В законопроекта е залегнало и финансиране на частните училища. "Нашият основен аргумент е, че държавата не бива да дели децата си на държавни и на частни", каза Дамянова." Дамянова е лобист на частните училища. Преди беше шефа й -Великия Египтолог, шеф на частен университет, сега тя продължава... Та тези хора реформираха публичното образование, където се обучават 90% от подрастващите, та насочиха "реформаторските" си идеи към частното образование. Пази , Боже!
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оф, ако си го бях намерил на улицата, досега да съм я отпрал тая!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Международните изследвания за грамотност на учениците показват, че там където учителят е имал избор, децата показват високи резултати, мотивира се Дамянова."Други изследвания показват, че в държави, където Милена Дамянова не е председател на парламентарна комисия по образованието, децата също показват по-високи резултати.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха по симпатия